Čaj od komorača – ljekovita svojstva, upotreba i nuspojeve

komorac

Komorač (lat. Foeniculum vulgare) je aromatična biljka koja se naveliko koristi u kulinarske i ljekovite svrhe. Sjemenke komorača imaju aromu poput anisa i često se koriste kao začin u indijskim i bliskoistočnim kuhinjama.

Komorač i preparati od komorača najpoznatiji su po svom pozitivnom djelovanju na probavu, liječenju hipertenzije i poremećaja disanja te povećanju proizvodnje mlijeka kod dojilja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najlakši način za ubacivanje komorača u prehranu mogao bi biti upravo čaj od sjemenki, lišća ili gomolja komorača. U nastavku pročitajte recept za pripremu ljekovitog čaja od komorača. 

komorac za zdravlje

Foto: Photospin

Komorač – uzgoj

Komorač (lat. Foeniculum vulgare) je samonikla biljka, rasprostranjena na području južne Europe. Ima peraste listove, žute okrugle cvjetiće i razgranat korijen, ističu stručnjaci s prirodoslovnog portala Priroda i biljke. 

Komorač raste na umjereno vlažnom tlu bez previše sunčane svjetlosti. Koriste se listovi, gomolj i sjemenke, a gomolj se najčešće skuplja u jesen. 

Komorač je i vrlo aromatična biljka pa se osim u ljekovite svrhe koristi i kao začin, a može se upotrijebiti i u industriji. 

Čaj od komorača – zdravstvene prednosti

Jedna šalica svježeg gomolja komorača (oko 87 grama), prema nutricionistima sa zdravstvenog portala Healthline, sadrži:

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
  • 27 kalorija,
  • 3 grama dijetalnih vlakana,
  • 17% od preporučene dnevne doze unosa vitamina C,
  • 4% od preporučene dnevne doze unosa kalcija, željeza i mangana,
  • 10% od preporučene dnevne doze unosa kalcija,
  • 8% od preporučene dnevne doze unosa mangana,
  • vitamin E, vitamin K, beta karoten, lutein, zeaksantin. 

Sjemenke komorača posjeduju slične nutrijente, ali u nešto promijenjenim koncentracijama. Ističe se mangan, kojeg posjeduju u količini od 19% od preporučene dnevne doze unosa.

Prešanjem sjemenki komorača dobiva se esencijalno ulje koje sadrži aktivne biljne spojeve polifenole. Indijski znanstvenici, u radu objavljenom 2014. u časopisu BioMed Research International, navode neke od njih:

  • anetol,
  • fenkon,
  • limonen,
  • metil kavikol. 

Zbog svog bogatog nutritivnog sastava, komorač može djelovati pozitivno na neke aspekte ljudskog zdravlja. Više o tome pročitajte u nastavku. 

Pozitivno djeluje na probavu

Dobar utjecaj na probavu je najvažnija zdravstvena prednost čaja od komorača. On inhibira grčenje mišića i omogućuje lakšu probavu.

Aromatična svojstva komorača čine ga odličnim saveznikom u liječenju nadutosti, proljeva ili grčeva, koji su također simptomi sindroma iritabilnog crijeva

Neka istraživanja pokazuju da bi konzumacija čaja od komorača mogla smanjiti osjećaj apetita, ali su ta istraživanja zasad ograničena. 

Čaj od komorača

Foto: Photospin

Pomaže kod menopauze

Čaj od komorača može pomoći ublažiti simptome PMS-a, menstrualne grčeve i simptome menopauze poput:

  • valunge,
  • vaginalne suhoće i svrbeža,
  • nesanice,
  • smanjenog libida. 

Zbog prisutnosti anetola, čaj od komorača primalje i travari koriste kao tonik za zaštitu cijelog ženskog reproduktivnog sustava. Učinci se pripisuju fitoestrogenu kojeg komorač sadrži. 

Jača imunološki sustav

Jak imunološki sustav pomaže u borbi protiv bakterija i virusa, a pomoću ovog čaja možete zaliječiti prve simptome njegova slabljenja, odnosno prehlade. 

Zbog spojeva koji djeluju antioksidativno, komorač ima antimikrobni i protuupalni efekt. Vitamin C i kvercetin mogu usporiti ili zaustaviti razvoj upalnih procesa u tijelu. 

