Preeklampsija i eklampsija – uzroci, simptomi i liječenje

eklampsija

Eklampsija je rijetko, ali veoma ozbiljno stanje, koje uzrokuje razne zdravstvene nepogode tijekom trudnoće. Najčešće eklampsija pogađa žene koje imaju preeklampsiju, koju karakterizira hipertenzija (visok krvni tlak), proteinurija (bjelančevine u mokraći) i edem (nakupljanje tekućine).

Preeklampsija obično počinje nakon 20. nedjelje trudnoće kod žena čiji je krvni tlak bio normalan. Ponekad čak i blagi porast krvnog tlaka može biti znak preeklampsije.

Preeklampsija je rijetko stanje, a razvija se uglavnom u prvoj trudnoći i kod žena koje pate od hipertenzije ili bolesti krvožilnog sustava, dok 1 od 200 žena kasnije razvije i eklampsiju. Najveća opasnost preeklampsije je privremeno odljuštenje posteljice od stijenke maternice.

Rizik od nastanka poteškoća neposredno nakon poroda kod djece majki koje imaju preeklampsiju i do pet puta veći nego kod djece majki koje nemaju ovu bolest.

Osim prethodno spomenutih simptoma, eklampsija izaziva i jake grčeve, a ako se ne liječi može dovesti do kome ili čak smrti. U većini slučajeva se tlak stabilizira nedugo nakon poroda. Ako se tlak ne snizi nekoliko tjedana nakon poroda, vrijeme je za početak konzumacije lijekova za snižavanje krvnog tlaka

preeklampsija

Uzroci eklampsije i preeklampsije

Preeklampsija se javlja u ranoj trudnoći, obično tijekom prvog tromjesečja i obuhvaća prekomjerno lučenje sline i prekomjerno povraćanje u trudnoći. 

Još uvijek nije poznat točan uzrok eklampsije, no mnogi smatraju kako se ona uglavnom nadovezuje na preeklampsiju. Ostali čimbenici za koje se smatra da mogu utjecati na pojavu eklampsije su:

 • vaskularne bolesti
 • neadekvatan protok krvi u maternicu
 • višeplodna trudnoća
 • loš ishod prethodnih trudnoća
 • pretilost
 • trombotični poremećaji
 • trudnoća u starijoj životnoj dobi

Uobičajeni simptomi eklampsije koja prati preeklampsiju su jednaki simptomima preeklampsije izuzev: 

Simptomi eklampsije i preeklampsije

Ako je preeklampsija blaga, možete se osjećati savršeno dobro. Vrlo je važno redovito odlaziti na sve kontrolne preglede kako bi se stanje otkrilo te potom moglo adekvatno liječiti. Ne postoji niti jedan način koji sa sigurnošću može otkloniti preeklampsiju, unatoč terapiji.

Vodeći simptom eklampsije je jako grčenje u trbuhu, dok ona isto tako može uključivati i simptome preeklampsije. Kod eklampsije se javljaju izrazito opasni simptomi kao što su napadaji, gubitak svijesti, jake glavobolje i bol u mišićima.

Simptomi preeklampsije uključuju

Preeklampsija i eklampsija uvelike utječu na posteljicu, koja fetusu opskrbljuje kisik, krv i hranjive tvari. Visok krvni tlak, koji se često javlja kod ovakvih tipova bolesti, smanjuje protok krvi, pa tako posteljica gubi mogućnost ispravnog funkcioniranja. 

To može dovesti do male porođajne težine fetusa ili drugih zdravstvenih problema, a u rijetkim slučajevima i smrću fetusa. Preeklampsija je često oboljenje, pogotovo kod prve trudnoće, dok je eklampsija danas izrazito rijetka. 

U rizičnu skupinu za obolijevanje od preeklampsije spadaju osobe koje su starije od 30 godina, pretile, koje imaju u povijesti obiteljskih bolesti slučaj preeklampsije ili eklampsije. 

Jedna od mogućih komplikacija eklampsije je HELLP sindrom (akronim engleskog naziva tri glavna simptoma): hemoliza, povišenje jetrenih enzima i smanjeni broj trombocita. Čitanjem niže navedenih iskustava možete dobiti uvid o kakvoj se vrsti komplikacije radi.

eklampsija i preeklampsija

Preeklampsija i eklampsija – dijagnoza

Jedini način na koji možete dijagnosticirati preeklampsiju i eklampsiju je provjera krvnog tlaka i urina. Ako su proteini u urinu povišeni, kao i krvni tlak, vrlo vjerojatno vam je dijagnosticirana preeklampsija

Proteini u urinu baš kao i tlak mogu varirati tijekom dana, pa će vam se urin više puta uzimati, a tlak više puta mjeriti kako bi se došlo do standardnih vrijednosti. Ako u urinu nema proteina, a tlak vam je povišen – vrlo vjerojatno se radi o gestacijskoj hipertenziji odnosno povišenom krvnom tlaku u trudnoći.

Preeklampsija u trudnoći

Pretpostavlja se kako se preeklampsija u trudnoći javlja kao posljedica neispravnog rada posteljice. Takvo stanje može biti izrazito teško kako za vaše zdravlje tako i zdravlje djeteta, u slučaju da ne dobijete adekvatan tretman. 

Preeklampsija izaziva smanjen protok krvi kroz placentu, što znači da vaše dijete neće dobiti dovoljno kisika i hranjivih tvari, što ograničava rast. Što je teža preeklampsija – to su veći rizici za vas i vašu bebu. Donosimo vam i nekoliko iskustava s foruma.

