5 razloga zašto trebate izbjegavati bijeli kruh

kruh

Znamo da je ukusan, ali zbilja bi trebali početi izbjegavati bijeli kruh. Štoviše, brojni stručnjaci se slažu da bi ga trebali i potpuno izbaciti iz prehrane. Evo i pet razloga zašto:

1. Nema nikakvu hranjivu vrijednost

Na kraju dana, ipak jedemo samo iz jednog razloga- kako bi pružili tijelu dovoljno hranjivih tvari da bi normalno funkcioniralo. Konzumiranjem bijelog kruha taj cilj nećete ostvariti. Iz brašna za bijeli kruh je uklonjena većina vlakana i proteina. Radije odaberite integralni kruh. Jedna šnita integralnog kruh sadrzi pet grama prehrambenih vlakana, dok šnita bijelog kruha sadrzi jedva dva grama prehrambenih vlakana.

bijeli-kruh-2

2. Ima visok glikemijski indeks

Budući da ne sadrži dovoljno vlakana i proteina koji bi usporiti probavu, bijeli kruh se  brzo probavlja i apsorbira. To dovodi do naglog podizanja razine šećera u krvi zbog čega tijelo proizvodi više inzulina nego što je potrebno. Previše inzulina usporava uklanjanje masnoća i vodi prema bržem debljanju.

» Ostale razloge zašto biste trebali izbjegavati bijeli kruh pročitajte OVDJE.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bijeli kruh vlakna, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

5 razloga zašto trebate izbjegavati bijeli kruh

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.