Kombinirani probir – test prvog tromjesečja koji ukazuje na rizik od trisomija

trudnica

Kombinirani probir je neinvazivni test koji se trudnicama preporučuje u prvom tromjesečju. On ukazuje na rizik od prisutnosti kromosomskih anomalija ploda, odnosno trisomija.

Najpoznatije kromosomske anomalije su Downov, Edwardsov i Patauov sindrom. Nalaz kombiniranog probira izražava se u obliku omjera, odnosno približne vjerojatnosti za postojanje ovih ili sličnih poremećaja.

Rizik se povećava s dobi trudnice. Dobar nalaz na ovom neinvazivnom testu može vas poštedjeti dodatnih invazivnih pretraga kao što su biopsija korionskih resica ili amniocenteza.

Što je kombinirani probir?

Kombinirani test probira zapravo objedinjuje dvije pretrage, fetalni ultrazvuk i krvnu pretragu majčine krvi tijekom prvog tromjesečja trudnoće. Sam test ima tri dijela:

  1. ultrazvučni pregled nuhalnog nabora – tekućine koja se nakuplja na stražnjoj strani djetetova vrata tijekom trudnoće
  2. krvna pretraga u kojoj se mjeri koncentracija hormona koji grade posteljicu:
  • slobodnog beta-hCG (humani korionski gonadotropin)
  • karakterističnog proteina PAPP-A

Kada se upotrebljavaju zajedno, ovi testovi imaju veću sposobnost utvrditi vjerojatnost trisomije. Za liječnika koji izvodi test važna je i dob trudnice te obiteljska anamneza.

Rizik od trisomija veći je kod trudnica starijih od 40 godina te kod onih koje imaju takve poremećaje u obitelji. No oni se pojavljuju i kod osoba koje ne pripadaju ni prvoj ni drugoj grupi.

Ovi pregledi i pretrage provode se između 9. i 14. tjedna trudnoće.

fetus

Kako izgleda kombinirani probir?

Detalji postupka mogu varirati, ali uvijek uključuju već spomenute:

  • ultrazvučni pregled koji je obično transvaginalni (mali ultrazvučni mjerni pretvornik umeće se kroz vaginu) i
  • vađenje krvi iz majčine vene (krv se šalje u laboratorij na analizu).

Liječnik bi vas trebao izvagati na dan vađenja krvi i pitati vas kada ste imali zadnju mjesečnicu ili kada je očekivani datum poroda.

Pri analizi rezultata uzima se u obzir vaša težinu i stupanj trudnoće kako bi se utvrdilo jesu li razine normalne.

Vađenje krvi ne traje više od 10 minuta, a sam ultrazvučni pregled može trajati od 20 do 40 minuta. Pregled trebao bi biti gotov unutar sat vremena.

Rezultati se čekaju nekoliko dana. Nakon vađenja krvi i ultrazvučnog pregleda možete se vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

vadjenje-krvi-u-prvom-tromjesecju

Kombinirani probir – kako se pripremiti

Nekoliko je koraka u pripremi za ovaj test. Najprije trebate pažljivo razmisliti o tome što biste učinili s rezultatima nakon što ih dobijete.

Rezultati kombiniranog probira ne mogu sa stopostotnom sigurnošću pokazati ima li vaš fetus zdravstvenih poteškoća. On samo prepoznaje pacijente koji bi trebali nastaviti s daljnjim testiranjima.

Ti dodatni testovi, s obzirom na to da su invazivni, mogu izazvati pobačaj. Ipak, većina ljudi s pozitivnim rezultatima odlučuje nastaviti s amniocentezom.

Kombinirani probir – natašte

Ne morate se posebno pripremati za test probira. Možete normalno jesti i piti prije testiranja krvi i ultrazvučnog pregleda.

Kombinirani probir – normalne vrijednosti

Kao referentne vrijednosti pri analizi rezultata gledaju se debljina nuhalnog nabora i koncentracija hormona beta-hCG i PAPP-A. Normalni raspon debljine nuhalnog nabora kreće se oko 1,30 ± 0,54 mm.

Iz toga proizlazi da debljina nabora veća od 2 mm sugerira rizik od trisomija. Ipak, treba imati na umu da su u slučaju kromosomskih anomalija vrijednosti mogu biti puno veće.

Hormon hCG koristi se već u ranijim testiranjima na trudnoću, jer se njegova količina nakon začeća ubrzano povećava. U većini zdravih trudnoća količina se udvostručuje svaka dva do tri dana.

U vrijeme probira njegove normalne vrijednosti kreću se između 25,700 – 254,000 jedinica po mililitru. U slučaju kromosomskih abnormalnosti razina hCG-a može biti znatno povišena.

Normalna vrijednost proteina PAPP-A u prvom tromjesečju kreće se od 1,54 jedinica po mililitru u 9 tjednu do 8,54 jedinica po mililitru u 13. tjednu.

Zbog toga je važno znati na kojem ste stupnju trudnoće. Razine koje su značajno niže od očekivanih, ispod 1,5, upućuju na kromosomske abnormalnosti.

djevojcica-sa-downovim-sindromom

Kombinirani probir – rezultati

Rezultati testa ne daju preciznu informaciju o stanju fetusa, već se iskazuju u obliku omjera prema kojemu se utvrđuje postoji li povećan rizik od poremećaja.

Oni ne služe za dijagnozu trisomija. Također, probir pomaže u identifikaciji onih žena koje možda trebaju dodatno testiranje ili pomnije praćenje tijekom trudnoće.

Može doći i do lažno pozitivnih rezultata koji ukazuju na problem kada je fetus zdrav ili lažnih negativnih rezultata koji ukazuju na normalan rezultat kada fetus zapravo ima zdravstveni problem.

Oko 5% žena ima pozitivan rezultat testa.

Kombinirani probir – cijena

Kombinirani probir nije obavezan te se zbog toga plaća. Cijena se kreće od 300 u bolnicama do 900 kuna u privatnim klinikama.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
15-03-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: hromozomski tesrovi u trudnoći, kombinirani probir, kombinirani probir natašte, kombinirani probir referentne vrijednosti, kombinirani test, nuhalni nabor cijena pregleda, rani probir test, tablica probir testa,