Potres mozga kod djece – simptomi, dijagnoza, liječenje i oporavak

Potres mozga kod djece

Potres mozga kod djece je traumatska ozljeda glave koja može varirati od lakše do teže, a nastaje nakon jačeg udarca u glavu. Djeca su aktivna pa su kvrge i čvoruge uobičajena pojava, ali nakon udarca glave treba paziti na simptome potresa mozga. Simptomi potresa mozga kod djece su neravnomjerne zjenice, pospanost i zbunjenost. U težim slučajevima može se javiti povraćanje ili nesvjestica.

U nastavku članka pročitajte kako izgleda liječenje i oporavak od potresa mozga kod djece te u kojem slučaju dijete treba hitnu medicinsku pomoć.

Potres mozga kod djece 

Pad na glavu kod male djece je česta i uobičajena pojava, međutim nekad može biti opasan. Kod male djece je glava teška i veća u odnosu na tijelo pa su djeca nestabilna. Također, djeca se često penju, skaču i igraju pa su razne čvoruge i modrice normalne. Međutim, ako dođe do veće ozljede glave može doći i do potresa mozga.

Potres mozga je traumatska ozljeda mozga i glave nakon koje može doći do:

 • oticanja mozga,
 • krvarenja mozga,
 • istjecanja moždane tekućine tj. likvora.

Čvoruga na čelu kod djece

Potres mozga varira od težine ozljede, a može biti blagi, umjereni i teži. Vrsta potresa mozga se razlikuje i po simptomima, a kod djece je važno da se prepoznaju na vrijeme. Djecu treba adekvatno zbrinuti i liječiti te pustiti da se odmaraju. Više o traumatskim ozljedama mozga pročitajte ovdje

Simptomi potresa mozga kod djece

Potres mozgakada se javljaju simptomi? Prvi simptomi se mogu pojaviti odmah, nakon par sati ili nakon par dana. Zbog toga je potrebno nadzirati dijete, posebno ako znate da je pretrpjelo ozljedu ili udarac u glavu.

Vidljivi simptom koji nakon par sati možete zamijetiti je čvoruga na glavi od udarca, koja je često bezazlena. Ipak, ako se pojavi uz ostale simptome potresa mozga, treba ju shvatiti ozbiljno i dijete odvesti liječniku. 

Simptomi za blagi potres mozga su:

Hitnu medicinsku pomoć trebate zatražiti ako:

 • dijete neprestano spava i ne možete ga probuditi,
 • je dijete palo u nesvijest nakon udarca,
 • dijete povraća,
 • iz ušiju i nosa curi bjelkasta tekućina,
 • dijete ne želi jesti,
 • se dijete čudno ponaša, zbunjeno je i ne može razgovjetno pričati. 

Potres mozga liječenje

Udarac u čelo kod djece

Udarac u potiljak kod djece može rezultirati običnom modricom ili manjom ozljedom, ali u nekim slučajevima može rezultirati i potresom mozga. Nakon udarca će se razviti manja kvrga na glavi, a možda će doći i do drugih opasnijih simptoma. 

Djeca koja su najpodložnija ozljedama su:

 • novorođenčad – u posebnoj su opasnosti jer im kosti lubanje nisu srasle,
 • djeca do četvrte godine života – jer su aktivna u igri, ali još im nisu svi mišići glave i vrata nisu do kraja formirani,
 • djeca u srednjoškolskoj dobi – koja se često bave nekim sportom, ali i tek počinju učiti voziti motorna vozila. 

Nakon što je dijete pretrpjelo ozljedu glave, bar par sati nakon pratite simptome. Posjekotine očistite i zbrinite, a na kvrgu stavite led ili nešto hladno. Ako dijete krvari na području glave ili je posjekotina duboka, obavezno ga odvedite na hitnu pomoć

Udarac u glavu kod novorođenčeta

Udarac u glavu bebe od mjesec dana je potencijalno jako opasan, jer su kosti lubanje tako male bebe dosta meke i tanke. Najveći problem kod novorođenčadi je taj što ne mogu izraziti svoje osjećaje boli na neki drugi način osim plakanja pa se teže primijete. 

