Bobičasto voće i pozitivni učinci na zdravlje

bobicasto voce

Bliži se lijepo vrijeme, a s njim i veći izbor voća na tržnicama. Bobičasto voće je ono koje većina nas s nestrpljenjem očekuje i vjerojatno ne postoji nitko tko ne obožava barem jednu vrstu ovog zdravog voća.

U bobičasto voće ubrajamo maline, kupine, borovnice, ribiz, brusnice i jagode. Netko u ovu skupinu ubraja samo šumske jagode, no mi ćemo i šumske i ´obične´ jer su nam podjednako ukusne.

Ono što je zajedničko svim vrstama bobičastog voća je bogatstvo flavonoidima.

Što su flavonoidi?

Flavonoidi su spojevi koje ovo voće sadrži za očuvanje svog ´imuniteta´. Oni voću pomažu da sazrije na suncu, ali da ne izgori. Zapravo, imaju funkciju antioksidansa. Štite voće od djelovanja slobodnih radikala, kao što to u našem organizmu čine npr. vitamin C i E. Smatra se da tim antioksidativnim mehanizmom flavonoidi pomažu i u očuvanju našeg zdravlja.

Posljednjih godina se provode brojna istraživanja vezana za povoljan učinak flavonoida. Ono u čemu su privukli najviše pažnje je prevencija kardiovaskularnih i zloćudnih oboljenja.

Iako još nije otkriven točan mehanizam djelovanja, definitivno je potvrđeno da je veći unos flavonoida povezan sa manjim rizikom od nastanka aterosklerotskih plakova koji mogu dovesti  do začepljenja krvnih žila. Pokazali su se povoljnima u prevenciji karcinoma jajnika, gušterače, jednjaka, ulkusnih bolesti želuca, a djeluju i protuvirusno na virus herpesa. Osim toga, djeluju povoljno i na zdravlje živčanog sustava, posebno mozga.

Maline

Ono što je manje poznato je da se u ljekovite svrhe koriste i plod i list maline koji su bogati vitaminima A i C. Osim vitaminom C kao moćnim antioksidansom, maline su bogate i vitaminima B skupine, vitaminom E te brojnim mineralima.

raspberries

Maline blagotvorno djeluju na sluznicu želuca i crijeva jer su izvor dijetalnih vlakana. Preporučuju se kod liječenja proljeva, pogotovo kod male djece u obliku sirupa. Pokazale su se odličnima kao voće izbora kod dijabetičara.

Neka istraživanja su potvrdila ljekovita svojstva malina u prevenciji, ali i liječenju zloćudnih bolesti. Sadrže elaginsku kiselinu za koju se smatra da veže toksične metale i izbacuje ih iz organizma te zaustavlja diobu zloćudnih stanica.

Važno je znati da zamrznuta,osušena ili malina spravljena u obliku džema, ne sadrži ništa manje elaginske kiseline nego svježi plod.

Kupine

Od dijelova kupine, u prehrani se koriste list, korijen te plod. Kupina, kao i svo ostalo bobičasto voće, sadrži elaginsku kiselinu, ali u manjoj količini nego malina. Djeluje blagotvorno na probavne organe za što se koristi u obliku čaja od njenog lišća.

Bogata je željezom, kalcijem, magnezijem te vitaminom C i A. Od davnina je poznato da se kupinov sok i vino koristi za liječenje anemija i poboljšanje imuniteta.  Preporučuje se i za regulaciju krvnog tlaka te poboljšanje cirkulacije.

Borovnice

Borovnice su bogate antioksidansom antocijaninom od kojeg i potječe njihova boja. Isto tako, sadrže i pektin koji prirodno smanjuje kolesterol u krvi.

Zajedničko djelovanje flavonoida, antocijanina i vitamina C kao antioksidanasa ukazuje na povoljno djelovanje borovnica u borbi protiv malignih bolesti.  Dokazano je da smanjuju učestalost nastajanja većine karcinoma probavnog sustava te karcinoma pluća. Manje je poznato da  i listovi borovnica imaju ljekovita svojstva i imaju blagotvorno djelovanje kod probavnih smetnji, šećerne bolesti te infekcija mokraćnog sustava.

