Kapilare na nogama – zašto se šire i kako ih se riješiti?

kapilare na nogama

Proširene kapilare na nogama često se mogu vidjeti na osobama svih dobnih skupina iz različitih razloga. One nisu nešto čega se treba sramiti ili bojati, no postoje načini za uklanjanje kapilara iz estetskih razloga.

Puknute kapilare nisu zapravo puknute, već samo proširene i vidljive na površini kože. U većini slučajeva nisu simptom nekog ozbiljnog medicinskog stanja. U nastavku pročitajte više o tome zašto se kapilare šire i kako ih ukloniti.

Uzroci širenja kapilara na nogama

Proširene kapilare na nogama ne upućuju nužno na neki zdravstveni problem. Ipak, one predstavljaju najblaži stupanj venske bolesti nogu. U teže bolesti vena, posebice ekstremiteta nogu, spadaju površinska upala vena (tromboflebitis) i duboka venska tromboza (DVT). Opasne su zbog mogućih komplikacija koje mogu nastati nakon otkinuća tromba koji začepi neku od arterija u krvnožilnom sustavu.

Neki od najčešćih razloga širenja kapilara su sljedeći:

 • Pubertet ili menopauza – tijekom puberteta, menopauze i trudnoće dolazi do hormonalnih promjena koje dovode do raznih promjena u tijelu. Jedna od tih promjena mogu biti proširene kapilare na nogama.
 • Trudnoća – pucanje kapilara u trudnoći nije rijetka pojava. Osim hormonalnih promjena, tijekom trudnoće dolazi do povećanog protoka krvi, što posljedično izaziva pucanje tankog zida kapilara.
 • Pretilost – pretilim osobama koža je rastegnuta, što uzrokuje lakše pucanje već osjetljivih kapilara.
 • Udarac – udarac u nogu može uzrokovati modricu ali i puknutu kapilaru.
 • Ženski spol – rizik za pojavu proširenih kapilara na nogama veći je kod žena.
 • Dugotrajno stajanje ili sjedenje – venska pumpa mora jače raditi pri položajima stajanja ili sjedenja nakon nekoliko sati.
 • Godine – s godinama kapilare postaju osjetljivije i vidljivije. Koža gubi elasticitet i postaje tanja, što također doprinosi većoj vidljivosti kapilara.
 • Genetika – neki ljudi imaju genetsku predispoziciju za lakše pucanje kapilara.
kapilare na nogama

Proširene vene i kapilare – liječenje

Problem proširenih i puknutih kapilara rješava se iz estetskih razloga. Nošenje kompresivnih čarapa stvara pritisak na područje nogu koji pomaže u boljem protoku krvi i smanjuje stvaranje daljnjih proširenih kapilara.

Uklanjanje kapilara na nogama moguće je i pomoću različitih terapija kao što je laserska terapija. Tijekom ove terapije snop svjetla se usmjerava na kapilare kako bi ih smanjio ili uništio. Krv puknute kapilare upija svjetlost, te se time uništava kapilara bez oštećivanja kože.

Još jedna od mogućih terapija za uklanjanje kapilara je sklerozacija. Prilikom ove procedure posebna kemijska supstanca uštrcava se direktno u kapilaru, čime se ona zatvara i nestaje tijekom 3-6 tjedana.

Uklanjanje kapilara također je moguće pomoću topičkih lijekova kao što su određene kreme i gelovi. Moguće je i uzimanje oralnih lijekova za jačanje kapilara i prevenciju stvaranja krvnih ugrušaka.

Kapilare na nogama – krema

Neki smatraju da je najbolja krema protiv kapilara na nogama tretinoin koji se izdaje na recept. Tretinoin smanjuje vidljivost kapilara jer pomaže izgradnji kolagena.

Ako tražite neku prirodnu alternativu, smatra se da ulje sjemenki grožđa s vremenom pomaže smanjenju kapilara, dok drugi za smanjenje vidljivosti koriste kreme s vitaminom E i vitaminom C. Korisnima se pokazuju i gelovi s aloe verom.

