Enkopreza – uzroci, dijagnoza, liječenje i prevencija

enkopreza

Enkopreza se odnosi na poremećaj prilikom kojeg osoba voljno ili nevoljno ispušta stolicu na neprikladnim mjestima. Najčešće se javlja kod djece starije od 4 godine. Ovo stanje može doprinijeti anksioznosti, niskom samopoštovanju i sramu kod djece, pa je važno pažljivo postupati s njima.

Iako je kompleksan i kroničan problem, nekontrolirana stolica kod djece se može liječiti, a rezultati su u većini slučajeva uspješni. Za potpuni uspjeh liječenja potrebno je par mjeseci, a ponekad i godina.

Također postoji i stanje koje se naziva enureza, a odnosi se na nekontrolirano mokrenje, najčešće kod djece. Razlikuju se dnevna i noćna enureza, te primarna i sekundarna enureza. Ako želite saznati više o enurezi kod odraslih i enurezi kod djece, pročitajte više ovdje.

Enkopreza kod djece

Enkopreza se pojavljuje u oko 1% do 2% djece mlađe od 10 godina. Ovaj poremećaj češće se javlja kod dječaka nego djevojčica (oko 80% slučajeva su dječaci).

Poremećaj se najčešće javlja kod djece starije od 4 godine, koja su već naučila kako koristiti zahod. Razlikuju se primarna i sekundarna enkopreza. Primarna enkopreza odnosi se na djecu koja nisu naučila koristiti zahod za obavljanje nužde. Za razliku od toga, sekundarna enkopreza javlja se kod djece koja su ranije usvojila naviku obavljanja nužde na zahodu. 

enkopreza kod djece

Enkopreza – simptomi

Osim ispuštanja stolice na neprikladnim mjestima, djeca s enkoprezom mogu iskusiti još neke simptome. Gotovo sva djeca s enkoprezom su iskusila i zatvor ili bolnu defekaciju. Neki od drugih mogućih simptoma su:

  • smanjeni apetit,
  • bol u trbuhu,
  • enureza.

Enkopreza – uzroci

Najčešći uzrok enkopreze je kronični zatvor (konstipacija). Do zatvora ponekad dođe kad dijete ima tvrdu ili bolnu stolicu, te posljedično razvije averziju prema defekaciji. Do zatvora može doći i zbog nedovoljno vlakana u prehrani, nedovoljnog unosa vode ili prevelike konzumacija kravljeg mlijeka.

Zadržavanjem stolice u tijelu, debelo crijevo se rasteže i podražuje živce koji signaliziraju kada bi trebali na zahod. Kada crijevo postane pretrpano, mekana ili tekuća stolica može procuriti.

Još neki od čestih uzroka enkopreze su emocionalni problemi i stres. Emocionalni stresori u školi ili obitelji mogu biti uzročnik, kao i promjene u životu, prehrani i zahodskim navikama.

Rizični faktori koji mogu povećati šanse za pojavom enkopreze su:

Enkopreza – dijagnoza

Osim fizičkog pregleda djeteta, liječnik će postaviti brojna pitanja o njegovoj povijesti bolesti, učenju na zahod, prehrani, navikama i ponašanju, te lijekovima koje uzima. U nekim slučajevima liječnik će staviti prst u rukavici u djetetov rektum kako bi ispitao je li normalne veličine i funkcioniraju li analni mišići normalno.

Ponekad liječnik kao dodatnu pretragu može zatražiti rendgensku sliku abdomena djeteta kako bi se vidjelo koliko stolice se nalazi u crijevima.

enkopreza dijagnoza

Enkopreza – liječenje

Liječenje enkopreze započinje pražnjenjem crijeva uz pomoć određenih laksativa koje liječnik prepiše. Nakon toga tretman liječenja fokusira se na poticanje redovitog i zdravog pražnjenja crijeva.

Kada se crijeva isprazne, liječnik može savjetovati sljedeće korake u liječenju:

  • promjene u prehrani s većim unosom vlakana i tekućine,
  • povremeno davanje laksativa djetetu,
  • učenje djeteta da ode na zahod čim prije kada osjeti potrebu,
  • smanjenje ili prestanak konzumiranja kravljeg mlijeka (za slučaj da se radi o netoleranciji na mlijeko).

Enkopreza – savjeti za kod kuće

Prije početka liječenja važno je podržati dijete i ne kažnjavati ga. Negativno postupanje s djetetom zbog enkopreze može dovesti do osjećaja srama i niskog samopoštovanja. Također možete obavijestiti stručnjake u vrtiću ili školi o djetetovom stanju, kako bi znali o čemu se radi.

Osim naputaka liječnika i slijeđenja procedure liječenja, postoji par stvari koje se preporučuju roditeljima za dodatnu pomoć djetetu. Prije svega važno je pomno bilježiti lijekove koje dijete uzima, prehranu i podatke o pražnjenju crijeva. Ove informacije mogu biti od pomoći pri utvrđivanju djeluje li liječenje.

Također osigurajte da dijete pije dosta vode i jede zdravu hranu s dosta vlakana (voće, povrće, žitarice, itd). Pobrinite se da dijete svaki dan sjedi na zahodu 5-10 minuta, najbolje nakon obroka. Pohvalite dijete za obavljenu nuždu ili barem za pokušaj.

enkopreza liječenje

Enkopreza – prevencija

Najbolji način prevencije enkopreze je preveniranjem zatvora. Iz tog razloga važno je djetetu osigurati raznoliku i zdravu prehranu. Obratite pozornost na to obavlja li dijete redovito nuždu i potaknite ga na fizičke aktivnosti.

Enkopreza kod odraslih

Iako se ovaj poremećaj najčešće javlja kod djece, enkopreza kod odraslih nije neuobičajena pojava. Liječenje enkopreze kod odraslih najčešće je isto kao kod djece, a sastoji se od pražnjenja crijeva, zdrave prehrane i fizičke aktivnosti.

Osim neredovitog obavljanja nužde, neki od mogućih uzroka enkopreze kod odraslih su:

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: enkopreza, autizam i enkopreza, autizam obavljanje nužde u zahodu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Enkopreza – uzroci, dijagnoza, liječenje i prevencija

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.