Štetni sastojci u kozmetici – na što obratiti pozornost kod kupnje kozmetike?

stetni sastojci kozmetika

Kada odabiremo proizvode dekorativne kozmetike razmišljamo o mogućim kombinacijama raznobojnih proizvoda, privlače nas upečatljiva imena proizvođača, elegantno i maštovito upakirane kutijice, ali koliko smo svjesni kemijskog sastava samog proizvoda? Iako postižu trenutačni vizualni efekt, može li korištenje neoprezno odabrane dekorativne kozmetike biti štetno za zdravlje?

U kozmetičkoj – jednoj od najprofitabilnijh industrija, vješto se osmišljavaju i prodaju novi trendovi, pa tako možemo primijetiti da police sve više okupiraju „green“ proizvodi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kako bismo se uvjerili je li proizvod prikladan da ga svakodnevno nanosimo na našu kožu, usne, nokte i kosu dovoljno je poduzeti sljedeće. Obratiti pozornost sadrži li željeni proizvod neke od ovih štetnih supstanci:

  • Parabeni – u njih ulaze methylparaben, propylparaben, ethylparaben, butylparaben… Ove kemikalije mogu uzrokovati poremećaje u lučenju hormona.
  • Phthalates – osim što mogu izazvati poremećaje u lučenju hormona, također uzrokuju i urođene mane kod laboratorijskih životinja. U kozmetici se obično koriste dvije vrste: butyl benzyl phthalate (BBP) i dybutyl phthalate (DBP).
  • Formaldehyde-releasing preservatives (FRP) – tu spadaju quaternium-15,  dimethyl-dimethyl (DMDM) hydantoin, imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea, 2-bromo-2-nitropropane-1, 3-diol (bronopol). Trebalo bi izbjegavati FPR-e zato što otpuštaju male količine formaldehida tijekom vremena.
  • Butylated Hydroxyanisole (BHA) – za ovaj konzervans se smatra da može izazvati rak.
  • Oxybenzone – obično ga nalazimo kod ruževa i balzama za koje se navodi da imaju zaštitno djelovanje protiv štetnih sunčevih zraka. Povezan je s izbijanjem alergija, poremećajem rada hormona i oštećivanjem stanica.
  • Mirisi/Fragrance – pod imenom „fragrance“ mogu stajati razne kemikalije jer proizvođači za njih nisu obvezni navesti sastav.
  • Lead/Olovo – nije moguće u potpunosti ukloniti sumnju da neki proizvod ne sadrži olovo, budući da ono može nastati prirodnim putem u nekim sastojcima ruževa. Izloženost olovu može izazvati oštećenje mozga.

Prirodna kozmetika

Doznajte jesu li proizvodi koje koristite štetni na vrlo jednostavan način

Da ne biste morali pamtiti ove i još čitav niz potencijalno opasnih kemikalija, postoji lakši način provjere koliko su odabrani proizvodi zdravi. Enviromental Working Group Skin Deep je organizacija koja se bavi profiliranjem različitih proizvođača dekorativne kozmetike i njihovih proizvoda ovisno o tome koliko su zdravi za ljudsku uporabu.

Kakve informacije imaju o proizvodima koje vi posjedujete moguće je provjeriti putem sljedećeg linka.

Birajte prirodnu kozmetiku 

izrada-prirodne-kozmetike

Alternativa visokoprofitnoj i medijski sveprisutnoj kozmetičkoj industriji postoji u obliku prirodne kozmetike ili čak vlastoručnog pravljenja iste.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Prirodna kozmetika služi kako bi uljepšala i njegovala ljudsko tijelo putem sastojaka iz prirode. Koriste se sirovi i sastojci koji nisu kemijski tretirani kako bi pomogli koži. Djeluje tako što stimulira i potpomaže funkcije kože, revitalizira i harmonizira duh i tijelo.

Neke od prednosti korištenja prirodne kozmetike – zdravije su za vas i vašu kožu, ne ugrožavaju okoliš, te nisu testirane na životinjama. Ukoliko ćete se okušati u pravljenju vlastite dekorativne kozmetike još jedna prednost je i ta što možete u potpunosti kontrolirati sastav korištenih sastojaka. Nagrada je kvalitetan, zdrav i prirodan proizvod.

Poklanjamo Vam besplatan vodič kroz sastojke u kozmetici. Potražite ga OVDJE

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.86 / 5   14
Facebooktwitterpinterestmail
03-10-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: štetni sastojci u kozmetici, methylparaben u kozmetici, stetni sastojci u kozmetickim proizvodima, propylparaben u kozmetici, štetni sastojci u kremama za lice, kozmetika sastojci, koji su otrovni sastojci u kremama za lice, Lista štetnih sastojaka u kremama, ulje od semenke sargarepe beograd, methylparaben stetnost,