Pospješuje zdravlje srca i krvnih žila 

Dijetalna vlakna, vitamin C, kalij i folati će sniziti razine lošeg kolesterola i regulirati krvni tlak. 

Na taj bi vam način čaj od komorača kao dodatak vašoj prehrani, uz malo tjelovježbe i izbjegavanje masne hrane mogao pomoći u smanjivanju rizika od kardiovaskularnih bolesti, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Medical News Today.

sjemenke-komoraca

Foto: Photospin

Poboljšava zdravlje očiju

Ponekad se nakon loše prospavane noći možete probuditi s natečenim i bolnim očima. Odolite iskušenju da se vratite u krevet i pripremite čaj od komorača. 

Natopite vatu u njemu i stavite je preko svojih kapaka na 10 minuta. Osim što osvježava, ovaj tretman smanjuje natečenost očiju.

Komorač također posjeduje zeaksantin, biljni pigment čija konzumacija podupire zdravlje očiju. 

Pomaže kod zadaha

Žvakanje sjemenki komorača može vas zasladiti nakon obroka, ali i pomoći vam da se riješite lošeg zadaha nakon jela.

Pomaže i grgljanje čaja od komorača. Osim toga, komoračeva antibakterijska i protuupalna svojstva smiruju upalu desni koja također može uzrokovati neugodan zadah.

Poboljšava koncentraciju

Rana istraživanja pokazuju da bi komorač mogao smanjiti incidenciju pojave bolesti povezanih s gubitkom pamćenja u starijoj dobi. 

Čaj od komorača – nuspojave 

Ako ste alergični na mrkvu ili celera s kojima komorač dijelu mnoga svojstva, mogli bi imati alergijsku reakciju na čaj uz:

  • svrbež,
  • osip,
  • oticanje kože.

Ako ste skloni krvnim ugrušcima, pijte ovaj čaj u umjerenim količinama.

Ako uzimate lijekove, posavjetujte se sa svojim liječnikom, jer čaj od komorača može loše reagirati u kombinaciji s nekima.

Čaj pijte do tri puta dnevno i to najbolje nakon obroka.

Čaj od komorača – priprema

U nastavku donosimo par recepata za pripremu čaja od komorača od njegovih različitih dijelova. 

Čaj od sjemenki komorača

Priprema:

  1. Za jednu šalicu čaja najprije nježno zgnječite jednu žličicu sjemenki u tarioniku.
  2. Takve sjemenke stavite u cjedilo za čaj i prelijte kipućom vodom.
  3. Ostavite ih tako 7 do 10 minuta.
  4. Nakon toga možete dodati još vode.

Čaj od svježih listova komorača

Priprema:

  1. Odrežite svježe, zeleno lišće s gomolja i dobro ga isperite.
  2. U šalicu kipuće vode dodajte lišće i ostavite ga da tako odstoji 15 – 20 minuta.
  3. Uklonite lišće i dodajte vode.

Čaj od gomolja komorača

Priprema:

  1. Očistite gomolj i nasjeckajte ga na manje komade.
  2. Zatim komade stavite u cjedilo, prelijte kipućom vodom i pustite tako 15 – 20 minuta.
  3. Uklonite cjedilo i dodajte malo tople vode. 

Prije korištenja čaja od komorača ili bilo kojeg drugog biljnog pripravka u zdravstvene svrhe, obavezno se savjetujte s liječnikom. 

Izvori:

  1. Komorač. (2017) Priroda i biljke. Plantea.
  2. Butler, N. (2018) Why is fennel good for you? Medical News Today.
  3. Kubala, J. (2019) 10 Benefits of Fennel and Fennel Seeds, Based on Science. Healthline.
  4. Badgujar, S.B., Patel, V.V., Bandivdekar, A.H. (2014) Foeniculum vulgare Mill: A Review of Its Botany, Phytochemistry, Pharmacology, Contemporary Application, and Toxicology. Biomed Res Int. 2014: 842674.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.70 / 5   10
Facebooktwitterpinterestmail
07-06-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: caj od komoraca, komorač, komorač čaj, Čaj od komorače, caj od koromaca, za šta je dobar čaj od komorača, komorac upotreba, Komorač čaj za šta je dobar, čaj od sjemenki komorača, caj od komoraca za mrsavljenje,