Kalcij u trudnoći – važnost, dostupnost i djelotvornost

Kalcij-u-trudnoći

Kalcij je jedan od minerala koji se nalazi u ljudskom organizmu,  i izrazito je potreban i važan za:

 • pravilan rad živčanog i mišićnog sustava,
 • čvrstoću i gustoću kostiju,
 • reguliranje srčanog ritma i krvnog tlaka,
 • hormonsku ravnotežu,
 • borbu protiv alergija,
 • probavu.
Kalcij

Foto: Photospin

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Uz ujednačenu i zdravu prehranu, kalcij je neopisivo potreban trudnicama. Važan je za razvoj kostiju bebe, kao i za zdrav rast mišića, živaca i srca te zgrušavanje krvi.

Preporučena dnevna količina kalcija u trudnoći je oko 1200 mg, a ukoliko spadate u skupinu trudnica koje ne unose dovoljno kalcija putem svoje prehrane, u sljedećem tekstu pročitajte sve što trebate znati o važnosti kalcija u trudnoći.

Važnost kalcija u trudnoći

Trudnoća je vrijeme nestrpljivog i radosnog iščekivanja, ali i neočekivanih i iznenađujućih promjena. Tijelo treba malo više nego što je trebalo prije, a kalcij je definitivno jedan od najpotrebnijih minerala organizmu.

Najveći postotak kalcija se nalazi u kostima i zubima kojima daje čvrstoću i gustoću omogućujući im stalno obnavljanje.

S obzirom na to da koštana masa i građa nije stalna nego se stalno stvaraju nove stanice koje održavaju kosti, kalcij je iznimno potreban i važan pogotovo u razdoblju rasta.

Upravo zbog toga se kalcij preporučuje najviše djeci i trudnicama, iako je potreban i svima ostalima. Međutim, trudnice imaju povećanu potrebu za kalcijem, te je stoga jako važno kontrolirati unose li dovoljno kalcija u organizam putem prehrane.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Gdje se nalazi kalcij?

Zahvaljujući namirnicama koje su bogate kalcijem, ovaj mineral možemo uvijek imati nadohvat ruke. Neke od namirnica koje sadrže kalcij navode stručnjaci s medicinskog portala WebMD.

To su:

 • mlijeko – najviše kravlje, ali dobre zamjene su i sojino te kozje mlijeko,
 • mliječni proizvodi (jogurt, sirevi) – ova skupina namirnica ima najveći izvor kalcija, a u najvećoj ga količini sadrže masni sirevi kao što su kozji sir, posni sir, parmezan, ribanac itd.,
 • morski plodovi – mekušci, rakovi, dagnje, lignje, rakovice, losos, sardine,
 • povrće – peršin, menta, kadulja, bosiljak, kelj, brokula,
 • voće – ponajviše naranče, ali i orašasti plodovi (bademi, orasi) i sjemenke (suncokretove, sezamove),
 • voda – tvrda voda s više vapnenca sadrži više kalcija (u litri vode oko 50 mg kalcija).
Mlijeko-trudnoća

Foto: Photospin

Nedostatak kalcija u trudnoći

Za vrijeme trudnoće, tijelo se prilagođava različitim promjenama i okolnostima kroz koje žena prolazi. Upravo zbog toga je kalcij izrazito potreban, kako za bebu, tako i za majku.

Nadalje, nedostatak kalcija kod trudnica ili dojilja se često može prenijeti na dijete putem mlijeka i krvi, te tako utjecati na rast i razvoj njegovih kostiju.

U slučaju manjka kalcija, organizam ga pokreće iz kostiju putem hormona koji stvara ravnotežu (parathormon) podižući razinu kalcija u krvi, te putem hormona koji snižava razinu povećavajući odlaganje kalcija u kostima (kalcitonin).

Dodatni kalcij u trudnoći – kalcij tablete za trudnice

Dodatni kalcij se obično uzima putem tableta jer se putem prehrane ne uspijeva unijeti dovoljna količina potrebna trudnici. 

Pregledni rad, objavljen 2007. u znanstvenom časopisu Therapische Umschau, ističe kako je trudnicama s autoimunim bolestima, intolerancijom na laktozu te svojevoljnim izbjegavanjem mlijeka i mliječnih proizvoda potrebna dodatna suplementacija. Ostale trudnice si mogu osigurati potrebnih 1000 mg kalcija dnevno putem prehrane. 

Također, dovoljan unos kalcija je potreban i dojiljama nakon poroda, kako bi se održalo zdravlje majke. 

