Ulje sjemenki grožđa – zdravlje i ljepota iz prirode

Ulje sjemenki grožđa – zdravlje i ljepota iz prirode
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Ulje sjemenki grožđa dobiva se iz sjemenki grožđa, većinom vinskog. Sjemenke se obično odvajaju u procesu pravljenja vina, a ekstrakcija i prodaja ulja može biti profitabilan posao. U dvadesetom stoljeću se ulje sjemenki grožđa počelo sve više prodavati i praviti i to većinom u Europi.

Ulje sjemenki grožđa je polinezasićeno te sadrži neke vrlo korisne spojeve poput lizolne kiseline.

Ovo ulje ima dva osnovna područja primjene: u kozmetici i kulinarstvu. Kada kupujete ulje sjemenki grožđa za prehranu pobrinite se da na njemu piše da se može koristiti u prehrani.

Neka kozmetička ulja sjemenki grožđa imaju kemikalije koje mogu biti štetne ako ih se konzumira. Kao i druga ulja, ovo ulje se također mora držati u hladnom i mračnom mjestu dok se ne koristi. Najbolje je držati ga u hladnjaku. Ulje sjemenki grožđa se može malo stegnuti ako ga se rijetko koristi, ali će taj proces ići puno sporije kada se ulje drži u hladnjaku.

Kada se priča o prehrani, ulje od grožđa ima velik opseg korištenja. Često se koristi prilikom prženja hrane. Također se može uključiti u različite umake, a može pomoći i u pravljenju majoneze. Okus je vrlo nenametljiv pa dozvoljava jelima da se fokusiraju na glavne sastojke. Kulinarsko ulje se može začiniti stvarima poput paprike, tartufima i biljem.

Primjena ulja u kozmetici je također vrlo raširena. Često se kombinira s drugim uljima kako bi se napravilo ulje za masažu. Ulje od grožđa pomaže u regeneraciji kože zahvaljujući antiseptičkim svojstvima. Neke tvrtke koriste ulje sjemenki grožđa kao kratkoročni prirodni konzervans u proizvodima za njegu tijela, a neke ga integriraju u hidratantne kreme, kreme za sunčanje i slične proizvode.

Prednosti ulja sjemenki grožđa

Ulje od grožđa ima neke vrlo važne prednosti za zdravlje. Dobar je izvor masnih kiselina i vitamina E. Polifenoli i flavonidi koji se mogu naći u ovom ulju sadrže velik broj antioksidantnih spojeva. Neke najvažnije zdravstvene prednosti su navedene ispod.

 • Flavonoid „oligomeric procyanidin“ koji se može pronaći u ulju je vrlo jak antioksidans, skoro 50 puta veći nego antioksidansi poput vitamina C i E.
 • Ulje sjemenki grožđa može povećati zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava smanjivanjem razine lošeg LDL kolesterola, a povećavanjem razine dobrog HDL kolesterola koji smanjuje rizik od koronarnih bolesti.
 • Ulje sjemenki grožđa sadrži linoleinsku kiselinu koja je polinezasićena masna kiselina koja je vrlo korisna za ljude koji imaju dijabetes.
 • Pomaže u jačanju i popravljanju oštećenih kapilara i krvnih sudova. To povećava cirkulaciju i sprječava razne komplikacije.
 • Ulje sjemenki grožđa ima anti-upalna svojstva što znači da može olakšati bol i otečenosti koju uzrokuje artritis.
 • Mnoga istraživanja su pokazala da ekstrakti sjemenki grožđa pomažu u sprječavanju razvijanja stanica raka, a antioksidansi sprječavaju rak.
 • Može biti korisno kod bolesti poput astme, alergija i dermatitisa
 • Omega-3, Omega-6 i Omega-9 su masne kiseline koje se nalaze u ovom ulju. Te masne kiseline pomažu u sprječavanju bilo kakvih bolesti srca, a utječu na biološka svojstva našeg tijela.
 • Ulje sjemenki grožđa u visokoj razini sadrži vitamin E, a on pomaže u sprječavanju bilo kakvih ozljeda stanične membrane.
 • Nakon bilo kakve operacije ili ozlijede, ulje smanjuje otečenost.
 • Pomaže u zatezanju kože te liječi ozlijede nastale od sunca.
 • Bogato je vitaminima, mineralima i ne uzrokuje iritaciju kože.
 • Također ima vrlo jaka hidratantna svojstva.

Ulje sjemenki grožđa za njegu kože

Mnogi ljudi koriste ulje sjemenki grožđa za kožu, posebno zbog omekšavajućih svojstava. Ovo ulje se može pronaći u širokom rangu kozmetičkih proizvoda poput hidratantnih krema, krema za sunčanje, losiona i balzama za usne. Čak i mnogi proizvodi za njegu kose sadrže ovo ulje. S ovim uljem možete potaknuti rast kose te ju učiniti nježnijom i sjajnijom.

Ulje sjemenki grožđa također može pružiti zaštitu od sunčanih oštećenja. Ima adstrigentna svojstva pa tako pomaže u zatezanju kože, a vitamin E koji se nalazi u ulju drži kožu glatkom i sjajnom. Ulje se lako apsorbira od strane tijela, a pomaže i u smanjivanju znakova starenja, opeklina od sunca i ožiljaka.

Nuspojave ulja sjemenki grožđa

Kratkoročno liječenje ovim uljem obično ne proizvodi nikakve nuspojave. Stručnjaci preporučuju limitiranje tretmana ovim uljem na ne više od 12 tjedana kako bi smanjili rizik od razvijanja nuspojava.

Blage nuspojave povezane s uljem uključuju povišen krvni tlak, glavobolja, vrtoglavica te mučnina. Također vam se može činiti da vam vaše vlasište postaje neuobičajeno suho te izaziva veliki svrbež. Ako vam se bilo koji od ovih simptoma pojavi i zabrinuti ste obratite se liječniku.

Osobe alergične na grožđe neće moći uzimati ovo ulje, dok oni koji uzimaju različite lijekove za smanjivanje kolesterola i krvnog tlaka trebaju prvo popričati s liječnikom prije nego počnu uzimati bilo kakve ekstrakte, uključujući i ulje sjemenki grožđa.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Saznajte više o - ulje sjemenki grožđa

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.90 / 5 (10 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: ulje sjemenki grožđa, ulje od sjemenki grožđa, ulje od grožđa, ulje od kostica grozdja, ulje od koštica grožđa, ulje koštica grožđa, ulje od sjemenki grozdja, ulje sjemenki grozdja, ulje grožđa, ulje od grožđanih koštica,