Implantacijsko krvarenje – što je i kako ga razlikovati od mjesečnice

implantacijsko-krvarenje

Kada se oplođena jajna stanica, koja je prošla niz dioba i postala zametak, pričvrsti na unutarnju stijenku maternice kako bi počela rasti, počinje implantacijsko krvarenje. Iskusi ga trećina trudnica u ranoj trudnoći.

Implantacijsko krvarenje je sasvim normalno te ne zahtijeva posebnu medicinsku pozornost. Nalik je menstrualnom krvarenju, ali može ih se i važno ih je razlikovati. Kako? Saznajte u članku. 

O drugim uzrocima krvarenja u trudnoći pročitajte na linku. 

Prvi znakovi trudnoće

Implantacijsko krvarenje smatra se jednim od prvih znakova trudnoće ili barem jednim od onih koji su najočitiji za buduću majku. Drugi rani znakovi trudnoće u ovoj fazi su osjetljivost grudiju i mučnina.

Krvarenje obično počinje nekoliko dana prije sljedećeg menstrualnog ciklusa. S obzirom na to da je ono slično menstrualnom krvarenju mnoge žene ne mogu procijeniti je li riječ o trudnoći ili početku novog ciklusa.

Trebate znati da dan seksualnog odnosa nije nužno i dan kada se jajašce oplodilo jer spermij može preživjeti i do tjedan dana u nekim slučajevima.

Ako ostane u jajovodu kada se zrelo jajašce izbaci tijekom ovulacije, može doći do oplodnje i do tjedan dana nakon nezaštićenog spolnog odnosa“, ističe Mother&Baby.

Postoji nekoliko dodatnih znakova rane trudnoće koje treba imati na umu:

  • ružičasti ili smećkasti iscjedak,
  • slabi grčevi,
  • često uriniranje ili zatvor,
  • promjene raspoloženja,
  • glavobolje,
  • iscrpljenost.

Kako razlikovati implantacijsko od menstrualnog krvarenja?

mjesecnica-ili-trudnoca

Foto: Photospin

Ono izgleda malo drugačije od prosječne ženske mjesečnice. No važno je imati na umu da nemaju sve žene jednaku mjesečnicu. Zbog toga neke žene mogu imati obilnije krvarenje dok kod drugih ono može biti nepredvidljivo.

Ipak, i s tim na umu, postoji nekoliko ključnih razlika između menstruacijskog i implantacijskog krvarenja:

1. Protok

Primarna razlika između ova dva tipa krvarenja je protok krvi. Krvarenje uzrokovano implantacijom je lagano i ostaje tako. Za mnoge žene menstruacija počinje lagano, ali s vremenom postane obilnija.

Također, implantacijsko krvarenje ne uzrokuje krvne ugruške kao normalna menstruacija.

2. Boja (ružičasta ili tamno smeđa)

Bez obzira na to je li krvarenje obilno ili slabo, većina žena je upoznata s bojom svoje menstruacije. To je zbog toga što krv uvijek dolazi s istoga mjesta.

Bez obzira na to koliko je, zbog mjesta iz kojeg dolazi, krvarenje uvijek izgleda isto. Implantacijsko krvarenje najčešće je ružičaste ili tamnosmeđe boje.

Ta tamno smeđa, boja bliska boji hrđe, podsjeća na staru, a ne svježu krv. Također, ima neugodan miris. U rijetkim slučajevima je implantacijska krv crvene boje. Ona ukazuje na to da je krv tek prolivena iz maternice. 

3. Grčevi

Menstruacija i implantacija obje mogu uzrokovati kontrakcije maternice, odnosno grčeve i bolove. No menstruacijski grčevi su intenzivniji od grčeva uzrokovanih implantacijom.

Ako imate slabe grčeve kojima se ne mijenja intenzitet, oni su dobar pokazatelj implantacijskog krvarenja. Oni mogu trajati nekoliko sati do nekoliko dana.

4. Dosljednost

Je li krvarenje stalno ili isprekidano? Implantacijsko je karakteristično po svojoj nedosljednosti i brzom iščezavanju. Menstruacijsko traje nekoliko dana i stalno je.

