Nedostatak magnezija kod djece uzrokuje visok krvni tlak

magnezij

Poznato je da više od 300 enzimatskih procesa u organizmu zahtijevaju magnezij kao kofaktor. Niske razine magnezija se povezuju s mnogim kroničnim bolestima poput Alzheimerove bolesti, dijabetesa tip 2 i visokog tlaka.

Vrijedi li to i za dječju dob, ispitivali su meksički liječnici i rezultate objavili u The Journal of Pediatrics. Ispitivanje je obuhvatilo 4000 djece u dobi od 6 do 15 godina.

Kod 12,2% mlađe djece mjerenjem je utvrđen blago povišen krvni tlak – prehipertenzija, a za njih 6,4% je dijagnosticiran povišeni krvni tlak – hipertenzija. Kod starije grupe su ti postotci bili nešto viši, 13,9 i 10,6%.

Nedostatak magnezija

Sva djeca kod kojih je utvrđeno povišenje tlaka, podvrgnuta su mjerenjima magnezija u krvnom serumu. Manjak je utvrđen kod 27,3% mlađe djece s prehipertenzijom i 45,6% djece s hipertenzijom.

Kod djece starijeg uzrasta, magnezija je manjkalo kod 36% slučajeva blago povišenog krvnog tlaka i 49,6% djece s povišenim krvnim tlakom.

Zaključak ove studije je da manjak magnezija u serumu znatno povećava rizik povišenog krvnog tlaka kod djece svih uzrasta.

Članak uređen:

Saznajte više o alzheimerovoj bolesti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o krvnom tlaku u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Nedostatak magnezija kod djece uzrokuje visok krvni tlak

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.