Oticanje nogu u trudnoći – uzroci i liječenje

oticanje nogu u trudnoci

Otečene noge, gležnjevi i stopala jedan su od glavnih razloga zabrinutosti među trudnicama, premda se radi o posve normalnoj pojavi. Mnoge trudnice se žale na bol, oticanje i grčeve u nogama. Gotovo 80% žena u nekom razdoblju trudnoće iskusi problem natečenih i bolnih nogu.

U trudnoći može doći do oticanja cijelog tijela (edemi u trudnoći), ali je otok nogu najčešći. U nekih trudnica oticanje nogu može biti slabijeg intenziteta dok kod drugih može biti vrlo istaknuto, praćeno bolovima te potencijalno opasno.

Oticanje nogu je problem koji se većinom javlja u trećem tromjesečju trudnoće, ali se može osjetiti već u drugom. Oticanje nogu u ranoj trudnoći također nije neuobičajeno, ali svakako zahtijeva posjet i procjenu liječnika.

Glavni uzrok oticanja stopala i gležnjeva u trudnoći je prekomjerno zadržavanje vode i natrija u organizmu. Tijelo je tijekom trudnoće podložno mnogim hormonalnim promjenama. Velike količine tekućine u potkožnom vezivnom tkivu rezultat su povećane propusnosti kapilara.

oticanje nogu 

Bol u nogama u trudnoći

Velik broj žena ima bolove i grčeve u nogama prije spavanja. Bol u nogama u trudnoći je posve normalno stanje. Oticanje nogu u ranoj trudnoći može biti praćeno intenzivnim bolovima.

Intenzitet oticanja i boli se povećava navečer, a smanjuje ujutro. Kao što smo već naveli, oticanje i bol u nogama u trudnoći učestala su i posve normalna pojava u trudnoći zbog prekomjernog zadržavanja tekućine u organizmu.

Za taj problem je odgovorna maternica, koja svojim rastom vrši pritisak na krvne žile.

Bol u nogama u trudnoći odnosno oticanje lijeve noge u trudnoći ili oticanje desne noge u trudnoći (pojedinačno) se može pojaviti kao odgovor na hormonalne promjene tijekom rane trudnoće, ali može biti i posljedica znatno opasnijeg problema kao što je krvni ugrušak.

Oticanje nogu pred porod obično se manifestira kod žena kojima se oticanje nije javljalo tijekom trudnoće. Međutim, ako otiče samo jedan noga te je oticanje praćeno nesnosnim bolovima potrebno je potražiti pomoć liječnika.

Natečene noge u trudnoći – uzroci

Zadržavanje vode i natrija u organizmu već smo naveli i razjasnili kao uzrok. Na oticanje gležnjeva i stopala tijekom trudnoće, također,  može utjecati i visoki hidrostatski tlak. Visoki hidrostatski tlak rezultat je rasta maternice odnosno posljedičnog pritiska na okolne strukture.

Uzroka mogućeg oticanja nogu u trudnoći nažalost je malo više, no dobra je vijest da se na neke od njih može utjecati ”snagom volje”. Natečene noge u trudnoći može uzrokovati:

 • pušenje u trudnoći,
 • konzumacija konzervirane hrane i gaziranih pića,
 • konzumacija namirnica s velikim količinama natrija,
 • dugotrajno stajanje i zadržavanje u jednom položaju,
 • slaba cirkulacija,
 • osjetljivost na vruć i vlažan zrak tijekom ljetnih mjeseci,
 • nošenje neudobnih ili premalih cipela (može samo dodatno pogoršati ”prirodno oticanje”).

Oticanje nogu može biti potaknuto cjelodnevnim stajanjem ili sjedenjem na poslu. Oticanje stopala u trudnoći može biti popraćeno povišenim krvnim tlakom što je svakako upozorenje za odlazak liječniku.

Kako se trudnoća bliži svome kraju, natečene noge u trudnoći mogu postati sve izraženiji problem. Bitno je napomenuti kako je oticanje dodatno potaknuto snažnijim pritiskom u venama na nogama što je posljedica debljanja u trudnoći.

Vjerojatno se u ovom trenutku pitate što se događa s viškom tekućine kada trudnoća završi? Višak tekućine iz organizma izlazi već tijekom poroda ili u kratkom periodu nakon poroda.

Važno je spomenuti kako je visoki krvni tlak faktor koji vas može brinuti. Nakon trudnoće i porođaja, krvnom tlaku je najčešće potrebno neko vrijeme za konačnu stabilizaciju. Ako visoki krvni tlak stvara velike zdravstvene probleme liječnik će vam vjerojatno propisati lijekove za regulaciju krvnog tlaka.

oticanje nogu u trudnoci

Grčevi u nogama u trudnoći

Grčevi u nogama u trudnoći su uglavnom problem koji se pojavljuje tijekom drugog ili u trećem tromjesečju trudnoće. Grčevi u nogama u trudnoći većinom se manifestiraju na području listova te izazivaju vrlo intenzivnu bol. Grčevi u nogama u trudnoći mogu biti uzrokovani stanjima kao što su :

 • nepravilan rad štitnjače,
 • manjak minerala u organizmu,
 • poremećaji u funkciji bubrega,
 • nedostatak magnezija, kalcija ili željeza,
 • loša cirkulacija.

