Aditivi u hrani (E- brojevi)- kompletan popis

aditivi-u-hrani-e-brojevi
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Aditivi se dodaju u hranu da bi ju se obojilo, konzerviralo, kako bi joj se stabilizirao okus i sl. Postoje prirodni aditivi poput limunske kiseline i pčelinjeg voska te umjetni aditivi. Većina aditiva nije štetno, a oni koji mogu biti opasni za zdravlje (crvene boje na donjoj listi) moraju se po važećim propisima koristiti u ograničenim količinama. Ipak, to nije dovoljna zaštita potrošača jer potrošač ne zna koliko neke namirnice smije pojesti, a da ne unese pre veliku količinu štetnog aditiva u sebe.

Najbolja obrana protiv štetnih aditiva je provjeravati popis sastojaka u namirnicama koje kupujete i uspoređivati ih s ovom listom kako biste utvrdili sadrže li vaše namirnice štetne aditive. Provjeravanjem popisa sastojaka ćete naučiti par zanimljivosti, npr. da neki proizvođači u čokoladni namaz stavljaju životinjsku želatinu, a neki drugi proizvode čaj od naranče u kojemu nema naranče…

Internacionalna standardizacija nalaže da se aditivi označavaju E brojevima od E100 pa do E1520.

Crvena boja: potencijalno opasni aditiv

Bojila

Konzervansi

E200

Antioksidansi, regulatori kiselosti

Stabilizatori, emulgatori, zgušnjivači

Regulatori kiselosti, tvari za sprečavanje zgrudavanja, pojačivači okusa

Tvari za zaslađivanje, tvari za poliranje i modificirani škrobovi

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.26 / 5   58
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: aditivi, e brojevi, aditivi u hrani, emulgatori popis, e aditivi, emulgatori u hrani, popis aditiva, opasni e brojevi, emulgatori, emulgatori za hranu,