Ribiz

Razlikujemo crni i crveni ribiz. Crni ribiz uz flavonoide sadrži i terpene, tanine i vitamin C. Uz ljekovita svojstva ploda, koriste se i ljekovita svojstva listova (čaj). Koristi se kod probavnih tegoba (proljev, opstipacije) te Chronove bolesti.

ribiz

Sjemenke unutar plodova crnog ribiza sadržavaju gama-linolensku kiselinu koja povoljno djeluje na psorijazu te tegobe za vrijeme menstruacije (bolovi, razdražljivost). Imaju dobro djelovanje u obliku gela kod  tegoba reumatoidnog artritisa i osteoartritisa.

Crvena boja crvenog ribiza potječe od karotina koji služi organizmu za stvaranje vitamina A. Crveni ribiz bogat je i vitaminom C, vitaminom K. Minerale sadrži u tragovima (kalij, natrij ,fosfor, magnezij, željezo.

Lišće crvenog ribiza koristi se u obliku čaja za liječenje tegoba jetre, a korijen kod liječenju smetnji mokraćnih puteva.

Brusnice

Brusnica spada u najzdravije voće. Sok i čaj brusnice se od davnina koriste za ublažavanje tegoba mokraćnih puteva. Otkriveno je da se u brusnici nalazi kemijski spoj koji mijenja strukturu bakterije Escherichie coli, najčešćeg uzročnika mokraćnih infekcija te tako onemogućuje njeno prijanjanje za sluznicu mokraćnog sustava.

Zato se ženama koje imaju učestale mokraćne infekcije, posebno ovom bakterijom, preporučuje piti jedna čaša dnevno soka o brusnice kako bi se infekcije prevenirale. Danas je moguće kupiti tablete ili kapsule koje sadrže ekstrakt brusnice, a njihovom redovitom uporabom se može značajno smanjiti broj bakterija i kod već postojećih infekcija.

Brusnice imaju pozitivno djelovanje i kod liječenja ulkusa (čireva) na želucu uzrokovanih H.pylori, a uništavaju i loše bakterije u ustima koje dovode do kvarenja zubi i bolesti zubnog mesa. Sok od brusnica se pokazao djelotvoran kod prirodnog reguliranja razine kolesterola te šećera u krvi.

Jagode

Šumske jagode sadrže dosta vitamina C, B 1 i B 2 vitamina, željezo, bakar i kalij. U pučkoj medicini čaj od listova šumske jagode koristi se za jačanje organizma, za umirenje, kod probavnih tegoba (povraćanje, proljev) te  tegoba mokraćnih puteva.

jagode

Jagoda jača vezivno tkivo, štiti zglobove, čini kožu mlađom te održava elastičnost krvnih žila. Plod šumske jagode je dobar u sprječavanju ateroskleroze i prevencije visokog krvnog tlaka. Obične jagode u plodu sadržavaju oko 90 posto vode, ali i brojne vitamine, minerale i antioksidanse.

Osim toga, sadrže antocijanine, koji ih štite tijekom sazrijevanja, katehine koji djeluju antibakterijski, bogate su folnom kiselinom važnom za stvaranje krvnih stanica te kalijem. Bogate su i manganom čiji nam nedostatak izaziva umor, razdražljivost, bolove u zglobovima i mišićima.

Svakodnevna ili barem učestala konzumacija jagoda pomaže u uništavanju slobodnih radikala, štetnih produkata našeg organizma. Djeluju protuupalno i antibakterijski zbog djelovanja katehina. Prirodni su diuretik (sadrže kalij) i time i blagi antihipertenziv.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

29-09-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.40 / 5   5
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: maline ljekovitost, bobicasto voce, šumsko voce, crni ribiz ljekovitost, bobicasto voce zdravlje, maline zdravlje, sta sve spada u bobicasto voce, vrste voća, zdravo bobičasto voće, bolesti crvenog ribiza,