Osip i akne kod djece i beba – najčešći uzroci i liječenje

osip po licu kod djece i beba

Osip kod beba je normalna pojava jer je njihova koža vrlo osjetljiva. Većina osipa su bezopasni i prolaze sami od sebe. Ipak, u nekim slučajevima osip može zahtijevati liječenje ili čak biti znak upozorenja na neku ozbiljniju bolest.

Ovaj vodič o osipu kod beba može vam dati bolju ideju o uzroku osipa, ali nemojte ga koristiti za dijagnosticiranje bebina stanja. Za svaki od najčešćih uzročnika potražite više informacija te metode liječenja osipa na predloženim linkovima.

Osip po licu kod beba obično uzrokuju:

1. Milia

milia

Kožni osip – Milia

Kod polovice novorođenčadi javljaju se sitne bijele točkice na licu, koje se zovu milia. To su samo blokirane pore i obično nestaju unutar prva četiri tjedna života.

Pročitajte više: Milia kod djece – kako je prepoznati i liječiti?

2. Erythema Toxicum Neonatorum

Erythema Toxicum Neonatorum

Erythema toxicum

Kao i u prethodnom slučaju, kod više od polovice novorođenčadi razvija se osip koji se naziva eritem toxicum. Obično se javlja već nakon dva do tri dana nakon rođenja djeteta i nestaje nakon nekoliko dana. Premda je vrlo čest, uzrok ovog osipa još uvijek nije utvrđen.

Pročitajte više: Erythema Toxicum Neonatorum – uzroci, simptomi i liječenje

3. Dojenačke akne

dojenacke akne

Dojenačke akne

Ponekad se na bebinom licu, nosu i čelu mogu javiti prištići, otprilike mjesec dana nakon rođenja. Kako biste pomogli svojoj bebi, čistite njezino lice vodom i blagim sapunom i redovito podrezujte bebine nokte. Ako se prištići pojave kod beba starijih od tri mjeseca, liječnik može preporučiti dodatne tretmane.

Pročitajte više: Dječje akne – simptomi i liječenje

4. Dječji ekcem

djecji ekcem

Dječji ekcem

Dječji ekcem ili atopijski dermatitis je dugotrajno stanje koje uzrokuje crvenu, suhu i ispucanu kožu koja svrbi. Najčešći oblik je atopični dermatitis, koji uglavnom pogađa djecu, a može se nastaviti i u odrasloj dobi.

Obično se javlja na pregibima koljena i laktova, a u težim slučajevima može zahvatiti i veće površine.

Pročitajte više: Atopijski dermatitis – uzroci, simptomi i prirodni lijekovi

5. Pelenski osip

Pelenski osip se javlja kod većine beba. Često je uzrokovan produljenom izloženosti urinu ili stolici, ali ponekad može biti posljedica gljivične infekcije.

Djeca obično dobiju pelenski osip u dobi od 7-10 mjeseci. Kako biste umanjili pelenski osip vodite računa o tome da djetetova koža bude suha i čista i češće mijenjajte pelene.

Pročitajte više: Pelenski osip – uzroci, simptomi i liječenje

6. Ringworm (tinea)

Ringworm

Ringworm – Tinea

Ova česta gljivična infekcija može uzrokovati prstensti crveni osip  koji se pojavljuje kod djece i beba, gotovo bilo gdje na tijelu (najčešće na vlasištu, bebinim nogama i preponama) Obično se lako liječi pomoću masti i krema koje možete dobiti bez recepta.

Pročitajte više: Tinea versicolor – uzroci, simptomi i liječenje 

7. Impetigo

impetigo osip

Impetigo

Impetigo je vrlo zarazna bakterijska infekcija površinskih slojeva kože, koja uzrokuje čireve i plikove. Ova infekcija obično nije ozbiljna, no možete posjetiti liječnika kako bi vašoj bebi propisao terapiju za liječenje.

Pročitajte više: Impetigo – što ga uzrokuje i kako ga izliječiti?

8. Urtikarija (kronični osip)

urtikarija

Urtikarija kod beba

Urtikarija je osip koji se javlja zbog alergije, primjerice na hranu, kada okidač uzrokuje ispuštanje histamina. Ako vaša beba dobije urtikariju za vrijeme hranjenja, mogući uzrok je hrana. Najčešće namirnice koje uzrokuju osip su jaja i mlijeko, ali i mnoge druge namirnice mogu biti uzrok.

Urtikarija je obično kratkotrajni osip i može se kontrolirati antihistaminicima.

Pročitajte više: Urtikarija (kronični osip) – uzroci, simptomi i liječenje

9. Parvovirus (peta bolest)

Parvovirus je blaga virusna bolest koja je vrlo česta kod djece i beba. Parvovirus obično uzrokuje jarko crveni osip na oba obraza i vrućicu. Kod većine beba bolest se povlači u nekoliko dana, no kod trudnica i nekih odraslih može uzrokovati komplikacije.

Pročitajte više: Parvovirus (peta bolest) kod djece – uzroci, simptomi i liječenje

10. Scabies (svrab, šuga)

svrab

Svrab

Scabies je česta infekcija kože koja može zahvatiti bebe, ali i odrasle. Uzrokovana je sitnim grinjem i često se širi među članovima obitelji. Kod beba su karakteristične sitne mrlje po cijelom tijelu, uključujući tabane, pazuhe i genitalno područje. Liječenje uključuje sve članove obitelji.

Pročitajte više: Scabies (svrab, šuga) – uzroci, simptomi i liječenje

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
21-08-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

3.50 / 5   16
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: osip kod beba, osip kod djece, osip po licu kod beba, osip kod bebe, osip na licu kod beba, osip po licu bebe, prištići na bebinom licu, osip na licu bebe, osip kod beba po licu, crveni osip kod beba,