Kako preventivne čarape utječu na naše organe?

preventivne_carape

Preventivne čarape specijaliziran su dio odjeće, a koriste se u medicini kako bi spriječile razne bolesti vena, kao što su:

  • edem (pretjereno nakupljanje tekućine u stanicama zbog čega tkivo i organi postaju vlažni i nabreknu)
  • flebitis (upala vene, odnosno začepljenje površinske, proširene vene koje uzrokuje crvenilo, bolove i stvaranje krvnih ugrušaka na mjestu upale)
  • tromboza (stvaranje krvnog ugruška, tromba, koji krvlju putuje po tijelu i može biti uzrokovati moždani ili srčani udar ako dođe u mozak ili u srce)

Preventivne čarape rade se od posebnih, vrlo čvrstih i elastičnih materijala kako bi stvorile pritisak na noge, gležnjeve i stopala. Najčvršće su oko gležnjeva, a prema koljenima i bedrima pritisak popušta, kako bi se krv usmjeravala prema tijelu.

carape-za-vene

Preventivne čarape vrše pritisak (kompresiju) na nogu i tako smanjuju promjer proširene vene. Kao rezultat, povećava se brzina protoka krvi jer ona putuje mnogo užim kanalima. Tako se smanjuje venski pritisak, zbog čega se više krvi vraća u srce, a manje zadržava u nogama. Preventivne čarape na taj način poboljšavaju cirkulaciju krvi u cijelomu tijelu, što je izuzetno važno za pravilan rad organa.

Zbog poboljšane cirkulacije organi su više nahranjeni hranjivim tvarima, kisik bolje kola čime dobivamo osjećaj viška energije (pošto on sudjeluje u stvaranju energije) te otpadne tvari (toksini, alkoholi sl.) više izlaze iz nas van.

Preventivne čarape posebno su korisne ženama čije svakodnevne aktivnosti zahtijevaju mnogo stajanja ili suprotno, u slučaju posla koji zahtijeva stalno sjedenje. I pretjerano stajanje i pretjerano sjedenje usporava cirkulaciju i dovodi do zadržavanja krvi u nogama. Više o tome kako aktivirati cirkulaciju u nogama pročitajte ovdje.

Otečene i umorne noge problem su i u trudnoći te kod dugih putovanja, te liječnici često u takvim slučajevima mogu prepisati terapiju čarapama koje vrše pritisak kako bi se spriječili problemi s venama.

Preventivne čarape dobro prijanjanju uz nogu i izrazito su udobne za nošenje. One mogu biti transparentne tako da se ne primjećuju ispod odjeće, a postoje i u različitim bojama te ih mnoge žene nastavljaju nositi i nakon što prođu tegobe s venama.

Udobne, elegantne i prozračne preventivne čarape za vene potražite ovdje.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   2
Facebooktwitterpinterestmail
21-02-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kolac od buce, marina majdenic, preventivne hulahopke,