Mučnine u trudnoći – zašto se događaju i kako ih ublažiti

mucnina u trudnoci

Mučnine u trudnoći osjeća 80% žena, a kod svake treće trudnice mučnine rezultiraju povraćanjem. Pojavljuju li se mučnine u trudnoći navečer? Iako se takve mučnine često nazivaju jutarnjim mučninama, moguće ih je osjećati tijekom cijelog dana. Zbog pojačanog osjeta mirisa u trudnoći, neke žene mogu postati posebno osjetljive na određenu hranu ili piće. 

Mučnine se mogu pojaviti već u petom tjednu trudnoće, a trebale bi prestati do četrnaestog tjedna. Važno je napomenuti da mučnine ne predstavljaju nikakvu opasnost za fetus, no trudnici mogu biti uzrokom malaksalosti i umora, a posebno ako traju tijekom cijelog dana. No, ako mučnine utječu i na hranjenje trudnice, u tom slučaju mogu naštetiti plodu.

Također, ako trudnica konzumira namirnice koje joj ne ‘leže’ te u slučaju da se ne hrani dovoljno i zdravo, može doći i do pojave večernjih mučnina u trudnoći. Večernje mučnine u trudnoći su jednako nelagodne kao i jutarnje te mogu ometati san što će svakako utjecati na to kako će se trudnica idućeg dana osjećati. Trudnice koje mučnina prati tijekom cijele trudnoće, nerijetko se podvrgavaju hospitalizaciji zbog iscrpljenosti i dehidriranosti.

Određeni, vrlo mali postotak trudnica, mučnina može pratiti tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Najčešće su u pitanju višeplodne trudnoće.

jutarnja mucnina

Kada počinju mučnine u trudnoći i uzroci

Mučnine u trudnoći javljaju se najčešće u ranom stadiju trudnoće, već oko petog tjedna, a nakon dvanaestog tjedna mučnine bi trebale popustiti. Neki liječnici smatraju da je uzrok mučninama visoka koncentracija hormona hCG (humani korion gonadotropin) koja je najviša između osmog i desetog tjedna trudnoće, a nakon dvanaestog se smanjuje. U trudnoći je posebno aktivan i estrogen koji se također povezuje s osjećajima mučnine. 

Budući da su mučnine česte kao reakcija na određene mirise hrane ili štetne sastojke (kao što su duhan i alkohol), znanstvenici su zaključili da su mučnine svojevrsni ‘trik’ kojim se trudnice odbija od svih supstanci koje bi mogle biti štetne za dijete. Trudnicama će primjerice jako smetati miris kave ili duhana, a mogu im biti odbojni meso, jaja ili riba. Riječ je o namirnicama koje mogu sadržavati bakterije opasne za fetus. 

Sklonost mučninama u trudnoći je dokazano i nasljedna, a sklonije su joj žene slabije građe. Izlaganje stresu također može biti uzrok mučninama. Postoje i žene koje tijekom trudnoće nemaju mučninu niti osjećaju bilo kakve poteškoće prilikom pripremanja hrane. Bitno je napomenuti da su mučnine u trudnoći individualna pojava. Najpoznatiji uzročnici mučnine u trudnoći su: 

 • osjetljivost želuca, 
 • stresne okolnosti, 
 • pojačano lučenje hormona trudnoće. 
 • visoka razina estrogena.

Mučnine se kod trudnica javljaju u različitom intenzitetu, no činjenica je da su naporne i mogu ometati obavljanje dnevnih aktivnosti. Određuju li mučnine u trudnoći spol djeteta? Najnovija istraživanja pokazuju da žene koje pate od snažnih jutarnjih mučnina imaju veće šanse za rađanje djevojčica. Istraživanjem nije u potpunosti utvrđeno zašto je to tako.

Povraćanje u trudnoći

Povraćanje u prvom tromjesečju prati gotovo 80% svih trudnoća. Nekomplicirani uzroci mučnine u ranoj trudnoći su najčešće hyperemesis gravidarum i gastroenteritis. Mučninu i povraćanje mogu izazvati i vitaminski pripravci koji sadrže željezo.

