Fibromialgija kod djece

kašalj kod djece

Fibromialgiju u djece je teško uočiti jer puno rjeđa nego u odraslih. Javlja su u djece između 13. i 15. godine života i to češće u djevojčica.

Prvi simptomi su bolne točke na tijelu. Od 18 bolnih točaka koje ispitujemo kod odraslih u djece je dovoljan nalaz na pet točaka, a bol mora biti iznad i ispod struka i trajati najmanje tri mjeseca.

Bol u djece ima različit karakter, javlja se kao ukočenost, pritisak, pečenje ili bockanje.

Mogu se javiti i drugi simptomi bolesti slični onima u odraslih, a to su umor, poremećaj sna i pospanost, razdražljivost i depresija, bol u stomaku, glavobolje, smetnje s pamćenjem, vrtoglavica i sindrom nemirnih nogu.

Program liječenja uključuje primjenu masaža, vježbi i rad u grupi sa psihoterapeutom. Prognoza je mnogo bolja nego kod odraslih i u 73 % slučajeva fibromialgija se izliječi.

Fibromialgija u djece

Dugotrajni ishod bolesti

Intenzitet kronične koštano-mišićne boli i umora s vremenom slabi. Trenutno ne postoji opće prihvaćen lijek za ovo stanje. Prema posljednjim istraživanjima, većina bolesnika može očekivati probleme doživotno.

Međutim, uvijek treba tražiti načina za poboljšanje kvalitete života. Ponekad je fibromialgija samo jedan od početnih simptoma na koje se nadovezuju i druge bolesti, poput multiple skleroze ili lupusa eritematodesa. Isto tako, u bolesnika sa sigurnom dijagnozom reumatoidnog artritisa ili lupusa može se razviti i fibromialgija. Stoga je potrebno pomno slušati bolesnike kada se žale na bolove po tijelu i ne zanemarivati njihove tegobe.

Dugotrajna bolest ne skraćuje trajanje života. Ipak, kronična bol i umor neizbježno utječu na smanjenje radnih i socijalnih aktivnosti što dovodi do smanjenja kvalitete života. Kao kod mnogih kroničnih bolesti na „ishod“ bolesti utječu i razni drugi čimbenici, kao što su psiho-socijalna podrška, imovno stanje, vještine, iskustva iz djetinjstva, smisao za humor pa i odlučnost da se „krene dalje“.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4 / 5   3
Facebooktwitterpinterestmail
Uređeno: 23-04-2019, objavljeno: 03-02-2016
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: fibromialgija, Fibromijalgija kod djece, fibrimijalgija kod djece, fibromialgija novosti, fibromijalgija bockanje natijelu, Fibromijalgija kod dece,