Hodanje na prstima kod djece – uzroci i liječenje

hod na prstima

Hodanje na prstima je čest poremećaj kod djece koja tek počinju hodati. Većina djece preraste hodanje na prstima. Djeca koja nastave hodati na prstima vjerojatno to rade iz navike. Dok god vaše raste i dok se razvija normalno, hodanje na prstima može postati razlog zabrinutosti.

Poremećaj je često rezultat cerebralne paralize, mišićne distrofije ili druge bolesti mišića i živaca. Djeca sa autizmom također mogu hodati na prstima, ali većina to ne radi.

Uzroci hodanja na prstima

Hodanje na prstima je navika koja se razvija kada dijete uči hodati. U nekoliko slučajeva, taj poremećaj može biti uzrokovan nečime, najčešći uzroci su:

  • Kratka Ahilova tetiva – tetiva koja povezuje mišiće potkoljenice sa stražnjim dijelom petne kosti. Ako je prekratka, može spriječiti da peta dodiruje tlo.
  • Cerebralna paraliza – poremećaj pokreta, tonusa mišića ili stanje koje je uzrokovano ozljedom ili lošim razvojem nezrelog mozga, najčešće prije i oko rođenja.
  • Mišićna distrofija – genetska bolesti u kojoj su mišićna vlakna neobično osjetljiva na oštećenja i slabe s vremenom. Ova dijagnoza će biti vjerojatnija ako je vaše dijete hodalo normalno prije nego je počelo hodati na prstima.
  • Autizam – kombinacija grupa i poremećaja koji utječu na djetetovu sposobnost komuniciranja i interakcije s drugima.

Kada posjetiti liječnika?

U vašem sljedećem posjetu liječniku spomenite hodanje na prstima. Zakažite sastanak ranije ako je poremećaj popraćen nedostatkom koordinacije ili tijesnim mišićima nogu.

Liječenje hodanja na prstima

Ako vaše dijete hoda na prstima iz navike onda liječenje nije potrebno jer će on/ona to vjerojatno prerasti. Vaš liječnik može jednostavno pratiti djetetovo ponašanje tijekom uobičajenih posjeta. Ako fizički problem pridonosi ovom poremećaju, tada su sljedeća liječenja moguća:

  • Fizikalna terapija – nježno istezanje nogu i mišića u stopalima koje pomaže u poboljšanju djetetova hoda.
  • Longete – u promicanju normalnog hoda također mogu pomoći i longete.
  • Gips – ako fizikalna terapija i longete ne pomažu, vaš liječnik vam može predložiti nekoliko teških gipseva ispod koljena da postupno poboljša sposobnost da se prsti pomaknu bliže potkoljenici.
  • Operacija – ako gore navedeni tretmani ne pomognu, liječnik će vjerojatno predložiti operaciju u kojoj se mišići ili tetiva na stražnjem dijelu potkoljenice mogu produžiti.

Ako je hodanje na prstima povezano s cerebralnom paralizom, autizmom ili drugim problemima, tretman se fokusira s obzirom na temeljni uzrok poremećaja.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.40 / 5   5
Facebooktwitterpinterestmail
21-06-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: dijete hoda na prstima, beba hoda na prstima, hodanje na prstima kod djece, hodanje na prstima, hodanje na prstima kod beba, hodanje djece na prstima, hod na prstima kod djece, hodanje na prstima autizam, hodanje djeteta na prstima, hod na prstima,