Brzi vodič za liječenje temperature kod dojenčadi, djece i odraslih

liječenje temperature

Temperatura je često znak bolesti, ali ne mora nužno biti loša stvar. U nekim slučajevima, groznica ima ključnu ulogu u borbi protiv infekcija. Dakle, u nekim slučajevima treba liječiti temperaturu, a u nekima njezin uzrok.

Donosimo vam kratiki vodič za prvu pomoć kod temperature.

Temperatura kod dojenčadi

Starost

Temperatura

Što učiniti?

0 – 3 mjeseca38° ili više; rektalnoNazovite liječnika, čak i ako vaše dijete nema druge znakove ili simptome.
3 – 6 mjeseciDo 38.9°; rektalnoPotaknite dijete da se odmori i pije puno tekućine. Lijekovi nisu potrebni. Nazovite liječnika ako je dijete razdražljivo ili letargično.
6 – 24 mjesecaIznad 38.9°; rektalnoVaše dijete može popiti acetaminofen, a ako je starije od 6 mjeseci može uzeti ibuprofen. Pažljivo pročitajte upute za pravilno doziranje. Nikada djetetu nemojte davati aspirin. Nazovite liječnika ako lijekovi ne pomažu ili traju uže od jednog dana.

Temperatura kod djece

Starost

Temperatura

Što učiniti?

2 – 17 godina Do 38.9°; rektalno za djecu mlađu od tri godine, ili oralno za djecu stariju od 3 godineDijete se mora puno odmarati i konzumirati dovoljno tekućine. Lijekovi nisu potrebni. Nazovite liječnika ako dijete izgleda neobično razdražljivo ili letargično i/ili se žali na značajnu nelagodu.
2 – 17 godinaIznad 38.9°; rektalno za djecu mlađu od tri godine, ili oralno za djecu stariju od 3 godineDajte svom djetetu acetaminofen ili ibuprofen. Pročitajte deklaraciju pažljivo za pravilno doziranje i pazite da svom djetetu ne dajete više od jednog lijeka koji sadrži acetaminofen, kao što su neki lijekovi protiv kašlja i prehlade. Nemojte davati aspririn djeci mlađoj od 18 godina. Nazovite liječnika ako lijekovi ne pomažu ili temperatura traje duže od tri dana.

Temperatura kod djece

Starost

Temperatura

Što učiniti?

18 i višeDo 38.9°; oralnoDovoljno se odmarajte i pijte puno tekućine. Lijekovi nisu potrebni. Nazovite liječnika ako je groznica popraćena jakom glavoboljom, ako vam je vrat ukočen, disanje otežano ili uočite neke druge neobične znakove ili simptome.
18 i višeIznad 38.9°; oralnoUzmite acetaminofen, ibuprofen ili aspirin. Pročitajte upute pažljivo za pravilno doziranje i ne uzimajte više od jednog lijeka koji sadrži acetaminofen, kao što su neki lijekovi protiv kašlja i prehlade. Nazovite liječnika ako temperatura ne reagira na lijekove, ne spušta se ispod 38.4° ili traje dulje od tri dana.

Pročitajte više: Groznica (vrućica) – visoka tjelesna temperatura

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   2
Facebooktwitterpinterestmail
21-02-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: temperatura kod dojenčadi, temperatura 38 4, tjelesna temperatura kod dojencadi, temperature ml kod bebe, temperatura lijecenje, temperatura kod novorodencadi, zdravlje temperature djece, novorođence temperatura, konjuktivitis kod novorodencadi, konjuktivitis i temperatura,