ADHD – prehrana kod poremećaja pažnje

poremecaj paznje

Koje namirnice je potrebno izbjegavati kod ADHD-a?

Izbjegavajte: Šećere

Šećer je za dijete s ADHD propast, jer oduzima tijelu vitamine, minerale, enzime i povećava hiperaktivnost.

Nije bitno koristite li bijeli rafinirani šećer ili smeđi šećer – svi šećeri su jednaki kada je u pitanju njihov negativan učinak na ADHD.

Postoji mala prehrambena prednost za neke šećere, primjerice, prešani sok od šećerne trske koja ostavlja vlakna iza sebe, tako da ćete dobiti minerale od biljke. Također, med nudi pelud koji pomaže kod alergija, melasa sadrži minerale u tragovima i željezo, agava se metabolizira sporije.

Ipak, trebalo bi kontrolirati unos šećera i voditi brigu o skrivenim šećerima u hrani kao što su zašećerene žitarice za doručak, prženi krumpirići, zaslađena pića, žvakaća guma i druge namirnice.

Na primjer, jeste li znali da voćni jogurt ili sladoled može sadržavati mnogo šećera? Kada se gleda na oznake, uz očite “šećerne” oznake, izbjegavajte sva umjetna sladila i namirnice koje sadrže kukuruzni sirup, fruktozu, saharozu i dekstrozu. Nerafinirani šećeri iz cjelovitih žitarica, povrća i voća služe za opskrbu energijom i izmjenom tvari u organizmu.

Izbjegavajte: Aditive

Plava, ružičasta i žuta ili bilo koja druga boja u hrani je vizualni užitak za svako dijete. Odobreno je nekoliko stotina prehrambenih aditiva za poboljšanje okusa i izgleda, ali to ne znači da su zdrave za vaše dijete.

Izbjegavajte bojanu hranu, ali i natrijev glutamat, također poznat kao MSG koji se koristi kao sredstvo za pojačavanje okusa u mnogim prehrambenim proizvodima kako bi pojačao njihov izvorni okus. Kad god je moguće, izbjegavajte aditive.

Izbjegavajte: Hidrogenizirana ulja

Loše masti su ne samo neprijatelj mršavljenju,  već one  inhibiraju zdravu funkciju živaca. Pogrešne vrste masti ne hrane mozak, umjesto toga one mogu utjecati na mozak. Pogrešne vrste masti su trans masti i zasićene masti, uglavnom one koje su krute na sobnoj temperaturi. Zdravije je laneno, maslinovo ili ulje uljane repice.

Izbjegavajte: Kofein

Kava, čaj i druga pića  kofeinom izvlače minerale iz kostiju, smanjuju prirodni pH tijela, što otežava organizmu prirodnu ravnotežu. To znači da dijete s ADHD koje konzumira previše kofeina koji se može nalaziti u čokoladi, slasticama i gaziranim pićima, može potaknuti gubitak minerala koji su važni za funkciju živaca.

Izbjegavajte: Sol

Slično kao i kofein, sol može dovesti do iscrpljivanja minerala potrebnih da bi neuroni funkcionirali na zdrav način. Obrađena hrana obično ima visoku razinu natrija, pa zato pažljivo čitajte etikete.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   4
Facebooktwitterpinterestmail
19-06-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: adhd i secer, prehrana kod adhd, prehrana hiperaktivne djece, Prefokusirani ADD, koje vitamine dati djetetu koje ima adhd, ishrana za hiperaktivnu djecu, hiperaktivnost hrana aditivi adhd, djeca sa ads, djeca s adhd, b kompleks za adhs decu je mnogo potreban,