Postoje i različiti multivitaminski pripravci prilagođeni trudnicama koje možete kupiti u ljekarnama, a ponekad se uz to mogu dodati i tablete za trudnice s kalcijem.

Prije početka uzimanja dodataka prehrani, obavezno se savjetujte s ginekologom. 

Koji kalcij piti u trudnoći? 

Međutim, često pitanje koje trudnice postavljaju je koji kalcij piti u trudnoći te gdje ga kupiti. Naime, najpouzdanija kupnja kalcija u trudnoći je upravo u ljekarnama gdje odmah možete zatražiti i savjete koji kalcij je najbolje konzumirati s obzirom na vašu trudnoću.

Cijena kalcija u tabletama najviše ovisi o proizvođaču, ali se kreće između 70 i 120 kuna za oko 60 tableta. Upravo zbog različitih proizvođača postoje i različite vrste kalcija u tabletama, pa tako možete kupiti:

 • kalcij tablete s dodanim vitaminom D – cijena za 60 tableta oko 80 kuna,
 • kalcij tablete s magnezijem – cijena za 180 tableta oko 160 kuna.
 • kalcij šumeće tablete s dodanim vitaminom D – cijena za 30 šumećih tableta oko 70 kuna. 
kalcij u trudnoci

Foto: Photospin

Kalcij i vitamin D

Apsorpcija kalcija se zbiva u crijevima i regulira putem vitamina D, a samo trećina količine kalcija unesenog hranom dospijeva u krv. Stoga je, uz povećane potrebe kalcija, jako važan i vitamin D koji pomaže u sprječavanju nastanka rahitisa kod djece.

Iako je ta bolest prilično rijetka, njezino pojavljivanje nije isključeno, a karakterizirana je poremećenim razvojem kostiju zato što manjak vitamina D onemogućava ugradnju kalcija u kosti i koštanu masu. Upravo zbog toga, kosti nemaju gustoću i čvrstoću, mekane su i mogu biti deformirane.

U Hrvatskoj se dojenčadi propisuje preventivno davanje vitamina D u količini od pet kapi dnevno od navršenog prvog mjeseca života pa sve do kraja prve godine kako bi se smanjila moguća opasnost od nastanka rahitisa.

Magnezij u trudnoći

Uz kalcij, jako je važno unositi i dovoljno magnezija. On igra važnu ulogu kod rasta maternice te razvoja kostiju i organa kod djeteta. Također sprječava pojavu preranih kontrakcija maternice i grčeva u nogama.

Preporučuje se uzimati oko 400 mg magnezija dnevno za vrijeme trudnoće. Mnoge žene se pitaju kada prestati piti magnezij, a ginekolozi preporučuju prestati s uzimanjem tjedan dana prije očekivanog termina poroda kako porod ne bi previše kasnio.

Nedostatak magnezija se očituje u obliku umora, grčenja mišića te slabošću, a prirodno ga možemo naći u zelenom povrću, bananama, orašastim plodovima i mesu“, ističe prof. dr. sc. Donatella Verbanac, diplomiranja inženjerka medicinske biokemije. 

Više o magneziju u trudnoći možete pročitati ovdje.

Magnezij-u-trudnoći

Foto: Photospin

Folna kiselina u trudnoći

Važno je misliti i na dovoljan unos folne kiseline. Ona doprinosi rastu majčinog tkiva tijekom trudnoće, normalnom stvaranju krvi te smanjenju umora i iscrpljenosti. Nadalje, ako je nema dovoljno, može doći do oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju.

Preporučuje se dnevno uzimati oko 400 µg folne kiseline tijekom najmanje jednog mjeseca prije i tri mjeseca nakon začeća, a uzima se jedna tableta dnevno nakon jela.

Izvori:

 1. Verbanac, D. (2014) Prehrana u trudnoći. PLIVA Zdravlje.
 2. Get the Calcium You Need During Pregnancy. (2019) WebMD.
 3. Beinder, E. (2007) Calcium-supplementation in pregnancy--is it a must? Ther. Umsch. 64(5):243-7.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   4
Facebooktwitterpinterestmail
21-07-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: koji kalcij piti u trudnoci, gustoća kosti, lignje prije trudnoce, koji je najbolji kalcij za trudnice, kalcij u trudnoci, kalcij trudnoća, kalcij kod dojilja, kalcij i trudnoća, kada koristit kalcij u trudnoci, gustoca kostiju,