Biljne zamjene za maslac – napravite maslac od badema, oraha i kokosa

maslac od badema

Često dobivam upite o biljnim zamjenama za maslac. Biljni maslac je zdraviji od kravljeg jer ne sadrži kolesterol, a također i pravi je izbor za vegane i osobe intolerantne na mliječne proizvode. Biljni maslac možete koristiti za umake, namaze, kolače, slastice, uz kruh.

Maslac od kikirikija najbolji je za namaz, dok su maslaci od badema, oraha, indijskih oraha jako dobri za kolače, slastice, palačinke. Za prženje preporučujem da koristite maslac od kokosa, jer on ima dovoljno masnu teksturu i lako se zagrijava.

Biljni maslac je u trgovinama skup i često nedostupan, no ako imate blender i dobar mikser, koji može mljeti orašaste plodove, možete ga jednostavno napraviti u vašoj kuhinji i pritom uštedjeti!

U nastavku teksta slijede recepti za biljne maslace. Pohranjen u staklenoj posudi u frižideru, domaći biljni maslac možete čuvati bez bojazni do 3 tjedna.

Maslac od badema

Potrebni sastojci:

 • ½ kilograma sirovih badema

Postupak:

 • Bademe usuti u mikser (koji može samljeti bademe). Uključiti mikser na najmanju brzinu i nakon 2 minute ugasiti ga. U ovom trenutku bademi će biti mljeveni i zalijepljeni za zidove posude miksera. Promiješajte bademe, tako da se izmiksani sadržaj „odlijepi“ od zidova miksera i ponovo uključite mikser
 • Nakon 2 minute ponovo isključite mikser i ponovo promiješajte bademe. Ponovo uključite mikser. Ovaj postupak ponavljajte svake 2 minute, još 4 puta (ukupno vrijeme miksanja treba biti 12 minuta, s prekidima svake 2 minute).
 • Nakon 12 minuta miksanja mljeveni bademi će poprimiti strukturu maslaca. Prebacite ih u staklenu posudu i pohranite u frižideru.
 • Po želji, maslacu možete dodati sol, začinsko bilje ili neku drugu aromu/okus po vašoj želji (u tom slučaju, nakon što se maslac formira, dodajte aromu i uključite mikser još 2 minute.
 • Maslac od badema možete koristiti 2-3 tjedna nakon pravljenja.

maslac od orahaMaslac od oraha

Potrebni sastojci:

 • 2 šalice sirovih oraha

Postupak:

 • Postupak je isti kao kada pravite maslac od badema, s tim da su orasi nešto „ljepljiviji“, pa će vam trebati više strpljenja ☺

Maslac od kokosa

Potrebni sastojci:

 • 500 grama kokosovog brašna

Postupak:

 • Kokosovo brašno dodati u blender (može u blender u kojem pravite smoothie). Po želji možete dodati prstohvat soli. Uključite blender i miksajte kokosovo brašno („na suho“) 60 sekundi. Po potrebi, isključite blender nakon 30 sekundi i promiješajte sadržaj plastičnom žlicom. Nastavite blendati još 30 sekundi. Maslac od kokosa je gotov! Upotrijebite ga 2-3 tjedna nakon pravljenja (pohranite ga u hladnjaku).

Maslac od indijskih oraha

Potrebni sastojci:

 • ½ šalice sirovih indijskih oraha
 • 2-3 žlice kokosovog ulja

Postupak:

 • Indijske orahe natopiti u vodi 6-8 sati, procijediti ih i posušiti (u dehidratoru ili na papirnom ručniku)
 • Posušene indijske orahe i kokosovo ulje dodati u blender i miksati dok se ne pretvori u kremastu masu (uglavnom treba 90 sekundi, no vrijeme će ovisiti o vrsti miksera kojega imate). Po potrebi isključite mikser i promiješajte sadržaj, da se ujednači, a zatim nastavite miksati. Maslac je odličnog okusa!

Recept za maslac od kikirikija pogledajte na: Kako napraviti domaći kikiriki maslac?

Dobar tek!

S ljubavlju, Danijela

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4 / 5   3
Facebooktwitterpinterestmail
19-09-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kokosovo ulje, maslac od badema recept, maslac od kokosa, kokosov maslac, biljni maslac, veganski maslac recept, kako napraviti kokosov puter, biljni mrs, kokos maslac povoljno, kokosovo ulje zamjena za maslac kolači,