Čaj za novorođenče – koje čajeve odabrati i zašto?

Čaj-za-novorođenče

Mnogi roditelji se boje davati novorođenoj djeci bilo kakve biljne dodatke čija je dobrobit na dijete nedovoljno istražena. To je sasvim opravdano i normalno zato što je za novorođenčad najbolji odabir uvijek majčino mlijeko.

No, čini se da postoji čaj za novorođenče koji vam može biti od pomoći posebno kada bebe muče određeni procesi brzog razvoja (npr. nicanje prvih zubi, probavne smetnje).

U nastavku teksta saznajte koji čajevi za novorođenčad su preporučljivi u određenim situacijama.

Čaj-za-djecu

Čaj za novorođenče – preporuke

Konzumiranje određenih biljnih čajeva za novorođenčad je potpuno sigurno za bebe starije od 6 mjeseci. Čaj za bebe od 2 mjeseca zaista nije potreban zato što je djeci u prvih pola godine izrazito potrebno samo majčino mlijeko koje je obogaćeno svim potrebnim hranjivim sastojcima za razvoj djeteta.

Ako je izrazito potrebno (npr. za olakšavanje probave), čaj za bebe od 4 mjeseca pa nadalje se može konzumirati, ali u početku je jako potrebno paziti na doziranje. Imajte na umu da bebe nisu mali odrasli te da je njihov metabolizam jako osjetljiv stoga je mala šalica čaja sasvim dovoljna.

Pritom se preporučuje davanje nezaslađenog čaja u manjim količinama, a obično su u pitanju čajevi koji olakšavaju probavu. Čajevi koji sadržavaju previše šećera mogu znatno oštetiti zubiće koje bebama tek počinju rasti.

Od svih biljnih čajeva koji postoje, najbolji za novorođenčad su čaj od kamilice, čaj od komorača te čaj od lipe. Pokazalo se da je njihova korisnost maksimalna, a štetnost gotovo nikakva kada su u pitanju male bebe.

Nadalje, FDA (eng. Food and Drug Administration) upozorava sve roditelje da strogo izbjegavaju tradicionalne kineske čajeve od zvjezdastog anisa zato što se pokazalo da na djecu mogu djelovati poput otrova. Njihova štetnost je toliko visoka da su u SAD-u svi takvi čajevi za bebe zabranjeni.

Čaj-za-novorođenčad

Čaj od kamilice za bebe – priprema

Čaj od kamilice je najsigurniji za novorođenčad. Kamilica je odličan lijek za smirivanje bilo kakve nelagode, a može biti korisna za bebe koje muče grčevi u trbuhu ili osipi po tijelu.

Čaj od kamilice također djeluje umirujuće što znači da može pomoći i za bebe koje muči svrbež zbog nicanja mliječnih zubi. U takvim situacijama je dobro umočiti običnu gazu u čaj od kamilice i masirati bebama desne kako bi se svrbež ublažio, a bebe smirile i zaspale.

Za pripremu čaja od kamilice za bebe se preporučuje koristiti čim blažu verziju čaja, odnosno bez ikakvih zaslađivanja. Također, pazite na doziranje. Novorođenče ne treba veliku količinu čaja stoga je preporučljiva mjera mala šalica čaja koja će im biti sasvim dovoljna za smirivanje bilo kakvih tegoba.

Za čaj od kamilice za bebe ćete morati izdvojiti malo manje od 40 kuna, a najbolji izbor je svakako Hipp čaj od kamilice za bebe ili Bebivita čaj. Možete ih potražiti u svim većim trgovinama (npr. Konzum, Lidl) ili ljekarnama.

Beba-i-čaj

Čaj od komorača za novorođenče

Još jedan koristan čaj za male bebe je upravo čaj od komorača. Osim što smiruje grčeve u trbuhu kao i čaj od kamilice, komorač može biti koristan i za ozbiljnije probavne tegobe kao što je konstipacija (zatvor stolice) i nadutost.

