Saunom do zdravlja i ljepote

turska sauna

Sauna je jedna od najstarijih metoda kupanja, koju su koristili Finci, za očuvanje zdravlja i ljepote (i danas, sauna je dnevni ritual u Finskoj). Boravak u “prostoriji od drveta” ima mnoge dobrobiti za zdravlje, posebno za stanovnike hladnijih zemalja i u zimskim mjesecima.

Dr. Ben Douglas, profesor na Misisipi univerzitetu i autor knjige “Bez starenja: Živjeti mladi duže” kaže da “znojenje oživljava kožu skoro kao što vježbanje oživljava mišiće“. Tijekom znojenja voda koja juri prema koži “kupa ćelije kože i hrani ih tečnostima bogatim nutrijentima koje popunjavaju prostor među ćelijama,  pa čak i popunjavaju sitne bore”, te tvrdi da su minerali i ostali sastojci znoja od velike važnosti za održavanje razine kolagena u koži. Dakle, znojenjem se putem kože izlučuju toksini iz organizma, a koža se čisti i pomlađuje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Boravak u sauni pomaže i gubitku kilograma (tijekom jednog boravka u sauni može se sagorjeti i do 300 kalorija), a izlučivanje toksina kroz pore kože znojenjem pomaže u tretmanu celulita. Upravo ovaj efekt postiže se umatanjem kože na koju su nanijeti anticelulitni preparati u providne plastične folije.

Tijekom znojenja pore kože se šire i preparat mžze prodrijeti duboko u kožu i djelovati učinkovitije, a koža se ovim putem čisti od toksina (koji se smatraju jednim od faktora koji doprinose pojavi celulita). Danas na tržištu postoje i kozmetički preparati namijenjeni boravku u sauni.

Mir, toplina i tišina u sauni djeluju opuštajuće na um i reduciraju stres. Dodavanje eteričnog ulja od lavande tijekom boravka u sauni ima dodatno opuštajuće djelovanje. Eterična ulja crnogoričnog drveća djeluju balgotvorno na dišne puteve, kao i na relaksaciju uma (podsjećaju na boravak među zimzelenim drvećem).

Ukoliko uvrstite saunu kao zdravstveni ritual, vaše tijelo će vam biti zahvalno, a ujedno će vam pomoći da se nosite sa svakodnevnim stresom.

“Život bez saune meni se čini nemogućim.” (Urho Kekkonen, bivši predsjednik Finske)

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
01-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: detoksikacija saunom,