Kreme za sunčanje s UVA i UVB zaštitom

kreme za suncanje

Nekada je kupiti kremu za sunčanje bilo jednostavnije. Kreme su se razlikovale samo po faktoru. I ne samo to nego se faktor 10 smatrao jakim faktorom i vladalo je mišljenje da onaj koji se namazao dobro kremom s faktorom 10 može biti na suncu koliko ga volja. Danas znamo više o tome kako sunce djeluje na kožu. Nažalost, saznali smo da joj jako šteti ako mu se izlažemo bez zaštite. Ovaj članak smo posvetili zaštiti kože od sunca te pogotovo ispravnom odabiru zaštitne kreme.

U jednom istraživanju utjecaja sunca na kožu koje je provedeno u Engleskoj ustanovljeno je da žene srednje i kasnije dobi koje su muslimanske vjere izgledaju puno mlađe od svojih vršnjakinja bilo koje druge vjere. Ustanovljeno je da to mogu zahvaliti feredžama koje nose i koje su ih tijekom života štitile od sunca.

UVA i UVB zrake

Dvije vrste zraka dolaze sa sunca i obasjavaju nas dok lješkarimo na plaži, UVA i UVB zrake. UVB zrake prodiru samo do epidermisa (najvišeg sloja kože). One su zaslužne za tamnjenje kože, ali isto tako i za opekline koje obično dobijemo početkom ljetovanja.

UVA zrake opasnije su za zdravlje kože jer one prodiru dublje u kožu, sve do dermisa. Posljedice izlaganja UVA zrakama nisu bolne pa ih stoga ne primjećujemo. One ubrzavaju starenje kože i mogu uzrokovati reakcije (polimorfna svjetlosna erupcija i hiperpigmentacija (melasa tijekom trudnoće, sunčane pjege).

I UVA i UVB mogu uzrokovati nevidljiva oštećenja na nivou stanica i oštetiti njihov DNA te dugoročno mogu uzrokovati nastanak raka kože.
uva zastita

Zaštitni faktori

SPF (Sun Protector Factor): zaštitni je faktor koji predstavlja zaštitu od sunčanih opeklina (eritema) koje uzrokuju uglavnom UVB zrake.

PPD (Persistent Pigment Darkening): je zaštitni faktor koji predstavlja zaštitu od UVA zraka.

Kreme za sunčanje

Kod odabira kreme za sunčanje nemojte štedjeti. Pazite da krema ima i UVA i UVB zaštitu. UVB zaštitu imaju sve kreme, zaštita je time jača što je faktor veći (faktor 10 znači da na suncu možete biti 10 puta dulje nego bez kreme). Ono na što treba paziti je da krema ima UVA zaštitu. One kreme koje ju imaju ističu to na pakiranju – ne piše uvijek PPD, ponekad piše samo UVA +.

U drogerijama gdje najčešće odlazimo po kremu nije tako dobar izbor kvalitetnih krema kao u ljekarnama. Obično je dobro imati kremu za lice, za tijelo i stick za usne jer one su vrlo osjetljive.

Za kraj još  jedan savjet

Bez obzira kakvu kremu imali, po ljetu između 11 i 15 sati držite se hlada.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwitterpinterestmail
12-06-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: krema 120 faktor, zaštita od UVA i UVB zraka, uva zrake, uva uvb zastita, uva uvb, uva i uvb zrake, kreme za sunčanje za lice, kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom, kreme sa uv, krema za suncanje uva faktor,