Macerat mrkve – njega suhe kože i pomoć za ubrzano tamnjenje

ulje-mrkve

Macerat mrkve glavni je sastojak maslaca za ubrzano tamnjenje, a odlikuju ga mnoge dobrobiti za njegu kože. U nastavku saznajte kako koristiti macerat od mrkve za predivnu kožu tijekom cijele godine te kako napraviti vlastiti macerat uz koji ćete brže tamniti tijekom ljeta.

Iako je postao poznat s pojavom balzama od mrkve za tamnjenje, macerat mrkve odavno se koristi za njegu kože lica i tijela. Koristi se za njegu suhe i kože kojoj je potrebna regeneracija, a pomaže brže zacijeliti oštećenu kožu.

Macerat mrkve bogat je karotenoidima, spojevima koji potiču proizvodnju melanina (pigmenta kože) te osiguravaju ujednačenu boju kože nakon sunčanja. Također je bogat vitaminom A i E te ima umirujuće djelovanje na kožu.

Proizvodi se od korijena mrkve, tako da se korijen ostavi u hladno prešanom biljnom ulju nekoliko tjedana. Zbog proizvodnje u kvalitetnom ulju, macerat mrkve pruža bogatu hidrataciju prije, tijekom i nakon sunčanja.

Važno je napomenuti kako bi korištenje samog macerata moglo ostaviti narančaste tragove na koži, stoga je preporučljivo pomiješati ga s nekim drugim biljnim uljem ili iskoristiti u receptu za izradu balzama od mrkve za sunčanje koji možete pročitati ovdje.

Dobrobiti macerata mrkve za njegu kože 

  • Pomaže kod suhe kože lica i tijela.
  • Regenerira kožu i vlasište.
  • Potiče proizvodnju melanina i ubrzava tamnjenje.
  • Štiti kožu od slobodnih radikala.
  • Pruža blagi anti-age učinak.
  • Hidratizira  i odlično je za njegu masne kože lica.
macerat-mrkve

Izrada macerata od mrkve

Kao što smo već naveli, macerat mrkve proizvodi se od korijena mrkve koji se infuzira u kvalitetnom biljnom ulju poput marelice, badema, suncokreta, sezama i sl. Ako planirate macerat nanositi na kožu lica, nemojte koristiti maslinovo ili kokosovo ulje jer su veoma komedogena i uzrokuju začepljenje pora.

Potrebno vam je:

  • o.5 l hladno prešanog biljnog ulja
  • Nariban i osušen korijen mrkve
  • Staklena tegla s poklopcem

Prije izrade macerata potrebno je pripremiti korijen mrkve tako da ga naribate i rasprostrete na prozračno mjesto u tankom sloju. Ostavite ga da se prosuši 2-3 dana kako u njemu ne bi ostalo vode, a vaš macerat razvio plijesan.

Kada je mrkva suha, posložite je u staklenu teglu skoro pa do vrha, no nemojte previše zbijati naribani korijen. Zatim prelijte mrkvu uljem i ostavite 2 prsta prostora od poklopca do ulja. Zatim zaklopite teglu i ostavite je na tamno mjesto 3-4 tjedna. Povremeno možete promućkati sadržaj za bolju ekstrakciju.

Nakon 4 tjedna, procijedite ulje kroz višestruko preklopljenu gazu ili gusto cjedilo te pohranite u boci od tamnog stakla kako bi se spriječilo gubljenje kvalitete. Ponovno napominjemo, ulje će ostaviti tragove na koži te ga nikako ne treba koristiti samog. Preporučljivo je koristiti ga u pripremi ulja ili maslaca za sunčanje s drugim hladno prešanim biljnim uljima ili maslacima.

Ukoliko vam se izrada čini komplicirana, gotov macerat možete kupiti u mnogim biljnim ljekarnama, prodavaonicama prirodne kozmetike i hrane ili specijaliziranim prodavaonicama sastojaka za izradu prirodne kozmetike po cijeni od otprilike 50 kn.

Članak uređen:

Saznajte više o suhoj koži u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ulje mrkve, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Macerat mrkve – njega suhe kože i pomoć za ubrzano tamnjenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.