Glina – koje su njene ljekovite moći?

zelena glina

Ljekovitost gline je poznata još u medicini starih civilizacija. Glina se kroz povijest otkupljivala zlatom i čak je korištena kao sredstvo plaćanja. Potomci Inka i Aboridžina je i danas koriste kao dodatak jelu dok je, prema starim zapisima, srednjovjekovna vlastela redovno koristila glinu za čišćenje organizma poslije neumjerenih gozbi. Danas se glina koristi u prevenciji bolesti i kao pomoćna ljekovita metoda kod brojnih zdravstvenih poremećaja.

Kako nastaje glina i koje su njene ljekovite moći?

Glina nastaje tisućljetnim taloženjem kostura jednostaničnih algi koje su se ugradile u stijene. Postupkom mljevenja nastaje prah koji se koristi za vanjsku (obloge) i unutarnju (pijenjem razmućene gline) upotrebu.

Kao sirovina, glina se danas koristi u farmaceutskoj industriji, kao i u proizvodnji mnogih kozmetičkih preparata. Postoji oko dvije tisuće raznih proizvoda koji u osnovi sadrže glinu. Među njima je i medicinska glina u prahu, za oralnu primjenu (koristi se kao napitak).

Glina apsorbira teške metale, slobodne radikale, pesticide i radioaktivne tvari, privlačeći ih zbog razlike u električnom naboju (površina čestice gline je pretežno električno negativno nabijena za razliku od pozitivnog naboja na površini spomenutih tvari) – zbog čega glina djeluje kao magnet.

Istraživanja kazuju da glina u organizmu utječe i na bolju snabdjevenost tkiva kisikom, zbog toga što glina uklanja višak natrijevih soli koje utječu na slabiju pokretljivost eritrocita i samim tim slabijem snabdjevanju stanica kisikom.

Višak natrija utječe na brzo starenje eritrocita, odnosno na smanjenu oksigenaciju tkiva. ljekovita-glinaPijenjem otopine gline u vodi, u tankom crijevu na glinu se vezuju teški metali, apsorbiraju se štetne bakterije i neželjeni produkti iz raspadnute hrane.

Zbog vezivanja masnoća na čestice gline, moguće je spriječiti porast masnoće i triglicerida u krvi, a vezivanjem viška bjelančevina mouće je ukloniti pojavu alergija na proteinske dijelove hrane.

Višak proteinske hrane (meso, mlijeko, jaja, soja) u organizmu stvara višak mokraćne kiseline – koja je jedan od uzročnika bolesti zlobova. Konzumiranjem gline uklanjaju se i patogeni organizmi poput gljivice candide albicans. Glina stimulira rad pankreasa i rasterećuje jetru – čime se, poboljšava sveukupno stanje organizma.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
21-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: glina, glina ljekovitost, Glina u medicini, Kako se glinom njeguje tijelo, ljekovita glina, zelena glina candida, zelena glina za gljivice,