Premda su mučnine praćene povraćanjem većinom posve normalna pojava u trudnoći, ponekad mogu biti uzrokovane ozbiljnijim stanjima kao što su apendicitis i kolecistitis. U nekih trudnica može doći i do opstrukcije crijeva

Povraćanje u trudnoći može se pojaviti kao posljedica glavobolja, migrena, krvarenja u SŽS ili kao posljedica povišenja intrakranijalnog tlaka. Takva stanja mogu biti praćena i drugim neurološkim simptomima.

Jutarnje mučnine

Jutarnje mučnine u trudnoći se javljaju kod 80% trudnica, a najčešće su kod prvorotkinja ili kod trudnica koje imaju višeplodnu trudnoću. Istraživanja pokazuju da su jutarnjim mučninama sklone mršavije žene. Jutarnje mučnine se najčešće javljaju kao posljedica niske razine glukoze u krvi, no kod trudnica se mogu javiti i kao posljedica stresa i tjeskobe.

U nekim primitivnijim sredinama gdje je život opušteniji, jutarnje mučnine su gotovo pa nepoznanica. U nekim slučajevima, kada su mučnine intenzivne i potpuno ometaju trudnice u svakodnevici možda će biti potrebna hospitalizacija. Tjelesni i mentalni umor mogu dodatno pogoršati, ako ne i izazvati jutarnje mučnine praćene povraćanjem.

jutarnje mucnine

Predispozicije za mučnine u trudnoći

Neke žene su sklonije mučninama zbog nasljednih faktora, vanjskih utjecaja ili prethodnih stanja. Veće šanse za razvoj mučnine u trudnoći imat će žene koje su: 

 • osjećale mučnine tijekom korištenja oralnih kontraceptiva
 • u prvoj trudnoći imale mučnine, kontinuitet će se vjerojatno nastaviti i u idućim trudnoćama
 • nosile blizance, imale su ili imaju višeplodnu trudnoću
 • sklone osjećaju mučnine prilikom vožnje ili putovanja, 
 • patile ili pate od glavobolja odnosno migrena, 
 • genetski sklone, što znači da su druge članice obitelji također imale mučnine u trudnoći. 

Mučnine u trudnoći nisu rezervirane samo za jutarnje termine, velik broj trudnica one prate tijekom cijelog dana. Mučnine mogu biti najintenzivnije u jutarnjim satima, a mogu se ublažiti konzumacijom blagog doručka koji neće dodatno iritirati želudac. Mučnine u trudnoći su često praćene i žgaravicom. Cjelodnevne mučnine u trudnoći, također nisu rijetka pojava. 

Navečer prije spavanja si na noćni ormarić donesite krekere. Ujutro kada se probudite najprije u ležećem položaju pojedite nekoliko krekera i ostanite ležati još barem desetak minuta, a nakon toga se ustanite. Ovim malim trikom kojim su ublažile jutarnje mučnine, trudnice se često hvale putem foruma.

Kada su u pitanju mučnine u trudnoći forum iskustva mogu vam pomoći u otklanjanju vaših tegoba, no budite oprezni i uvijek se konzultirajte s liječnikom. 

Kako ublažiti mučnine u trudnoći?

Internetsko prostranstvo nudi niz savjeta protiv mučnine u trudnoći. Nekim trudnicama će ovi savjeti pomoći, drugima mogu potencijalno pogoršati mučninu. Ako vam mučnine stvaraju probleme, iskušajte neku od metoda ili potražite liječničku pomoć. 

