Božićna atmosfera s vegetarijanskom trpezom

bozic

Za vrijeme blagdana, ukoliko ste vegetarijanac, možete se osjećati nelagodno za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika. Poznata vam je sljedeća slika: obitelj na okupu, čaša dobrog vina, ukrašeno drvce, snijeg koji oslikava magične pejzaže… i meso na prazničnom ovalu!

Bilo da idete na obiteljski ručak, ili pozivate članove obitelji u goste, ukoliko i oni nisu vegetarijanci (što je najčešće i slučaj) možete doći u nedoumicu što da jedete, odnosno što da skuhate.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Obiteljski ručak

Za vrijeme Božića, u većini domova poslužuju se tradicionalna jela (pripremljena s mesom), tako da se možete naći u situaciji da možete jesti jedino salatu. Iz osobnog iskustva znam da nakon izvjesnog vremena, članovi obitelji će prihvatiti vaše prehrambene navike i za vas pripremiti vaše omiljeno jelo, no ukoliko ste se tek nedavno odlučili da postanete vegetarijanac, onda bi ovaj blagdan za vas mogao biti izvor nesporazuma i frustracija.

Dan prije vašeg dolaska na obiteljsko okupljanje, nazovite domaćine i objasnite im da ste u posljednje vrijeme promijenili način ishrane, te da ste ih željeli obavijestiti, kako ni njima, ni vama ne bi bilo neugodno. Možda će vam biti neugodno postupiti na ovakav način, no u protivnom sutradan će vam biti još neugodnije, kada ne budete takli ništa od ponuđenog na stolu, a članovi obitelji vas budu nagovarali „da uzmete samo malo mesa“.

Ako vi kuhate…

Ukoliko vi pozivate obitelj na ručak, možda ste u nedoumici što skuhati i da li poslužiti meso? Ja sam stajališta da, ukoliko vas obitelj poštuje i cijeni, onda će prihvatiti sa zahvalnošću, što god da poslužite. Možda ćete se iznenaditi, kao što sam i ja, u više navrata, kada su se moji prijatelji i članovi obitelji oduševili vegetarijanskom hranom koju sam za njih pripremila, pa čak i tražili da ih naučim praviti!

Danas, kada dolaze u moj dom, više i ne razmišljaju o mesu. Za Božićni ručak možete inspiraciju za kuhanje potražiti u tradiciji: napraviti vegetarijansku sarmu, juhe i kuhane paprike, u kojima ćete zamijeniti meso tempehom, seitanom ili sojinim ljuspicama. Medenjaci i suhi kolači iz vaše pećnice, uz gibanicu i kuhano vino, punč, ili čaj s cimetovom korom upotpunit će praznični zimski ambijent. Uz smijeh i obitelj na okupu, te tradicionalna jela „u novom ruhu“, ovaj Božić će vam sigurno biti poseban.

Za ovaj Božić predlažem vam vegetarijanski božićni meni koji je za vas osmislio tim Kreni Zdravo 🙂

Uz okuse i mirise vegetarijanskih zalogaja, želim vam sretan Božić!

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
30-03-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: Vegetarijanska jela, božični meni, vegetarijanska vecera, vegetarjanska božićna trpeza, veganski rucak zs praznike, svecani rucak za vegetarijance, svečani ručak za goste, sveČani ručak - meni restorani, novogodisnja vege vecera, bozicni svecani vegetarijanski rucak,