4D ultrazvuk – postupak i cijena prijenosa uživo iz maternice

4d-ultrazvuk

Vidjeti svoje dijete u utrobi prije samog rođenja više nije nezamislivo. Današnja tehnologija i uznapredovala medicina omogućuju ne samo majkama, već i očevima da vide kretanje bebe u utrobi.

Tako se pripreme za njegov pravi ulazak u njihov život podižu na novu razinu. Nakon potvrde trudnoće žene se upućuju na nekoliko različitih testova i pregleda. Dok su neki od njih obavezni, drugi nisu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

4D ultrazvuk jedan je od neobaveznih pregleda. Prije no što ga zatražite, saznajte više o njemu, njegovoj cijeni i ustanovama u kojima ga je moguće napraviti.

Što je 4D ultrazvuk?

4D ultrazvučni pregled je metoda kojom se reproducira pokretna slika vaše bebe u maternici. On koristi zvučne valove za stvaranje slike koja nalikuje gledanju videozapisa same utrobe u stvarnom vremenu.

Pomoću ove tehnologije možete vidjeti što vaše dijete radi u danom trenutku. Primarno se koristi za potvrdu normalne fetalne anatomije, ali koristan je za stvaranje emocionalne veze između roditelja i nerođenog djeteta.

Sam postupak vrlo je sličan drugim ultrazvučnim pregledima. U sklopu pripreme za njega trebali biste se pomokriti. On u pravilu ne traje više od nekoliko minuta, ali može se odužiti na pola sata, pa i na sat vremena.

U kojem tjednu napraviti 4D ultrazvuk?

Odlazak na prvi 4D ultrazvuk preporučuje se između 21. i 28. tjedna trudnoće. Drugi pregledi ovisit će o vašim željama i mogućnostima te savjetima vašeg ginekologa ili liječnika.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Iako je dijete kako raste sve ljepše, pregled može biti otežan njegovim rastom. Na primjer, ako mu je maternica premala, neće se moći kretati. Pri 4D ultrazvuku na umu treba imati:

  • veličinu djeteta,
  • položaj posteljice,
  • položaj ploda i
  • debljinu trudnice. 

Ovi parametri uvjetuju kvalitetu samog “video-prijenosa”. Ako je beba okrenuta leđima, ne možete joj vidjeti lice, a prekomjerna količina plodne vode i masnoće u području trbuha jednako mogu umanjiti kvalitetu snimke.

Stručnjaci ga ne preporučuju više od nekoliko puta u trudnoći ako nije potreban zbog zdravstvenih razloga. No parovi koji si ga mogu češće priuštiti u pravilu ga rade iz drugih razloga.

Dok se neki parovi za 4D ultrazvuk odlučuju zbog preciznosti koja dolazi sa samom uslugom, drugi tvrde da je osnovna prednost ove vrste pregleda upravo u vrlo realnom prikazu crta lica i pokreta udova djeteta u utrobi.

Iako majke vrlo lako prihvate svoj plod kao stvarno biće, ovakav pregled omogućuje intenzivniji doživljaj trudnoće za očeve koji nisu tjelesno vezani za dijete prije poroda.

Usporedba 4D ultrazvuka s 3D ultrazvukom

2d-3d-4d

4D ultrazvuk je zapravo 3D ultrazvuk u realnom vremenu. On vam omogućuje gledanje bebe u utrobi uživo i u pokretu.

Dok je 3D ultrazvuk posebno razvijen kao tehnologija kojom bi se detaljno pratio razvoj djeteta u utrobi i vrlo rano otkrile moguće malformacije, 4D je zapravo njegova nadgradnja.

No on povećava mogućnost otkrivanja abnormalnosti ploda u vrlo ranoj fazi. To je vrlo važno ženama u rizičnoj trudnoći.

Osim u trudnoći, 3D i 4D ultrazvučni pregledi upotrebljavaju se i za dijagnostiku svih ginekoloških stanja kao što su:

4D ultrazvuk u Hrvatskoj – ponuda

4D ultrazvuk najdostupniji je u Zagrebu gdje ga je moguće napraviti u više privatnih ginekoloških ordinacija i nekoliko poliklinika. Split, Varaždin, Rijeka i Osijek, kao središta pripadajućih županija, imaju siromašniju ponudu.

U tim je regijama Poliklinika Sunce vrlo često jedini pružatelj ove usluge. Osim u spomenutim gradovima, njezini se ogranci nalaze i u Zadru i Slavonskom Brodu.

Uz fotografije djeteta, na 4D ultrazvučnom pregledu dobivate i DVD sa snimkom napravljenom tijekom pregleda.

Cijena 4D ultrazvuka

Zbog toga što se radi o neobaveznom pregledu, zdravstveno osiguranje ne pokriva 4D ultrazvuk. Iako su razlike između 3D i 4D ultrazvuka nevelike, prvi ne morate platiti, dok za drugi trebate izdvojiti od 500 do 600 kuna.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

1 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
07-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: 4d ultrazvuk, 4d ultrazvuk cijena, ultrazvuk maternice cijena, 4d ultrazvuk cjena, 4d ultra zvuk prednosti i mane, 4d u trudnoci, 4 d ultrazvuk u kojem tjednu, 4 d ultrazvuk cijena, 3d ultrazvuk u trudnoći cijena, 3d ultrazvuk cijena,