Krhki i lomljivi nokti? Riješite ih se pravilnom prehranom

lomljivi nokti

Ako su nokti krhki, suhi, listaju se i lome onda to nije samo kozmetički problem, već može biti i znak pomanjkanja nekih nutritivnih tvari. Hladno vrijeme, stres, ugrožen imunološki sustav i nedostatak nekih nutrijenata mogu također pridonijeti takvu stanju.

Problem sindroma krhkih noktiju često se može uspješno liječiti kombinacijom nadopuna i sredstava za njegu noktiju. Zdravi nokti su jaki, savitljivi, ružičaste boje i bez pjega. Svaka promjena na površini nokta, siguran je znak da je poremećena ravnoteža u organizmu. Na zdravlje i izgled noktiju utječu brojni činitelji, ali prehrana je najvažnija.

Strukturu nokta čine bjelančevina keratin te kombinacija minerala kalcija, selena, sumpora i kalija. Stoga jaki i zdravi nokti ovise o dovoljnom unosu tih nutrijenata. Kvaliteta noktiju u uskoj vezi je s radom jetre.

Iako su nokti, zapravo mrtvo tkivo, rastu iz korijena nokta koji je živ, i to u prosjeku oko 0,3 cm mjesečno. Nokti rastu brže ljeti nego u bilo kojoj drugo godišnje doba.

Da bi izrastao sasvim nov nokat na prstu ruke potrebno je 4 do 6 mjeseci. Da bi izrastao nov nokat na nožnom prstu, potrebno je 8 do 12 mjeseci.

Prehrana za zdrave nokte uključuje:

  • Hranu koju voli jetracjelovite žitarice, povrće i mahunarke.
  • Potrebno je svakodnevno unositi kvalitetne bjelančevine (jaja, mlijeko, sir, meso, riba i mahunarke) barem jednom na dan zbog izvora keratina
  • Uključiti hranu bogatu kalcijem poput zelenog povrća, nemasnih mliječnih proizvoda, sardina i badema. Kalcij se može dobiti i preko dodataka prehrani. Ukoliko se odlučite za taj način obratite pažnju da se kalcij nalazi u obliku kalcijevog citrata i da u svom sastavu uz kalcij ima magnezij i vitamin D, kako bi se bolje iskoristio.
  • Sve vrste sjemenki i orašasti plodovi dobar su izvor biotina i esencijalnih masnih kiselinama. Esencijalne masne kiseline igraju važnu ulogu u zdravlju kože, kao i noktiju.
  • Povrće koje sadrži sumpor poput kupusa, brokule, cvjetače, prokulice. Sumpor je važan kod stvaranja keratina.

Dobro se brinite za svoje nokte jer oni su ogledalo nas. Uz izbalansiranu prehranu i malo njege, vaši nokti će zablistati.

 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.33 / 5   6
Facebooktwitterpinterestmail
17-06-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: lomljivi nokti, tanki i lomljivi nokti, lomljivi nokti nedostatak vitamina, suhi i tanki nokti, nokti lomljivi, suhi lomljivi nokti, suhi i krhki nokti, sto je uzrik krhkih noktiju, lomlivi nokti, ulje keratin za nokte,