 • Ujutro su mučnine intenzivnije zbog nižih razina glukoze što se može riješiti ako na noćnom ormariću držite grickalice ili suho voće koje ćete pojesti prije ustajanja i preduhitriti mučninu.
 • Izbjegavajte glad, jedite više puta dnevno u manjim količinama, izbjegavajte masnu hranu i bazirajte prehranu na voću, povrću, bijelom mesu i ribi.
 • Pijte mnogo tekućine (vode, svježih sokova) osobito ako je mučnina praćena povraćanjem, kako biste spriječili dehidraciju.
 • Čajevi su dobar način za smirivanje želuca, čaj od đumbira dokazano ublažava mučninu, kao i čajevi od kamilice, peperminta ili metvice.
 • Cink i vitamin B6 sprječavaju mučnine, a mogu se u obliku tableta kao trudnički suplementi prehrani kupiti u ljekarnama.
 • Mirisi agruma (limuna, naranče ili grejpa) ublažavaju mučninu, ako nemate ovo voće pri ruci, kupite eterična ulja s aromom agruma.
 • Žlijezde slinovnice luče više sline u vrijeme trudnoće što može trudnicu navesti na povraćanje, u tom slučaju pomiješajte dvije ili tri žlice jabučnog octa s toplom vodom i popijte uz doručak. Ocat će osušiti usta od sline i smanjiti mučninu.
 • Nemojte pušiti i piti alkohol, te izbjegavajte gazirana pića i kavu.
 • Pokušajte provoditi više vremena na otvorenom, u laganoj aktivnosti kao što je šetnja, te izbjegavajte zagušljive i pretople prostorije.
 • Osigurajte si dovoljno sna i odmora, nemojte se naprezati i ne ustajte naglo iz kreveta ili sjedala.
 • Isprobajte akupunkturu i aromaterapiju, neka istraživanja su pokazala značajno smanjenje mučnina u trudnica koje koriste ove metode.
 • U torbi uvijek nosite bocu vode, suhe grickalice, paketić peperminta i lepezu ili nešto za hlađenje kako biste si mogli olakšati mučninu ako vas uhvati u pokretu.

Tablete protiv mučnine u trudnoći koriste se samo u iznimnim situacijama. Premda nisu zabilježene malformacije ili nuspojave koje štete novorođenčetu, primjena tableta protiv mučnine se ne preporučuje trudnicama. U posljednje vrijeme su popularne narukvice protiv mučnine u trudnoći. Narukvice funkcioniraju kao vrsta akupresure, ne sadrže lijek, ne izazivaju nuspojave, jednostavne su i klinički su ispitane.

trudnice mucnine

Kada potražiti liječničku pomoć?

Liječničku pomoć trebate potražiti ako vam se čini da ne možete ni na koji način kontrolirati vaše mučnine ili ste jednostavno zabrinuti za svoje zdravstveno stanje. Uvijek slušajte svoje tijelo. 

Ako su mučnine tako intenzivne da uzrokuju nekontrolirano povraćanje, može biti riječ o trudničkoj hiperemezi. Kod tog stanja, gotovo svaki unos hrane izaziva nagon za povraćanjem zbog čega dolazi do ozbiljne dehidracije, gubitka težine i ketoze (povišena vrijednost koncentracije ketonskih tijela u krvi). Trudnička hiperemeza je rijetka bolest koja obuhvaća od 0,5 do 2% svih trudnica.

Trudnička hiperemeza može biti opasna i za trudnicu i za fetus jer može uzrokovati ozbiljna oštećenja jetre. Dijagnosticira se na temelju kliničke slike, mjerenjem ketona u urinu te elektrolita i kreatinina u serumu, a ako je potrebno, vrši se i ultrazvuk zdjelice te testovi jetrene funkcije i funkcije bubrega. Ako se utvrdi dijagnoza trudničke hiperemeze, potrebno je bolničko liječenje.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
25-06-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: mučnine u trudnoći, mučnina u trudnoći, kako olaksati mucnine u trudnoci, kako ublažiti mučninu u trudnoći, mucnina kucni ormaric, kako ublaziti mucnine u trudnoci, kako ublaziti mucnine, kako sprjeciti jutarnje mucnine, zasto kiselina u trudnoći, kako olaksati trudnocu,