Alzheimerova bolest i demencija – može li prehrana pomoći?

demencija

Nova studija sugerira da konzumacija ribe barem jednom tjedno može smanjiti rizik od demencije, uključujući Alzheimerovu bolest i demenciju Lewy tjelešaca.

Istraživanje Fish Consumption, Brain Mercury, and Neuropathology in Patients With Alzheimer Disease and Dementia, objavljeno u časopisu Journal of American Medical Association (JAMA) ispituje je li konzumacija ribe uzrokuje povećane razine žive u ljudskom mozgu.

Studija je koristila ankete prehrambenih navika i snimke mozga pacijenata koji su imali genetske predispozicije od Alzheimerove bolesti, kao i pre i post mortem preglede njihovih mozgova.

Demencija

Istraživači su saznali da su oni koji su jeli više ribe imali povećanu količinu žive, ali da živa nije uzrokovala nikakve dodatne slučajeve bolesti mozga.

U stvari, testni subjekti koji su jeli plodove mora, barem jednom tjedno pokazali su manje slučajeva Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije od ljudi koji nisu jeli plodove mora.

Dok viša razina žive može dovesti do poremećaja mozga, znanstvenici tvrde da je selen iz ribe neutralizira štetne učinke žive na mozak.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
10-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: alzheimerova bolest prehrana, prehrana za oboljele od alzheimera, alzheimet prehrana, demencija i masna hrana, ishrana za obolele od demencije, prehrana za alzheimer,