Također, novorođenčad nema razvijene sustave obrane od pada kao ni reflekse pa je podložna slučajnim ozljedama pri padu. Ovisno o padu, ozljeda se može okarakterizirati kao blaga, umjerena ili teža. Neki simptomi su vidljivi, kao čvoruga na čelu, a drugi simptomi mogu biti:

Ako primijetite bilo koje od ovih simptoma ili znate da se dijete udarilo u glavu, odvedite ga na hitnu pomoć ili kod pedijatra.

Potres mozga kod djece – liječenje

Potres mozga kod djece je potrebno liječiti na adekvatan način u zdravstvenoj ustanovi i kod kuće. Nakon dolaska u bolnicu i pregleda vidljivih simptoma, dijete će se uputiti na rendgensko snimanje mozga. U slučajevima prometnih ili drugih nesreća, dijete se može odmah uputiti kod kirurga na pregled ili hitnu operaciju ako je lubanja slomljena. 

Osim rendgena mozga, za uspostavljanje dijagnoze koristi se i:

 • CT glave,
 • pregled očnih jabučica,
 • analiza moždane tekućine. 

Rendgen glave

Ako se ustanovi da je dijete pretpjelo potres mozga, ostat će u bolnici na mirovanju i redovnim kontrolama. Osim toga, provodi se i:

 • infuzija kortikosteroidima ili glukozom,
 • strogo mirovanje u mraku i spavanje,
 • redovno kontroliranje i dodatne analize ako su potrebne. 

Pedijatri i neurokirurzi trebaju pratiti stanje djeteta kako ne bi došlo do oticanja ili krvarenja mozga. To bi za dijete moglo imati trajne ili smrtne posljedice. Zbog toga je pri prvoj pojavi simptoma dijete potrebno odmah dovesti na pregled. 

Oporavak nakon potresa mozga kod djece

Nakon potresa mozga, liječnici će pratiti stanje djeteta po parametrima:

Koliko traje oporavak nakon potresa mozga? Simptomi potresa mozga obično prestaju nakon dva do tri tjedna od događaja. Ako simptomi traju duže, treba se javiti liječniku. Tijekom tog perioda djetetu treba omogućiti pravilan oporavak, tako da:

 • se djetetu dozvoli socijaliziranje i izlazak vani, ako je u mogućnosti,
 • dijete ne miruje cijelo vrijeme oporavka, nakon prvog tjedna od ozljede,
 • dijete tijekom spavanje ne budite često kako bi se mozak u potpunosti oporavio.

Apsolutno mirovanje tijekom oporavka nakon što se dogodio potres mozga se ne preporučuje. Za regeneraciju moždanih funkcija je dobro raditi uobičajene radnje koje je dijete radilo i prije, ali treba izbjegavati opasne situacije. Više o oporavku od potresa mozga pročitajte ovdje.

Potres mozga – posljedice

Udarac u glavu koji je uzrokovao potres mozga, može ostaviti negativne posljedice. Mnogi ljudi su iz iskustva naučili da su se par tjedana nakon potresa mozga borili s koncentracijom i pamćenjem. Dugotrajne posljedice potresa mozga su:

Djeca koja su bila aktivni sportaši prije potresa mozga bi se trebala polako i oprezno vraćati u redovnu sportsku rutinu. Također, trebala bi se polako vraćati i školskim obavezama jer bi školski rad mogao predstavljati veliki mentalni napor. 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
23-04-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kako liječiti potres mozga, potres mozga kod dece, potres mozga kod djece liječenje, potres mozga miris, potres mozga spavanje, simptomi potresa mozga kod male djece, tumor mozga kod djece, udarac u glavi kod djece,