Krv iz nosa kod djece – zašto se javlja i kako je zaustaviti?

Krv-iz-nosa-kod-djece

Krv iz nosa kod djece je česta pojava koja je obično uzrokovana pretjeranom osjetljivošću nosne sluznice i krvožilnog spleta. Drugi naziv ove pojave je epistaksa, a najčešća je kod djece, starijih osoba, trudnica te osoba s poremećajima krvožilnog sustava.

Krv iz nosa kod djece nije opasna ako potječe iz prednjeg dijela nosa, odnosno krvožilnog spleta koji se naziva Kiesselbachov pleksus. U tom slučaju je vjerojatno riječ o infekciji, prehladi ili nekom drugom kratkotrajnom poremećaju koji uzrokuje krvarenje.

Ako krv iz nosa kod djece potječe iz stražnjeg dijela nosa, riječ je o opasnijoj pojavi koja se najčešće javlja kod osoba s aterosklerozom, poremećajima zgrušavanja krvi i sl. Iako ga može uzrokovati krv iz nosa, rak ipak nije toliko česta pojava ovakve vrste krvarenja zato što ga prate još brojni drugi simptomi.

Krvarenje-iz-nosa-kod-djece

Krv iz nosa kod djece – uzroci

Krv iz nosa kod djece se najčešće javlja zbog suhe ili oštećene nosne sluznice te prehlade. Lokalne ozljede koje oštećuju nosnu sluznicu (npr. kopanje nosa, često ispuhivanje nosa, promjena atmosferskog tlaka, udarac u nos) su u većini slučajeva glavni uzroci krvarenja iz nosa.

Uz to, postoji još jedan važan uzrok kad je u pitanju krv iz nosa kod djece. Prehlada je definitivno jedan od glavnih uzroka ove pojave zato što dolazi do oticanja nosne sluznice i pojačane propustljivosti kapilarnog spleta. Nosna sluznica je nadražena i bilo kakav dodir može rezultirati oštećenjem sluznice i pojavom krvarenja.

Ponekad obilno i teško krvarenje mogu izazvati arterijska hipertenzija (porast krvnog tlaka) ili poremećaji zgrušavanja krvi (trombocitopenija, bolesti jetre itd.), no to nije toliko česta pojava i u većini situacija je potrebna dodatna klinička obrada kako bi se ovi uzroci potvrdili.

Kada je u pitanju krv u sekretu iz nosa kod beba, uzrok je vrlo vjerojatno manjak vitamina K koji ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Vitamin K stvaraju crijevne bakterije, a s obzirom na to da bebe imaju sterilan probavni trakt, u prvim danima života im se daje vitamin K kako bi se spriječila moguća pojava krvarenja. 

Simptomi – krv iz nosa kod djece

Krv iz nosa kod djece započinje iznenadno i obično traje 5 – 10 minuta. Ponekad može trajati i duže, ovisno o ozbiljnosti oštećenja nosne sluznice. Iako se epistaksa uglavnom javlja u zimskim mjesecima zbog suhoće nosne sluznice, njezina pojava nije neobična i tijekom ljetnih mjeseci.

Prije same pojave krvarenja obično ne postoje nikakvi simptomi koji bi mogli upozoriti osobu na pojavu epistakse. Zbog toga često dolazi do raznih neugodnosti posebno ako se javi krv iz nosa u snu.

Naime, u takvim situacijama se kod većine djece i roditelja s razlogom javi određena razina straha i panike zato što na prvi pogled ne mogu biti sigurni otkud točno pojava krvi u dječjem krevetu pa pomisle na mnogo ozbiljnije probleme.

Krv-iz-nosa

Međutim, tijekom samog krvarenja kod djece se može pojaviti uz krv iz nosa i glavobolja. To je normalna pojava s obzirom na to da gubite određenu količinu krvi iz krvožilnog sustava, a sama pojava epistakse često kod ljudi uzrokuje paniku i strah zbog gubitka krvi što može pridonijeti nastanku glavobolje.

Krv iz nosa kod djece se javlja u svim područjima njihovog odrastanja, ali važno je naglasiti da nije riječ o pojavi koja se veže uz rast djece i samo odrastanje. Zato nije čudno ako se pojavi krv iz nosa kod djece u pubertetu kao niti u ranoj životnoj dobi jer ne postoji pravilo koja dob je najčešće obuhvaćena.

Krv iz nosa – zaustavljanje

Blaga i kratkotrajna krvarenja iz nosa kod djece ne zahtijevaju posjet liječniku ako se primijene ispravne metode zaustavljanja krvarenja:

  • sjednite, nagnite glavu prema naprijed i dišite kroz usta,
  • snažno pritisnite i držite do 10 minuta obje nosnice na srednjem dijelu nosne pregrade,
  • stavite hladan oblog na potiljak, ali samo 1 – 2 minute.

Ako krvarenje ne prestane niti nakon 20 minuta, posjetite liječnika jer je možda riječ o simptomu neke ozbiljnije bolesti. U tom slučaju će biti potrebna tzv. tamponada nosa i pregled otorinolaringologa

 

Krvarenje-zaustavljanje

Također, liječnička pomoć ponekad uključuje postupak za zaustavljanje krvarenja koji se naziva kauterizacija (tzv. „paljenje“). Iako je u pitanju bolan postupak, može značajno pomoći zato što razara tkivo pomoću niske razine topline ili DAB srebrnog nitrata.

Međutim, liječnik može procijeniti da kauterizacija nije potrebna te zaustaviti krvarenje već navedenom jednostavnom metodom.

Članak uređen:

Saznajte više o tome kako ublažiti prehladu i gripu u našem vodiču

Saznajte više o glavobolji u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: curenje krvi iz nosa kod djece nocu, krv iz nosa kod beba zbog prehlade, krv iz nosa kod djece prehlada, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Krv iz nosa kod djece – zašto se javlja i kako je zaustaviti?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.