Aronija u trudnoći – prednosti i nedostaci

Aronija-u-trudnoći

Aronija se smatra najzdravijom biljkom na svijetu. Potekla je iz Sjeverne Amerike, a predstavlja snažnu antikancerogenu i antioksidativnu namirnicu čija su ljekovita svojstva prepoznata tek nedavno u našim krajevima.

Njezina ljekovita svojstva su zaista mnogobrojna, no često se postavljaju različita pitanja o učinku aronije na trudnice i dojilje. U nastavku saznajte nešto više o različitim učincima aronije za vrijeme trudnoće i radosnog iščekivanja prinove.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Aronija

Aronija – najzdravija biljka na svijetu

Aronija je ekološki uzgojeno tamnoplavo i sitno bobičasto voće koje svojim izgledom neopisivo sliči borovnici. Raste u obliku visokih grmova, a postoje tri vrste: crna aronija (Aronia melanocarpa), tamnocrvena aronija (Aronia arbutifolia) i ljubičasta aronija (Aronia prunifolia).

Iako dolazi u različitim oblicima, smatra se da je najbolje jesti svježe bobice aronije. Međutim, ako niste u mogućnosti ili ako vam je okus previše intenzivan, postoji i sok od aronije koji se najčešće konzumira, zatim vino od aronije, džem, čaj od aronije itd.

 

Aronija-ljekovita

Ljekovita svojstva aronije

Aronija je bogata antioksidansima, vitaminima B, C i E skupine koji sprječavaju upale, viruse i bakterije. Također sadrže antocijan koji igra važnu ulogu u jačanju imuniteta kod odraslih i djece, te neka antikancerogena svojstva. Postoje još neki ljekoviti učinci aronije kao što su:

Aronija u trudnoći – prednosti

Nije ništa čudno u tome ako se pitate smiju li trudnice sok od aronije. S obzirom na to da se neki učinci aronije u trudnoći još uvijek istražuju, mnoge trudnice dijele svoja iskustva s aronijom, a o tome često govore i mnogi specijalisti ginekologije i drugih područja medicine. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Smatra se da trudnice mogu piti sok od aronije u maloj čaši, ali da pritom moraju paziti da ga nabavljaju od pouzdanih proizvođača tako da je sok kvalitetan i bez aditiva.

Nadalje, aronija je bogata vitaminom E koji ima izražena antioksidativna svojstva, te vitaminom K i vitaminom B9 (folat) koji je iznimno važan za pravilan razvoj živčanog sustava djeteta za vrijeme trudnoće.

Aronija-u-trudnoći

Aronija je također bogata mineralima kao što su mangan, željezo, magnezij i cink. Zreli plodovi i sok od aronije sadrže velike količine beta-karotena koji štiti stanice od oštećenja, oči od nastanka sive mrene, ali i kožu od melanoma i opasnih sunčevih zraka pogotovo za vrijeme ljeta.

Posebno se ističe sok od sibirske aronije (Aronia melanocarpa) koji je potpuno siguran za konzumaciju od prve godine života djeteta, kao i za vrijeme trudnoće, a smatra se najkvalitetnijom vrstom aronije.

Na našem portalu možete pročitati kako se pravi i kako se pije sok od aronije, te kakve još slastice od aronije možete napraviti.

Kao što i sami možete vidjeti, aronija zaista ne ugrožava trudnoću i život djeteta, ali u svemu je najvažnija količina aronije koju konzumirate. Stoga, ako želite iskoristiti ljekovita i korisna svojstva aronije, nikako ne smijete pretjerati u količini.

Aronija u trudnoći – nedostaci i oprez

Glavni uzrok straha od konzumiranja aronije u trudnoći je taj što se mnogi ljudi žale kako aronija teško sjeda na osjetljiv želudac, a još k tome nije dovoljno ispitana pa je stoga mnoge trudnice izbjegavaju.

Međutim, liječnici ne vide problem u konzumiranju aronije, ali s obzirom na to da je njezin okus dosta intenzivan, neki ga ne preporučuju trudnicama koje osjećaju jake mučnine u prva tri mjeseca trudnoće.

Nadalje, trudnice koje imaju problema s konstipacijom (zatvor stolice) trebaju posebno paziti kod uzimanja aronije za koju je dokazano da utječe na stiskanje stolice zbog čega može izrazito biti korisna kod problema s proljevom i sličnim probavnim smetanjama.

Najveći oprez se naglašava kod trudnica koje imaju problema s niskim krvnim tlakom. One nikako ne bi smjele konzumirati dozu veću od pola decilitra soka od aronije dnevno upravo zato što aronija pomaže u snižavanju visokog krvnog tlaka.

Biljka-aronija

Aronija i dojenje

Dojilje se također ne bi trebale toliko brinuti oko konzumiranja aronije. Na forumima se često susreću pitanja dojilja o tome što smiju piti i jesti, a što ne. Međutim, odgovor je da dojilje smiju jesti praktički sve, pa tako i aroniju, ali je opet naglašena količina koja mora biti umjerena.

Štoviše, aronija je bogata antioksidativnim vitaminom C koji povoljno utječe na imunološki sustav, te beta-karotenom koji se u tijelu pretvara u vitamin A i djeluje kao antioksidant i vitamin ključan za održavanje funkcije oka i razvoj djeteta, kako u trudnoći, tako i za vrijeme dojenja.

Dozvoljeni čajevi u trudnoći

S obzirom na osjetljivost samog razdoblja trudnoće, sve što pijete i jedete trebate dodatno provjeriti prije konzumacije, a čajevi su svakako bitni i korisni jer imaju mnoštvo prednosti. Međutim, postoje čajevi koje smijete konzumirati tijekom trudnoće, ali i oni koje ne smijete zbog mogućih štetnih učinaka na dijete. 

Dozvoljeni čajevi u trudnoći su:

Svi ovi gore navedeni čajevi su dobri i korisni samo ako ih konzumirate u umjerenim količinama. Jedna do dvije šalice čaja dnevno može uvelike koristiti za ublažavanje raznih tegoba tijekom trudnoće, a Vama i bebi neće naškoditi. 

Nedozvoljeni čajevi u trudnoći su:

Prije bilo kakve konzumacije čajeva u trudnoći savjetujte se s vašim liječnikom.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.67 / 5   6
Facebooktwitterpinterestmail
23-04-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: aronija u trudnoci, aronija za trudnice, sok od aronije u trudnoći, aronija trudnoca, aronija trudnice, aronija sok i trudnoca, aronija smiju li trudnice piti, aronijA kod dojenja, aronija i trudnice, trudnice sok od aronije,