Grčevi u nogama u trudnoći medicinski su problem koji je potrebno tretirati, a ne ignorirati. Veliki nedostatak magnezija u organizmu može dovesti do prijevremenog poroda. Trudnicama se upravo zbog toga preporučuje konzumacija magnezija. Ako se intenzitet grčeva ne smanjuje, liječnici će propisati i kalcij i željezo.

Kako bi se intenzitet grčeva smanjio, prije spavanja je potrebno razgibavati prste i zglobove laganim kružnim pokretima ili masažom. Dugotrajno stajanje ili sjedenje s prekriženim nogama može samo dodatno pogoršati stanje. Ako je trudnica primorana stajati, najbolje je često mijenjati položaj, odnosno prebacivati težinu s jedne noge na drugu.

Preeklampsija

Preeklampsija je poremećaj koji se javlja u trudnoći i izaziva oticanje drugih dijelova tijela (edemi u trudnoći) osim nogu kao što su lice ruke. Simptomi preeklampsije su sljedeći:

Preeklampsija je ozbiljna komplikacija koja se može razviti tijekom trudnoće. Ona može ugroziti život djeteta i majke. Preeklampsija se većinom javlja oko 20. tjedna trudnoće, međutim, može se pojaviti i ranije. Ako se preeklampsija ne liječi može prerasti u eklampsiju te uzrokovati gubitak svijesti, a u iznimnim slučajevima i smrt majke i djeteta.

Preeklampsija i eklampsija – uzroci, simptomi i liječenje!

Preeklampsiju je teško izbjeći. Kod nekih žena će se ona javiti kod drugih neće. Upravo zbog toga je bitno redovito odlaziti na preglede i pratiti stanje kako bi se poremećaj mogao tretirati. Uz pravilnu njegu, terapiju i liječnički nadzor rizici preeklampsije se svode na minimum.

trudnica oticanje

Liječenje otečenih nogu u trudnoći

Oticanje nogu u trudnoći ponekad jednostavno nije moguće spriječiti unatoč svim naporima i promjenama životnih i prehrambenih navika. Natečene noge u trudnoći su problem koji se može pokušati kontrolirati raznim metodama samopomoći.

 • premda ćete u trudnoći voditi muku s učestalim mokrenjem – pijte dovoljno tekućine,
 • smanjite unos namirnica koje obiluju natrijem (sol zadržava vodu),
 • hranite se voćem i povrćem, pijte svježe cijeđene sokove,
 • nastojte se što više kretati (barem pola sata dnevno),
 • obroke pripremajte na češnjaku (češnjak poboljšava cirkulaciju),
 • izbjegavajte se hraniti konzerviranom hranom koja sadrži soli i razne konzervanse koji također zadržavaju vodu,
 • prestanite s pušenjem ne zbog nakupljanja vode u organizmu već zbog toga što pušenje može ostaviti trajne posljedice u razvoju vašeg djeteta,
 • kada ste kod kuće držite noge na povišenoj podlozi ili jastuku,
 • izmjenično se tuširajte toplom i hladnom vodom (trebalo bi poboljšati cirkulaciju),
 • otečene noge u trudnoći forum iskustva mogu vam biti od velike pomoći,
 • ako već niste, prestanite s konzumacijom alkohola i gaziranih pića,
 • posavjetujte se s liječnikom oko uzimanja magnezija, kalcija i željeza,
 • redovito odlazite na kontrole kod liječnika.

Kao što smo već naveli, nakon trudnoće organizam će sam od sebe početi s procesom izbacivanja viška tekućine koji se nakupio tijekom trudnoće. Nakon poroda će vam gležnjevi i stopala biti izrazito natečeni, ali to bi trebalo u potpunosti nestati kroz nekoliko tjedana.

Liječnik će vam dati posebne savjete kojih se trebate pridržavati. Ako želite doznati više o drugim uzrocima, simptomima i liječenju otečenih nogu predlažemo vam čitanje našeg članka: Oticanje nogu – uzroci i liječenje!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

29-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: oticanje nogu u trudnoći, trudnoca oticanje nogu uzroci i lijecenje, oticanje desne noge u trudnoći, otekla noga u trudnoci, otecene noge u 9 mjesecu trudnoce, otečene noge trudnoća joga, natecene noge u trudnoci, natečene noge u ranoj trudnoći, kako sprijeciti oticanje nogu u trudnoci, kako smanjiti natecenost nogu u trudnoci,