A:”Moja kuma je imala tešku preeklampsiju, rodila u 8 mjesecu prošle godine, njen doktor to nije ustanovio do kraja same trudnoće (pa čak ni tad) Dan nakon što je ušla u 9 mj. završila u bolnici zbog tlaka 220 sa 160/180 ne znam sad točno, odmah su je na hitni carski, maleni se rodio s 1600 g , no bilo je sve ok s njim , no ona usred poroda počela nenormalno krvariti, organi joj počeli otkazivati jedva živa ostala.
Sad je hvala Bogu sve ok i s njom i s malenim, jest da joj je doktorica rekla da ne smije 4 godine na drugu trudnoću te da joj uopće ne bi preporučila više da bude trudna. Kaže da je došla 15 minuta kasnije, maleni ne bi imao mamu…Nakon toga čitali smo puno o tome, i u biti nije to tako strašno ako se od početka zna za taj sindrom. ”

B:’‘I ja sam imala preeklampsiju u prvoj trudnoći, ali sreća je bila što se pojavila pred kraj i nije niti malo ugodna. Imala sam visok tlak 170/110, proteine u mokraći i otekline. Porod mi je induciran s tako visokim tlakom jer me nisu htjeli na carski (nemam pojma ni danas zašto), na kraju je moja bebica jedva preživjela, reanimirali su je ali hvala bogu da je na kraju sve ispalo super, evo me sad pri kraju druge trudnoće i za sad nema nikakvih naznaka preeklampsiji, tlak mi je prenizak i nema proteina u mokraći, ni oteklina pa se nadam da će tako ostati i do kraja.

C:”Primljena sam u bolnicu s trudovima na svakih 5 minuta, bila sam nateknuta, i boljela me čitava lijeva strana tijela od visokog tlaka, pogotovo glava, gornji tlak mi je bio preko 200, ta 3 dana prije poroda su mi s najjačim tabletama održavali tlak na 170/110, jetreni enzimi su mi bili 30,40 puta veći od dozvoljenih, kasnije se moj liječnik opće prakse zgražao da mi je jedan od tih enzima bio 1250, a gornja referentna granica je bila 35.
Ufff…grozno iskustvo, visio mi je život o niti, ali su me operirali tek kad su i mom djetetu na ctg-u krenuli opadati otkucaji srca, dakle spašavali su oba života…I ja sam dobila liječničku preporuku da sljedeće 4 godine ne ostanem trudna, a sad mi to nakon 1,5 godine nije ni na kraj pameti…

Samopomoć kod preeklampsije

Premda preeklampsiju ne možete spriječiti, još uvijek postoje metode uz pomoć kojih možete olakšati svoju trudnoću te osigurati sigurnost kako sebi tako i vlastitom djetetu.

 • Preporučuje se izbjegavanje uzimanja aspirina tijekom trudnoće, osim uz liječničku preporuku.
 • Redovito odlazite na kontrole i preglede kod vaše ginekologa i liječnika. 
 • Ako vam se čini da je dijete jako mirno, javite se vašem liječniku. 
 • Ako se stanje pogorša porod će vjerojatno biti induciran ili ćete roditi carskim rezom.
 • U slučaju da vam je dijagnosticirana teška preeklampsija najbolje bi bilo boraviti u bolnici sve do poroda.
 • Ponekad se trudnicama daju kortikosteroidi kako bi dječja pluća bila razvijenija za život izvan maternice ako dođe do prijevremenog poroda.
 • Izbjegavajte naporne aktivnosti, pretjerano masnu hranu, te si priskrbite dovoljno sna i odmora.

trudnoca

Liječenje eklampsije i preeklampsije

Liječenje eklampsije i preeklampsije prvenstveno uključuje strogo mirovanje u krevetu i adekvatan unos vode. Često liječnici preporučuju ležanje na lijevom boku, koje poboljšava krvni protok te normalan unos soli i povećan unos tekućine. 

Za snižavanje krvog tlaka i sprječavanje grčeva može se konzumirati magnezijev sulfat

Liječnici uglavnom započinju liječenje lijekovima za snižavanje krvnog tlaka i sprječavanje grčeva, a žene s izraženom preeklampsijom i eklampsijom se odmah hospitaliziraju. Ovisno o trenutnom krvnom tlaku trudnice, liječnici odlučuju o porodu, a ako se stanje ubrzo ne poboljša, dijete se porađa što je prije moguće.

Gotovo jedna četvrtina slučajeva preeklampsije se pojavljuje nakon poroda – prvih 2-4 dana. S vremenom se ženino stanje poboljšava, te joj se dozvoljava kretanje. 

Za žene s blagom preeklampsijom, liječenje kod kuće može biti sasvim dovoljno, no pregled ili često javljanje liječniku je obavezno.

Ako osjetite jedan ili više prethodno navedenih simptoma odmah kontaktirajte liječnika. Također, ako imalo sumnjate na preeklampsiju ili eklampsiju, zatražite od vašeg liječnika dodatne pretrage kako bi bili sigurni.

Ako nije liječena na vrijeme, eklampsija može biti opasna po život.

Članak uređen:

Saznajte više o trudnoći u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

4.44 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: eklampsija, eklampsija sta je to, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Preeklampsija i eklampsija – uzroci, simptomi i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.