Pritom komorač može utjecati i na povećanje apetita stoga budite spremni na to da će beba možda tražiti veću količinu mlijeka nego inače. Kada je u pitanju čaj od komorača za bebe, doziranje je ono s čim morate biti jako oprezni. Mala šalica čaja je sasvim dovoljna za malu bebu kako bi uspješno djelovala na probavu.

Imajte na umu da prevelika količina čaja može djelovati na gubitak tjelesne težine kod beba što je jako opasno i može ometati njihov pravilan rast i razvoj.

Za čaj od komorača za bebe cijena iznosi nešto manje od 40 kuna za 200 grama čaja, a najbolji odabir za malu djecu je definitivno Hipp čaj za novorođenče od komorača ili Bebivita čaj koji je nešto jeftiniji (za 200 grama cijena iznosi oko 25 kuna). Ove čajeve također možete pronaći u svim većim trgovinama (npr. Konzum, Lidl), a možete ih potražiti i u ljekarnama.

Čaj od lipe za novorođenče

Još jedna odlična opcija za bebe je čaj od lipe. Osim što sadržava brojna ljekovita svojstva za različite tegobe, lipa se često primjenjuje za čišćenje dišnih puteva. Stoga vašoj bebi čaj od lipe može biti koristan kod prehlade ili kašlja.

Također se koristi za probavne tegobe, odnosno grčeve i nadutost. Može djelovati smirujuće kao i čaj od kamilice te pomoći bebama pri usnivanju. Svakako pripazite na količine čaja zato što je za vašu bebu dovoljna mala šalica čaja od lipe kako bi primilo korisna svojstva.

Čaj-za-bebe

Čaj za novorođenče – savjeti

Prije bilo kakve konzumacije biljnih čajeva koliko god oni blagi i korisni bili za bebu, nužno je potražiti savjet pedijatra. Bebe su jako osjetljive, a njihov rast i razvoj je potrebno svakodnevno pratiti i kontrolirati.

Čajevi mogu biti od pomoći čak i kada bebu ne muče nikakve probavne ili slične tegobe, ali majčino mlijeko je obogaćeno svim hranjivim sastojcima koje beba treba. Stoga se prije odabira čaja posavjetujte s pedijatrom kako biste bili sigurni da će Vaša beba na njega dobro reagirati.

Čaj za novorođenče – istraživanje FDA-e

WebMD donosi istraživanje FDA-e (eng. Food and Drug Administration) objavljeno u časopisu Pediatrics, a provedeno u Americi kojim se pratilo davanje biljnih dodataka u obliku čajeva ili nekih drugih otopina novorođenčadi.

U istraživanju je sudjelovalo čak 3000 trudnica prije nego što su se rodile njihove bebe, a zatim se istraživanje provodilo u nekoliko redovitih razmaka tijekom prve godine bebe. Sve žene su imale najmanje 18 godina, a bile su različite dobi, rase i razine obrazovanja.

Čajevi-za-bebe

Majke se ispitivalo jesu li davale djeci biljne dodatke ili čajeve u posljednja dva tjedna (u to se ne ubrajaju kreme za kožu ili bilo kakav kozmetički biljni dodatak). Također se ispitivalo koliko majke često koriste biljne dodatke, a pritom se uzimalo u obzir životne okolnosti (npr. socioekonomske čimbenike).

Rezultati istraživanja su pokazali da je samo jedna od 11 majki izvijestila o davanju biljnih čajeva djeci. U usporedbi sa ženama koje nisu koristile biljne dodatke, pokazalo se da su starije i obrazovanije udane majke višeg socioekonomskog statusa i s jednim djetetom češće bebama davale biljne čajeve i dodatke.

Najčešće su probavni problemi i problemi sa spavanjem bili razlozi davanja biljnih čajeva njihovim bebama, a pritom su uglavnom pripremale ugrijanu vodu s manjim dozama đumbira ili komorača te čajeve od kamilice.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
23-08-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: novorodence, čaj za bebe, kad se bebi smije dat caj od kamilice, HIPP ČAJ ZA DOJENČAD, cajevi za bebe, caj za novorofjence, caj za bebe od 12 meseci, Čaj od lipe za bebe, čaj od komorača za bebe forum, novorođenčad tegobe,