Kapilare na nogama – zašto se šire i kako ih se riješiti?

kapilare na nogama

Proširene kapilare na nogama često se mogu vidjeti na osobama svih dobnih skupina iz različitih razloga. One nisu nešto čega se treba sramiti ili bojati, no postoje načini za uklanjanje kapilara iz estetskih razloga.

Puknute kapilare nisu zapravo puknute, već samo proširene i više vidljive na površini kože. U većini slučajeva nisu simptom nekog ozbiljnog medicinskog stanja. U nastavku pročitajte više o tome zašto se kapilare šire i kako ih ukloniti.

Uzroci širenja kapilara na nogama

Proširene kapilare na nogama ne upućuju nužno na neki zdravstveni problem. Ipak, one predstavljaju najblaži stupanj venske bolesti nogu. Neki od najčešćih razloga širenja kapilara su sljedeći:

 • Pubertet ili menopauza – tijekom puberteta, menopauze i trudnoće dolazi do hormonalnih promjena koje dovode do raznih promjena u tijelu. Jedna od tih promjena mogu biti proširene kapilare na nogama.
 • Trudnoća – pucanje kapilara u trudnoći nije rijetka pojava. Osim hormonalnih promjena, tijekom trudnoće dolazi do povećanog protoka krvi, što posljedično izaziva pucanje tankog zida kapilara.
 • Pretilost – pretilim osobama koža je rastegnuta, što uzrokuje lakše pucanje ionako osjetljivih kapilara.
 • Udarac – udarac u nogu može uzrokovati modricu ali i puknutu kapilaru.
 • Godine – s godinama kapilare postaju osjetljivije i vidljivije. Koža gubi elasticitet i postaje tanja, što također doprinosi većoj vidljivosti kapilara.
 • Genetika – neki ljudi imaju genetsku predispoziciju za lakše pucanje kapilara.

kapilare na nogama

Proširene vene i kapilare – liječenje

Proširenih i puknutih kapilara rješava se iz estetskih razloga. Uklanjanje kapilara na nogama moguće je pomoću različitih terapija kao što je laserska terapija. Tijekom ove terapije snop svjetla se usmjerava na kapilare kako bi ih smanjio ili uništio. Krv puknute kapilare upija svjetlost, te se time uništava kapilara bez oštećivanja kože.

Još jedna od mogućih terapija za uklanjanje kapilara je sklerozacija. Prilikom ove procedure posebna kemijska supstanca uštrcava se direktno u kapilaru, čime se ona zatvara i nestaje tijekom 3-6 tjedana.

Uklanjanje kapilara također je moguće pomoću topičkih lijekova kao što su određene kreme i gelovi. Moguće je i uzimanje oralnih lijekova za jačanje kapilara i prevenciju stvaranja krvnih ugrušaka.

Kapilare na nogama – krema

Neki smatraju da je najbolja krema protiv kapilara na nogama tretinoin koji se izdaje na recept. Tretinoin smanjuje vidljivost kapilara jer pomaže izgradnji kolagena.

Ako tražite neku prirodnu alternativu, smatra se da ulje sjemenki grožđa s vremenom pomaže smanjenju kapilara, dok drugi za smanjenje vidljivosti koriste kreme s vitaminom E i vitaminom C. Korisnima se pokazuju i gelovi s aloe verom.

Kapilare na nogama – laser cijena

Cijena laserskog uklanjanja kapilara ovisi o količini potrebnih tretmana. Broj potrebnih tretmana je individualan, no u prosjeku se kreće od 1 do 3 tretmana. Preporučeni razmak između tretmana je 3-12 mjeseci.

Cijena laserskog tretmana smanjivanja kapilara na nogama također ovisi i o poliklinici:

 • Poliklinika Bagatin – 600 – 2000 kn
 • Poliklinika Maletić – 500 – 2500 kn
 • Poliklinika Sinteza – 990 – 2900 kn
 • Poliklinika Poliderma – 1000 – 8000 kn

lasersko uklanjanje kapilara

Sklerozacija kapilara – cijena

Ovaj tretman uklanjanja kapilara s nogu moguć je pomoću pjene ili tekućim sklerozansom, a potrebno je u prosjeku 3 do 4 tretmana. Cijene također ovise o poliklinici, potrebnim tretmanima i metodi:

 • Poliklinika Sinteza – sklerozacija pjenom: 3800 – 5800 kn; sklerozacija kapilara tekućim sklerozansom: 1800 – 3800 kn
 • Poliklinika Lege Artis – sklerozacija pjenom: 400 – 6500 kn

Prevencija puknutih kapilara

Ako puknute kapilare i proširene vene nisu dio vaših problema, poradite na prevenciji za budućnost. Najbolji način prevencije puknutih kapilara na nogama je vježbanjem. Vježbe kao što je trčanje jačaju noge i potiču cirkulaciju.

Također je važno obratiti pozornost na druge zdrave navike. Jedenje dovoljno voća i povrća može pomoći preveniranju puknutih kapilara. Voće i povrće sadrži između ostalog vitamin C i K koji pomažu održavanju elasticiteta kože i kapilara. Pretilim osobama se preporučuje smanjenje tjelesne težine za prevenciju pucanja kapilara.  

Također je važno poboljšati cirkulaciju u tijelu. Neke od namirnica koje pomažu održavanju dobre cirkulacije su tamna čokolada, sjemenke suncokreta, češnjak, ginko biloba, lubenica, avokado, itd.

Više o proširenim venama i kako ih spriječiti možete saznati ovdje

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

2.33 / 5   9
Facebooktwitterpinterestmail
28-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: krema protiv kapilara, popucali kapilari na, kako se riješiti kapilara, ispucane kapilare na nogama, najbolja krema za ispucale kapilare na nogama, kapilare na nogama, kako kapilare, ispucali kapilari na nogama, kako se rjesiti vena, vene i ljepota nogu,