Ipak, nekima ženama i implantacijsko krvarenje može potrajati duže od dan ili dva, ali najčešće je kratkog trajanja i jednom kada prestane ne ponavlja se

5. Bazalna tjelesna temperatura

U drugom dijelu menstrualnog ciklusa bazalna tjelesna temperatura naraste iznad 37 °C i ostaje na istoj razini oko 2 tjedna. Ako se dogodi implantacija, bazalna temperatura pada ispod 37 °C te ubrzo nakon toga naglo poraste.  

test-za-trudnocu

Foto: Photospin

Kada se pojavljuje implantacijsko krvarenje?

Nakon oplodnje embrij se usađuje u stijenku maternice. Njegovo kretanje može probiti neke krvne žile u zidu maternice te tako izazvati krvarenje. Cijeli proces i krvarenje događaju se između 6. i 12. dana od začeća, oko 10 dana do dva tjedna nakon ovulacije.

Menstruacija se javlja 14 dana poslije ovulacije. To je razlog zašto je ove dvije pojave moguće zamijeniti. Lako je pomisliti da je mjesečnica uranila ili kasni.

Nekoliko dana prije početka novog ciklusa, između 23. i 28. dana, pojavljuje se svijetli ružičasti iscjedak, simptom implantacije.

Krvarenje traje od nekoliko sati do najviše tri dana. Žene koje prolaze kroz prvu trudnoću vjerojatno će krvariti više od žena koje su već bile trudne. 

No krvarenje nije samo po sebi siguran znak da ste trudni. Za testiranje trebate pričekati datum očekivane mjesečnice. Ako test za trudnoću upotrijebite odmah, rezultati možda neće biti točni.

Na primjer, ako mjesečnicu očekujete 25. u mjesecu tada bilo kakvo slabo krvarenje između 18. i 25. možete smatrati implantacijskim.

Naravno, takvo krvarenje ovisi o mnogim parametrima poput vremenske točnosti ovulacije, brzine diobe oplođenog jajašca i brzine prihvaćanja zametka u stijenku maternice“, objašnjava American Pregnancy Association.

Kada je implantacija uspješna?

U većini slučajeva uspješna implantacija može nalikovati na menstruaciju, a jedan od znakova uspješne implantacije su grčevi koji mogu trajati i do tjedan dana te promjena oblika maternice. 

trudnica

Foto: Photospin

Kada se treba zabrinuti?

Samo implantacijsko krvarenje je normalno i bezopasno za majku i dijete. No produljeno krvarenje i jaki grčevi popraćeni promjenama tjelesne temperature mogu biti znak nečeg ozbiljnijeg (pobačaja ili rizične trudnoće), posebice ako se jave kasnije u trudnoći.

O svim promjenama važno je obavijestiti liječnika. Implantacijsko krvarenje obično se ne pojavljuje kasnije. Nikako se ne bi trebalo pojaviti nakon sedmog tjedna trudnoće.

Obilno krvarenje u prvom tromjesečju trudnoće nije uobičajeno, posebno kad je popraćeno jakom boli, a čest je povezano s većim rizikom od pobačaja.

S druge strane, lagano i točkasto krvarenje nije povezano s rizikom od pobačaja, pogotovo kad traje manje od dva dana“, objašnjavaju znanstvenici koji su proveli studiju na velikom broju trudnica.

Ako je krvarenje još uvijek prisutno nakon sedmog tjedna, trebali biste zatražiti savjet od svog liječnika. Prekomjerno krvarenje tijekom rane trudnoće u 50% slučaja upućuje na pobačaj. 

Izvori:

  1. What Is Implantation Bleeding? (2018) American Pregnancy Association.
  2. Gilchrist, L. (2018) How to tell the difference between implantation bleeding and a period. Mother&Baby.
  3. Grupa autora (2009) Association Between First-Trimester Vaginal Bleeding and Miscarriage. Obstet Gynecol. 114(4): 860–867. doi: 10.1097/AOG.0b013e3181b79796
  4. Johnson, J. (2017) What causes implantation bleeding? Medical News Today.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.83 / 5   6
Facebooktwitterpinterestmail
13-05-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: grčenje maternice, implatacijsko krvarenje, implantacijsko krvarenja, kako izgleda implantacijsko, implantacija simptomi, koliko traje implantacijsko, implantacijsko krvarenje iskustva, grcevi uslijed imolantacijskog krvarenja, Crvena boja krvarenja slike, ugnježđivanje ploda,