Žutica kod novorođenčadi – zašto se javlja i što napraviti?

žutica kod novorođenčadi

Žutica označava žuto obojenje kože i bjeloočnica. Kod novorođenčadi je to česta pojava, a ukazuje na to da u bebinoj krvi ima previše bilirubina. Žutica kod novorođenčadi najčešće se pojavljuje u blagom obliku unutar prvih 5 dana života.

Kod beba se žutica najčešće sama od sebe povuče nakon dva ili tri tjedna, bez ozbiljnih komplikacija. Ipak, treba obratiti pozornost na žuticu jer je moguće da razina bilirubina ostane previsoka i uzrokuje probleme, iako su ti slučajevi rijetki.

Žutica kod odraslih najčešće je simptom nekog drugog problema, kao što su infekcija, trovanje, hepatitis ili autoimune bolesti. Simptomi žutice kod odraslih uključuju promjenu boje kože, groznicu, zimicu, bol u trbuhu, itd.

Uzrok žutice kod novorođenčadi

Žutica se kod novorođenčadi pojavljuje uslijed prevelike količine bilirubina u krvi, kojeg se beba ne može riješiti. Bilirubin je žuta tvar koja nastaje kada tijelo razgrađuje stare crvene krvne stanice, a napušta tijelo kroz urin i stolicu.

Tijekom trudnoće, majčino tijelo uklanja bilirubin iz bebinog tijela pomoću placente (posteljice), a nakon rođenja bebino tijelo to mora činiti samo.

Razina bilirubina kod novorođenčeta 

Normalna razina bilirubina kod novorođenčeta je manja od 5 mg/dl unutar prvih 24 sata od rođenja. Veća razina bilirubina u bebinom tijelu najčešće se pojavljuje jer bebina jetra nije još dovoljno razvijena da bi se brzo mogla rješavati viška bilirubina.

 Opasna razina bilirubina za novorođenče je preko 25 mg/dl.

Bebe koje su pod većim rizikom od dobivanja žutice su:

  • prerano rođene bebe,
  • bebe koje ne dobivaju dovoljno mlijeka,
  • bebe čija krvna grupa nije kompatibilna s majčinom,
  • bebe koje su zadobile modrice tijekom rađanja.

Neki od ozbiljnijih, ali rijetkih razloga pojave žutice kod beba mogu biti i infekcija, problemi s probavnim sustavom i jetrom ili nedostatak enzima. Ako žutica traje duže od tri tjedna moguće je da je uzrok njezine pojave zdravstveni.

Kako izgleda žutica kod beba?

Ako novorođenče ima žuticu, njegova koža i bjeloočnica poprimit će žutu boju. Žuta boja pojavi se ponajprije na bebinom licu i prsima, najčešće 1 do 5 dana nakon rođenja. Beba koja ima žuticu također može biti i nervozna, troma i/ili izvijati leđa.

Žutica kod novorođenčadi – dijagnoza

Žutica kod beba od mjesec dana se dijagnosticira na način da liječnik pregleda bebu i postavi majci pitanja o njezinom zdravlju i zdravlju bebe. U nekim slučajevima liječnik dodatno traži provjeru razine bilirubina iz uzorka krvi, kako bi se ustanovilo treba li bebi liječenje.

žutica kod novorođenčadi dijagnoza

Žutica kod novorođenčadi – što napraviti?

Kod novorođenčadi se žutica najčešće povuče sama od sebe nakon 2 – 3 tjedna, kada se jetra počne razvijati.

Važno je provjeravati boju bebine kože dva puta dnevno kako biste bili sigurni da se boja vraća na normalnu. Neki smatraju da držanje bebe na prozoru tj. suncu pomaže kod žutice, no najbolje je posavjetovati se s liječnikom.

Moguće je bebu odvesti na posebnu terapiju tj. fototerapiju. Tijekom terapije bebu se stavlja ispod fluorescentnog svjetla kako bi koža apsorbirala svjetlost. Svjetlo utječe na bilirubin na način da ga se tijelo lakše može riješiti.

žutica kod novorođenčadi liječenje

Ako je uzrok žutice kod bebe zdravstveni, moguće je da liječnik prepiše određeno liječenje. U rijetkim slučajevima potrebna je transplantacija krvi.

Važno je odmah kontaktirati liječnička u slučaju da žutica traje duže od 3 tjedna i ako dijete dobije temperaturu višu od 38 °C.

Koliko se ostaje u bolnici kod žutice?

Bebe često razviju žuticu kad već dođu kući iz bolnice. U tom slučaju potrebni su redoviti pregledi liječnika. Ipak, u nekim slučajevima bebe se nakon rođenja zadržavaju u bolnici radi liječenja i nadzora. Tretmani u bolnici najčešće traju 1-2 dana.

Žutica i dojenje

Najviše što možete napraviti za svoju bebu ako ima žuticu je pobrinuti se da jede dovoljno jer to može pomoći pri vraćanju bilirubina na normalnu razinu. Ako dojite bebu, hranite ju oko 8 do 12 puta kroz 24 sata. Ako hranite dijete iz bočice, činite to 6 do 10 puta kroz 24 sata.

Važno je osigurati da beba nije dehidrirana, a samim time pomažete bilirubinu da prođe kroz tijelo brže.

žutica i dojenje

Laktacijska žutica

Laktacijska žutica zapravo je produžena žutica kod beba koja nastaje nakon uobičajene fiziološke žutice. Ne zna se točan uzrok ove žutice (koja pogađa oko 3% novorođenčadi), no sumnja se da ju uzrokuje neka tvar u majčinom mlijeku koja blokira raspad bilirubina.

Pojava ove žutice ne znači da je potrebno prestati dojiti bebu. Ova žutica može trajati i do 12 tjedana, ali dok god beba jede dovoljno, a razina bilirubina se redovito prati, beba ne bi trebala iskusiti ozbiljne posljedice.

Članak uređen:

Ocjenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: povisen bilirubin kod beba, simptomi žutice kod bebe, sta znaci povisen bilorubin kod beba, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Žutica kod novorođenčadi – zašto se javlja i što napraviti?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.