Glavobolja kod djece – vrste, simptomi i liječenje

Glavobolja-kod-djece

Glavobolje se kod djece javljaju od njihove najranije dobi. One mogu biti:

 • primarne ili funkcionalne glavobolje i
 • sekundarne ili organske glavobolje.

Također mogu biti akutne i kronične, a vrhunac njihovog javljanja je u kasnoj predškolskoj i ranoj školskoj dobi.

Uzroci glavobolje mogu biti različiti, a posljedice su uglavnom bezazlene iako je u većini slučajeva dobro kontaktirati liječnika kako biste se uvjerili da je sve u redu.

Međutim, ako Vaše dijete stalno boli glava, nikako to ne biste smjeli zanemariti zato što su možda u pitanju ozbiljnije zdravstvene smetnje u kojima je potrebna hitna intervencija.

Bol-u-glavi

Glavobolja kod djece – značenje i uzroci 

Iako je to možda teško povjerovati, ali stručnjaci smatraju da čak 75% školske djece doživi glavobolju barem jedanput u godini dana. Kao jedan od najčešćih simptoma u neurologiji, glavobolja u većini slučajeva nije znak neke ozbiljnije smetnje, ali ju svakako treba imati pod kontrolom.

Glavobolje se dijele na primarne i sekundarne te na akutne i kronične. Glavna razlika između primarnih i sekundarnih glavobolja je u tome što primarne nemaju organsku podlogu, a sekundarne imaju.

Nadalje, akutne glavobolje traju kratko i brzo se razvijaju, a kronične glavobolje se stalno pojavljuju i traju dugo.

Glavobolje-kod-djece

Primarne glavobolje kod djece – vrste i simptomi

Primarne glavobolje su funkcionalne i neorganske glavobolje, a najčešće su povezane s vanjskim uzročnicima kao što su stresne situacije, pretjerana zabrinutost ili osjetljivost, a mogu biti u pitanju i genske predispozicije.

Vrste primarnih glavobolja su:

 • migrena,
 • tenzijska (psihogena) glavobolja ili glavobolja napetosti,
 • cluster glavobolja,
 • ostale primarne glavobolje.

Migrena

Migrena se smatra najčešćom glavoboljom u djetinjstvu. Prije ulaska u pubertet se češće javlja kod dječaka, a tijekom puberteta kod djevojčica. S obzirom na to da joj je točan uzrok još uvijek nepoznat, smatra se da u obitelji djeteta s migrenom barem jedan ili čak više članova obitelji ima problema s migrenama.

Migrene mogu uzrokovati mučnine, povraćanje ili čak bolove u trbuhu. Mogu se pojavljivati čak i novorođenčadi, a prepoznaju se po prodornom i dugotrajnom plaču, držanju za glavu i žmirkanju. Kod čak 25 – 40% oboljelih od migrene se javljaju poremećaji spavanja.

Bolovi kod migrene su najčešće smješteni u frontalnoj regiji i obostrano. Glavobolja je vodeći simptom, a može trajati i po nekoliko sati.

Postoje četiri faze pojave migrene koje se ne pojavljuju kod svakoga podjednako, ali obično su slične po simptomima:

prva fazapovećana psihomotorna aktivnost, razdražljivost, teškoće s koncentracijom i pažnjom
druga fazaaura (nagovještaj) u vidu svjetlucanja, mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu
treća fazaglavobolja
četvrta fazaiscrpljenost, umor, mišićni bolovi

Tenzijska (psihogena) glavobolja ili glavobolja napetosti

Liječnici smatraju da je tenzijska glavobolja kod djece postala učestalija od migrena. Stresne situacije u školi, obitelji ili s prijateljima kod djece izazivaju emotivne probleme koji se odražavaju putem glavobolje u fizičku bol.

Stres je reakcija organizma na ugrožavajuće situacije, a uzrokuje stezanje i pojačanu osjetljivost mišića glave. Kod glavobolje napetost nema pojave mučnina, ali može doći do pojačane osjetljivosti na vizualne ili auditivne podražaje.

Psihogena je glavobolja kod djece bez temperature, a obično se pojavljuje tijekom školskih mjeseci, posebno u vrijeme učestalih ispitivanja i kontrolnih ispita kada je napetost najveća. Međutim, prestanak glavobolje se obično događa tijekom školskih praznika kada su djeca bez stresnih obveza.

Više informacija o stresu kod djece i mladih možete pročitati ovdje.

Tenzijska-glavobolja

Cluster glavobolja kod djece

Ova vrsta glavobolje se još naziva Hortonova glavobolja ili glavobolja u nakupinama. Njezino glavno obilježje je oštra i probadajuća bol na jednoj strani glave te suzenje očiju, curenje iz nosa i osjećaj nemira.

Cluster glavobolja kod djece se javlja u epizodama, a između svake epizode je razmak koji nema točno određeno vrijeme. Obično se ne pojavljuju kod djece mlađe od 10 godina.

