Prirodna krema za zaštitu od sunca – napravite ju sami

prirodna-krema

Zaštita kože prilikom izlaganja suncu glavna je tema prilikom odlaska na godišnji odmor ili dugotrajnog boravka na suncu. Problem nastaje kada kreme koje trebaju štiti kožu od lošeg djelovanja UV zraka i same mogu naškoditi koži zbog mnogih štetnih sastojaka. Zato vam u nastavku donosimo recept za izradu prirodne kreme za zaštitu od sunca.

Klasične kreme za zaštitu od sunca sadrže mnogo “nepotrebnih” sastojaka, a često se radi o parafinima, parabenima i ostalim štetnim kemikalijama. Nažalost, ne postoji garancija da skupocjeni proizvod iz ljekarne neće sadržavati neke od ovih sastojaka.

Proizvodi za zaštitu od sunca sadrže kemijske ili fizičke filtere koji se razlikuju po načinu na koji sprječavaju prodiranje sunčevih zraka u kožu. Ukratko, kemijski filteri apsorbiraju UV zrake, no također ulaze u kožu, što je glavni način na koji se štetne tvari akumuliraju u organizmu.

Fizički filteri s druge strane samo stoje na koži i fizički blokiraju prodiranje UV zraka u kožu. Više o filterima za zaštitu od sunca pročitajte ovdje.

Izrada kreme za zaštitu od sunca

Prirodna krema za zaštitu od sunca pomoći će vam očuvati kožu i spriječiti njeno oštećenje prilikom dugotrajnog izlaganja suncu. Ipak, važno je napomenuti kako nije uvijek potrebno nanositi kremu za zaštitu ako ćete kratko vrijeme biti na suncu.

Boravak na suncu važan je zbog toga što omogućuje sintezu vitamina D u našem organizmu, a često nema potrebe sprječavati kontakt sunčevih zraka s kožom, posebice ako ćemo biti izloženi suncu samo kada trebamo doći od točke A do točke B.

Za one koji planiraju dugotrajno boraviti na suncu poput sunčanja na plaži ili cjelodnevnog izleta, sljedeća prirodna krema za zaštitu od sunca pružit će dovoljnu zaštitu bez štetnih utjecaja za organizam i zdravlje.

prirodna-krema-za-sunce

Potrebno je:

 • ½ šalice bademovog ili maslinovog ulja
 • ¼ šalice kokosovog ulja
 • ¼ šalice pčelinjeg voska
 • 2 žlice cinkovog oksida (koji nije u nano obliku)
 • 1 žličica ulja čileanske maline
 • 1 žličica ulja sjemenki mrkve
 • 2 žlice shea/karite maslaca
 • et. ulja po izboru za miris (izbjegavajte citruse zbog fototoksičnosti)

Jednom kada prikupite sve sastojke, izrada kreme za zaštitu od sunca bit će iznimno lagana. Slijedite korake u nastavku i uživajte u zdravoj i zaštićenoj koži!

 1. Sastojke (osim cinkovog oksida i ulja maline, mrkve te et. ulja) stavite u staklenu ili keramičku zdjelu. U lonac na najmanjoj toplini ulijte vodu te u nju stavite zdjelu s uljima, tako da voda doseže do polovice zdjele s vanjske strane.
 2. Povremeno miješajte sastojke dok se sasvim ne otope i povežu, a zatim dodajte cinkov oksid (pazeći da ne udahnete prah).
 3. Sve dobro pomiješajte, maknite s topline i dodajte ulje maline, mrkve te eterična ulja po izboru.
 4. Prelijte smjesu u posudice ili lončiće za pohranu i ostavite otklopljene dok se krema ne ohladi.

Kremu možete koristiti do 6 mjeseci, a najdulji rok trajanja je do godine dana. S time da krema nije vodootporna, nakon svakog kupanja ili znojenja potrebno je nanijeti novi sloj na kožu.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
06-10-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: krеni suncе, krema za suncanje od kokosovog ulja cinkov oksid i drugo, prirodna zaštita od sunca recepti, recepti za zastitu lica od sunca,