Peta bolest (parvovirus) kod djece – uzroci, simptomi i liječenje

parvo virus peta bolest

Parvovirus infekcija je vrlo česta i zarazna bolest kod djece. Kod većine djece, parvovirus infekcija je blaga. No, kod nekih odraslih i kod trudnica bolest može biti vrlo ozbiljna i uzrokovati zdravstvene probleme za fetus u trudnoći.

Radi se o akutnoj infekciji humanim parvovirusom B19, koja uzrokuje osip na obrazima, a zatim se širi na udove. Dijagnoza se postavlja klinički te liječenje najčešće uopće nije potrebno.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Parvovirus se obično pojavljuje u proljeće i to najčešće među djecom između 5 i 7 godina. Parvovirus se širi kapljičnim putem, te često izaziva lokalne epidemije.

Parvovirus također može imati ozbiljne posljedice kod osoba s pojedinim vrstama anemije ili oslabljenim imunološkim sustavom.

Simptomi pete bolesti (parvovirusa)

Simptomi kod djece

Većina djece s parvovirusnim infekcijama nema znakova ili simptoma. Kada se simptomi pojave, oni se razlikuju u velikoj mjeri ovisno o dobi osobe koja ima tu bolest.

Inkubacija u prosjeku traje od 4 do 14 dana. Prvi simptomi koji se pojavljuju kao znak parvovirusa slični su prehladi. Osjećaj malaksalosti praćen blagom vrućicom. Nakon nekoliko dana pojavljuje se mrljasti osip na licu te simetrični osip koji je najizraženiji na rukama, nogama ili trupu. Osip obično zahvaća dlanove i tabane. 

Osip izgleda poput mrežastih izdignutih područja sa središnjim bljedilom. Osip kao i čitava bolest traju 5 do 10 dana. Osim se može vratiti i nekoliko tjedana kasnije nakon izlaganja suncu, fizičkom naporu, vrućici ili stresu. 

Rani znakovi i simptomi parvovirusa kod djece mogu biti:

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Parvovirus kod odraslih i u trudnoći

Odrasli obično nemaju osip na obrazima. Kod njih je najistaknutiji simptom bol u trajanju od nekoliko tjedana, koja najčešće pogađa ruke, zapešća, koljena i gležnjeve. Može se javiti i oticanje zglobova. Ponekad takvi simptomi mogu trajati i mjesecima

Kod inkompromitiranih bolesnika se parvovirus može razviti u dugotrajnu viremiju koja traje od 10 do 12 dana, te dovodi do teške anemije.

U trudnoći je eritem posebno opasan jer može dovesti do komplikacija. Ponekad može dovesti do mrtvorođenosti ili teške fetalne anemije. Međutim, ovo stanje je vrlo rijetko jer većina trudnica stekne imunitet već nakon prve injekcije

Nakon injekcije opasnost od smrti fetusa iznosi svega 5 do 9%. Razdoblje najveće opasnosti od fetalne smrti je u 2. tromjesečju

Kada posjetiti liječnika?

Obično nije potrebno liječenje kod parvovirusa, no u sljedećim slučajevima biste trebali posjetiti liječnika:

  • Ako vi ili vaše dijete imate anemiju srpastih stanica
  • Ako se bolest javi tijekom trudnoće
  • Ako vi ili vaše dijete imate oslabljen imunološki sustav

parvovirus

Uzroci pete bolesti (parvovirusa)

Ljudski parvovirus B19 uzrokuje ovu infekciju i on se razlikuje od parvovirusa koji pogađa kućne ljubimce. U prijevodu, bolest se ne prenosi sa životinja na ljude.

Parvovirus infekcija se najčešće javlja kod djece školske dobi tijekom epidemije u zimskim i proljetnim mjesecima. Prenosi se s osobe na osobu, kao i prehlada, često putem respiratornih sekreta i direktnog kontakta.

Bolest je zarazna tjedan dana prije nego se pojavi osip. Kada se pojavi osip, osoba s tom bolesti više se ne smatra zaraznom i ne treba biti izolirana.

Dijagnoza i liječenje pete bolesti (parvovirusa) 

Pojava i način širenja osipa su zapravo jedini dijagnostički znakovi. Neki enterovirusi također mogu izazvati sličan osip. Serološkim pretragama se može isključiti rubeola. Parvovirus se može otkriti i imunoprecipitacijom ili molekularnim metodama koje se najčešće primjenjuju kod bolesnika trenutnom prolaznom aplastičnom krizom

Kod parvovirusnih infekcija obično je dovoljno samoliječenje. Osobe s teškom anemijom će biti hospitalizirane i primati transfuziju krvi. Osobe s oslabljenim imunološkim sustavom mogu primiti antitijela, putem injekcije imunoglobulina.

Svakako pročitajte i članak o tome kako sniziti povišenu temperaturu kod djece!

Samoliječenje

Samoliječenje je usmjereno prvenstveno na olakšavanje znakova i simptoma.

Pobrinite se da se vaše dijete dovoljno odmara i konzumira dovoljno tekućine. Možete koristiti acetaminofen za ublažavanje temperature ili manje bolove.

Budite oprezni prilikom davanja aspirina djeci ili tinejdžerima. Iako je aspirin odobren za uporabu kod djece starije od 2 godine, djeca i tinejdžeri koji se oporavljaju od vodenih kozica ili simptoma koji su slični gripi ne bi smjeli uzimati asprin jer se povezuje s Reye sindromom, rijetkim ali po život potencijalno opasnim sindromom.

Pročitajte cijeli vodič: Osip i akne kod djece i beba – najčešći uzroci i liječenje!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.24 / 5   17
Facebooktwitterpinterestmail
21-02-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: Peta bolest, peta dječja bolest, peta bolest kod djece, peta bolest slike, peta bolest djeca simptomi, peta bolest simptomi, Peta zarazna bolest, peta bolest odrasli, peta bolest kod odraslih, crvenilo na licu kod djece,