Sekundarne glavobolje kod djece – vrste i simptomi

Sekundarne glavobolje kod djece se javljaju zbog neke organske podloge kao što je:

 • ozljeda ili trauma glave i vrata,
 • pojava infekcija,
 • uzimanje lijekova,
 • bolest središnjeg živčanog sustava,
 • bolest krvnih žila glave i vrata,
 • bolest sinusa, usne šupljine, vrata, kostiju glave, zuba, uha, nosa, oka.

Glavni simptomi sekundarne glavobolje kod djece se očituju u povećanju tlaka unutar lubanje i neurološkim poteškoćama. Ove vrste glavobolje su opasnije od primarnih, a simptomi su izraženiji i češći.

Ponekad se javlja povraćanje i mučnina, a prisutne su i smetnje koncentracije, pažnje i pamćenja, vrtoglavica, poremećaji spavanja i promjene ponašanja.

Glavobolje

Glavobolja kod djece i temperatura

Glavobolja kod djece se često javlja uz simptom povišene tjelesne temperature, ali tada treba uzeti u obzir i ostale simptome kod djeteta.

Ako je u pitanju viroza i glavobolja kod djece, najčešće je riječ o bezopasnoj vrsti koja se samo javlja u sklopu neke druge upale (npr. upala dišnih putova) koja je nerijetko popraćena vrućicom.

U takvim situacijama je nužno potražiti liječničku pomoć kako bi se ispravno tretirala primarna zdravstvena smetnja koja uzrokuje glavobolju.

Svakako imajte na umu da je moguća i glavobolja kod djece od sunca, posebno ako djeca vole provoditi vrijeme vani tijekom ljetnih mjeseci, stoga bi bilo dobro paziti i na takve vrste boli.

Temperatura

Liječenje glavobolje kod djece

Većina glavobolja kod djece je akutna i ne traje dugo, stoga uglavnom nema razloga za brigu. Međutim, ako se iznenadno pojavi jaka i nepodnošljiva glavobolja uz povraćanje, mučnine, poremećaje koncentracije ili svijesti, vjerojatno je riječ o ozbiljnijoj zdravstvenoj poteškoći i svakako morate potražiti savjet liječnika.

Kod liječenja primarnih glavobolja, najjednostavnije bi bilo ukloniti vanjske uzročnike kako bi ih se riješili, ali ponekad je to nemoguće. Glavobolja napetosti se najbolje liječi smanjenjem stresnih situacija, povećanjem tehnika relaksacije, pravilnom prehranom i snom te aktivnim odmorima na svježem zraku.

Kod migrena je najbolje reagirati relaksacijom i odmorom na mirnom i tihom mjestu, a ako je potrebno možete potražiti savjet neuropedijatra za upotrebu analgetika.

Sekundarne glavobolje zahtijevaju složenije metode liječenja. S obzirom na to da one obično imaju u pozadini neku organsku osnovu, liječenje se može odrediti tek nakon utvrđivanja primarnog uzroka glavobolje. Ponekad je liječenje kirurško, ali sve ovisi o ozbiljnosti zdravstvenog stanja djeteta.

Plakanje

Glavobolja kod djece – kako pomoći djetetu?

Ako su u pitanju primarne glavobolje kod djece, roditeljska pomoć može puno značiti pogotovo kad je riječ o psihogenim glavoboljama. Bilo bi dobro da razgovarate s djetetom i pokušate shvatiti što mu najviše uzrokuje stres te u kojim situacijama se osjeća ugroženo.

Možda dijete trpi strašne vrste nasilja u školi ili ima problema s određenim školskim predmetom. U takvim situacijama je sasvim normalno da se posljedice iskazuju fizički, odnosno putem glavobolje.

No, pokušaj rješavanja takvih situacija suočavanjem s problemom ili pak premještanjem djeteta u drugu školu bi mogao rezultirati smanjenjem stresnih situacija i pomoći djetetu.

Iako se možda čini da samo odrasli vode stresan, užurban i neizvjestan život, čak i naši mališani mogu osjetiti nelagodu takvih životnih izazova. Međutim, roditelji bi trebali kod djece poticati razvoj korisnih i ispravnih strategija suočavanja sa stresom kojima će se djeca znati obraniti od napetosti.

Majka-i-dijete

Isto tako, način na koji roditelji reagiraju na stres će se vjerojatno odraziti i na dječje reakcije stoga imajte na umu da ste Vi jedini i najvažniji primjer djetetu. Suočavanje s problemom, a ne samo s emocijom igra značajnu ulogu u uspješnosti suočavanja sa stresom.

Nadalje, zdrav i aktivan fizički život može pomoći u borbi protiv migrena. Boravak na svježem zraku, redovitu fizičku aktivnost i zdravu prehranu je jako važno poticati kod djece od najranije dobi. Ujedno im pomažete razvijati zdrave navike, a sprječavate i smanjujete mogućnost pojave glavobolje.

Članak uređen:

Saznajte više o glavobolji u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o migreni u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: dječja migrena simptomi, Glavobolja kod djece, GLAVOBOLJA U DJEČIJOJ DOBI, glavobolje kod djece, kad malo dijete boli glava, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Glavobolja kod djece – vrste, simptomi i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.