List smokve kao lijek – uporaba i ljekovita svojstva

list smokve

Smokve su od davnina cijenjeno voće zbog svojeg osebujnog okusa i nutrijenata koje osiguravaju. Plodove smokve sezonski konzumiramo, no jeste li znali da su i listovi smokve ljekoviti? Sve o korištenju listova i čaja od listova smokve u ljekovite svrhe saznajte u nastavku.

Smokve sezonski sazrijevaju i na našem Jadranu te im cijena može biti poprilično visoka. Cijenimo ih zbog slatkog i bogatog okusa, a koriste se i u kulinarstvu te se često uključuju u predjela s raznim sirevima. Poznato su voće koje se konzumira sušeno, a mnogi ne znaju da se i listovi smokve mogu jesti.

Listovi smokve veoma su karakterističnog oblika i rijetko ćemo ih zamijeniti za koju drugu biljku. Izgledaju pomalo nalik na ruku s prstima te su ovalnog oblika, a nalaze se na debljoj peteljci. List od crne smokve ne razlikuje se od listova nama poznatije smokve sa zelenom korom, te ga jednako možemo koristiti za ljekovita svojstva.

listovi smokve

Dobrobiti listova smokve za zdravlje

Poput plodova smokve, listovi smokve pružaju brojne dobrobiti i ljekovito djelovanje našem organizmu. Osim što se mogu konzumirati sirovi, od listova je nakon sušenja moguće napraviti i čaj. Neke od dobrobiti ovih listova su:

  • Pomaže kod dijabetesa – osobama koje boluju od dijabetesa, konzumacija listova smokve može smanjiti potrebu organizma za inzulinom i općenito količinu unošenja inzulina putem injekcija.
  • Smanjuje razinu triglicerida – konzumacija listova također postepeno smanjuje skladišta masti u organizmu (triglicerida) i smanjuje rizik od srčanih bolesti i pretilosti.
  • Pomaže kod kardiovaskularnih problema – čaj od listova na redovnoj bazi može pomoći prevenirati srčane probleme i smanjiti povišen tlak.
  • Smanjuje tegobe kod bronhitisa – čaj od lista smokve također može pomoći kod bronhitisa, a preporučuje se infuzija čaja od 20 minuta u vrućoj vodi.

Iako se listovi smokve mogu konzumirati i sirovi, ne postoji mnogo recepata koji ih uključuju. Većinom listovi služe kao omot za razne vrste hrane poput riže i povrća, recepata s gljivama ili kao zamjena za tortilje u paleo prehrani.

čaj od lista smokve

Priprema čaja od lista smokve

Čaj od lista smokve poprilično je jednostavan za napraviti. Dovoljno je odabrati zdrave i zelene listove smokve te ih potom osušiti na tamnom i prozračnom mjestu (u hladu).

Za brže sušenje, moguće je listove izrezati na manje komadiće ili ih usitniti nakon sušenja. List od crne smokve također je poželjan za izradu čaja, a možete ga izraditi poput prethodnih uputa.

Za pripremu samog čaja treba vam:

  • 1 šalica vruće vode (250 ml)
  • 1 čajna žličica ili jušna žlica sušenog čaja

listovi smokve čaj

Jednostavno prelijte sušene listove vodom i pričekajte 10-20 minuta ovisno o jačini čaja koji želite pripremiti. Preporučene dnevne doze čaja su 2-3 šalice dnevno, dok je čaj poželjno piti maksimalno mjesec dana u kontinuitetu. Nakon toga, potrebno je napraviti pauzu od minimalno 2 tjedna kako bi se tijelo oporavilo, a sljedeća kura jednako snažno djelovala.

Moguće nuspojave

Listovi smokve smatraju se generalno sigurnima za korištenje, no postoji nekoliko informacija koje bismo trebali uvijek imati na umu. S obzirom da čaj od lista smokve smanjuje šećer u krvi i samu potrebu za inzulinom, poželjno je tijekom korištenja čaja dodatno mjeriti razinu šećera u krvi. Na ovaj način izbjeći ćete rizik od hipoglikemije i smanjenja šećera u krvi.

Čaj od lista smokve poput mnogih drugih čajeva ne preporučuje se trudnicama ili dojiljama. Pripravci od listova smokve ne preporučuju se za nanošenje na kožu lica i tijela jer mogu uzrokovati fotoosjetljivost, odnosno povećanu osjetljivost kože na sunčeve zrake.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

2.50 / 5   2
Facebooktwitterpinterestmail
12-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: caj od lista smokve, list smokve, list smokve kao lijek, čaj od listova smokve, caj od lista smokve i zasto sluzi, www caj od lista smokve, list smokve ljekovitost, list smokve upotreba, list smokve za dijabetes, listove od smokve,