Kapilare na nogama – laser, cijena

Cijena laserskog uklanjanja kapilara ovisi o količini potrebnih tretmana. Broj potrebnih tretmana je individualan, no u prosjeku se kreće od 1 do 3 tretmana. Preporučeni razmak između tretmana je 3-12 mjeseci.

Cijena laserskog tretmana smanjivanja kapilara na nogama također ovisi i o poliklinici:

 • Poliklinika Bagatin – 600 – 2000 kn
 • Poliklinika Maletić – 500 – 2500 kn
 • Poliklinika Sinteza – 990 – 2900 kn
 • Poliklinika Poliderma – 1000 – 8000 kn
lasersko uklanjanje kapilara

Sklerozacija kapilara – cijena

Ovaj tretman uklanjanja kapilara s nogu moguć je pomoću pjene ili tekućim sklerozansom, a potrebno je u prosjeku 3 do 4 tretmana. Cijene također ovise o poliklinici, potrebnim tretmanima i metodi:

 • Poliklinika Sinteza – sklerozacija pjenom: 3800 – 5800 kn; sklerozacija kapilara tekućim sklerozansom: 1800 – 3800 kn
 • Poliklinika Lege Artis – sklerozacija pjenom: 400 – 6500 kn

Prevencija puknutih kapilara

Ako puknute kapilare i proširene vene nisu dio vaših problema, poradite na prevenciji za budućnost. Najbolji način prevencije puknutih kapilara na nogama je vježbanjem. Vježbe kao što je trčanje jačaju noge i potiču cirkulaciju.

Također je važno obratiti pozornost na druge zdrave navike. Jedenje dovoljno voća i povrća može pomoći preveniranju puknutih kapilara. Voće i povrće sadrži između ostalog vitamin C i K koji pomažu održavanju elasticiteta kože i kapilara. Pretilim osobama se preporučuje smanjenje tjelesne težine za prevenciju pucanja kapilara.  

Također je važno poboljšati cirkulaciju u tijelu. Savjet je stručnjaka da se barem svakih sat vremena ustanete i prošećete 5 minuta ako radite na radnom mjestu gdje većinom sjedite. Također prilikom sjedenja i ležanja pokušajte imati noge na uzdignutoj razini, poput jastuka ili malog stolića. Takav položaj nogu sprječava skupljanje krvi u nogama.

Neke od namirnica koje pomažu održavanju dobre cirkulacije su tamna čokolada, sjemenke suncokreta, češnjak, ginko biloba, lubenica, avokado, itd.

Više o proširenim venama i kako ih spriječiti možete saznati ovdje

Članak uređen:

Izvori:

 1. Patologija, Ivan Damjanov i suradnici, Medicinska naklada, Zagreb, 2014., izabrana poglavlja
 2. Treatment and prevention of spider veins,  Medical News Today

Ocjenite članak

2.87 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kad pucaju kapilari na nogama, kapilari na nogama, popucani kapilari, pucanje kapilara na nogama, sitni kapilare po nogama, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kapilare na nogama – zašto se šire i kako ih se riješiti?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Moze li se kako doci do flebologa-specijalista dr Dragica i njegovog umijeca ? Gdje god sam vidjela vele da kapilarice nestaju pod njegovim laserskim napravama.Radi li kod nas u Hrvatskoj ili se mora ici k njemu u Beograd? Kod mene su i pretilost i genetika utjecale na modrilo i nagrdjenost nogu.Znam curu koja je isla na sklerotizaciju, ali ih nije uspjela ukloniti. Plasim se da se kod mene radi i o venama i kapilarama. Inace neki tu spominju da dugo hodanje i trcanje pojacava problem, a ja sam bas mislila da je za vene dobro da trcis, hodas, sad mi nista nije jasno?