HELLP sindrom – na koje simptome trudnica treba obratiti pozornost i kako se dijagnosticira?

HELLP sindrom

HELLP sindrom je nateži oblik preeklampsije (trudnoćom izazvana hipertenzija s proteinurijom). Uzrokuje nespecifične simptome koji nastupaju brzo i zato ga je teško dijagnosticirati.

Čest je kod žena kojima je već utvrđena preeklampsija tijekom trudnoće (moguća preeklampsija nakon poroda).

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Otkriti se može samo krvnim pretragama, a o rezultatima određenih laboratorijskih vrijednosti i težini simptoma ovisi i liječenje.

Više o preeklampsiji i eklampsiji možete pročitati ovdje.

Što je HELLP sindrom?

HELLP sindrom nastaje isključivo tijekom trudnoće i ugrožava život. Riječ je o varijanti preeklampsije koja može biti vrlo akutna. Međutim, poznato je da se HELLP sindrom javlja čak i bez prethodne preeklampsije. Kontrolnim pregledima liječnik provjerava krv i urin jer su za HELLP sindrom karakteristične sljedeće laboratorijske vrijednosti:

Skraćenica „HELLP“ nastala je kao kombinacija engleskih naziva za razgradnju crvenih krvnih stanica (Haemolysis), povišenih jetrenih proba (Elevated Liver Enzymes) i smanjeni broj trombocita (Low Plateletes).

Hipertenzija u trudnoći

HELLP sindrom – uzroci

Nepoznati su uzroci HELLP sindroma. Čimbenici rizika slični su onima kod gestoze (preeklampsija – simptomi, stanje uzrokovano trudnoćom, npr. povraćanje, edem, povišen krvni tlak itd.). Povećan rizik postoji kod:

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
  • povijesti prethodnih bolesti – npr. kronična hipertenzija, dijabetes i kongenitalni (urođeni) poremećaj koagulacije,
  • pretilosti,
  • višeplodne trudnoće,
  • trudnoće nakon umjetne oplodnje – zbog snažne intervencije u hormonskoj ravnoteži,
  • poremećaja u imunološkom sustavu.

Glavobolja u trudnoći

HELLP sindrom – simptomi

Dodatni simptomi koji prate prije navedene promijenjene laboratorijske vrijednosti su:

HELLP sindrom može se naglo pojaviti i vrlo brzo pogoršati. Ekstremno pogoršanje s pretjeranim povećanjem krvnog tlaka javlja se čak i unutar jednog sata. U krajnjem slučaju može nastupiti ruptura (puknuće) jetre.

U naprednoj trudnoći treba ozbiljno uzeti trajne glavobolje, zamagljen vid, mučninu, povraćanje i/ili bol u trbuhu, pogotovo ako je poznata hipertenzija, tj. preeklampsija u pitanju.

Krvne pretrage

HELLP sindrom – dijagnoza

Uglavnom je HELLP sindrom teško dijagnosticirati jer nije uvijek jaka hipertenzija u pitanju. Pogođene trudnice žale se na bolove na desnoj strani trbuha i mučninu, a navedeni se simptomi mogu zamijeniti bolestima probavnog sustava.

Ako se izluči puno proteina (više od 300 mg/24 h), u ispitivanju urina mogu se otkriti određene stanice (fragmentociti). Samo se krvnim pretragama, tj. vrijednostima jetrenih enzima i koagulacijskim parametrima krvi može utvrditi postojanje HELLP sindroma.

HELLP sindrom – iskustva

HELLP sindrom je životno opasno stanje za majku i dijete. U zapadnim je zemljama na prvom mjestu uzroka smrtnosti majki. Postoji rizik od prijevremenog odvajanja posteljice.

HELLP sindrom – posljedice

Trudnice često trebaju transfuziju krvi i obično moraju rađati nakon ublažavanja simptoma. Nekoliko dana nakon poroda simptomi nestaju, a trajna oštećenja su vrlo rijetka.

Međutim, kod trećine žena HELLP sindrom nastaje tek nakon poroda.

Praćenje trudnoće

Liječenje HELLP sindroma

Terapija HELLP sindroma ovisi o fazi trudnoće. Prije 32. tjedna porod se, što je duže moguće, odugovlači, kako bi se pluća djeteta što više razvila. Dotad se majci lijekovima normalizira krvni tlak i zgrušavanje krvi.

Snižavanje krvnog tlaka ne smije biti prebrzo kako ne bi ugrozilo cirkulaciju posteljice. Ono se uvijek odvija pod CTG kontrolom. Istodobno se bilježe i nadziru srčani zvukovi djeteta i mogući trudovi majke.

Međutim, preduvjet za odgađanje rađanja je stabilizacija krvnog tlaka, jetrenih proba i koagulacije krvi majke. Što se djeteta tiče, svaki dan u majčinom trbuhu povećava šanse za preživljavanje. Dodatni tretman s kortizonom ili lijekovima sličnim kortizonu koristi se za razvoj djetetovih pluća.

Ako su laboratorijske vrijednosti unutar razumnih granica, a simptomi nisu teški, liječenje također može čekati, ali krvna slika majke mora se redovito pratiti.

Preeklampsija i carski rez

Ako se simptomi HELLP sindroma pogoršaju, tj. ako su vrijednosti jetre u porastu, broj trombocita padne ispod 40 000/mL krvi, a bol u gornjem dijelu trbuha jača, a usto je prisutna preeklampsija, pokreće se porođaj. Hoće li biti prirodan ili carskim rezom ovisi o stanju majke i djeteta.

CTG kontrola

HELLP sindrom i druga trudnoća

Druga trudnoća nakon HELLP sindroma ne mora biti razlog zabrinutosti. Rizik ponovne pojave vrlo je nizak, točnije 2,5 %.

Ipak, HELLP sindrom ne može se spriječiti. Zato je važno tijekom cijele trudnoće kontrolirati krvnu sliku. Ako se primijete navedeni simptomi, treba odmah potražiti liječničku pomoć.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

1 / 5   3
Facebooktwitterpinterestmail
13-05-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: hellp sindrom, amora 5 mg, sindrom liver simptomi,