Sušenje šipka za čaj – kako osušiti i pripremiti čaj od divljeg šipka

čaj od šipka

Sa suhim plodovima divljeg šipka možete pripremiti ukusan čaj. Sam proces sušenje divljeg šipka je vrlo jednostavan i ne zahtijeva posebno znanje.

Znate li da čaj od divljeg šipka ima brojna blagotvorna djelovanja na tijelo, a ne sadrži kofein?

Ako želite iskusiti sve pozitivne učinke čaja od šipka najbolje je da ga sami uberete i osušite ili nabavite od pouzdanog travara.

Premda postoje različiti načini sušenja šipka, plodovi šipka se najčešće suše u pećnici ili dehidratoru. Proces traje par sati, a kada se osuši najbolje ga je upotrijebiti unutar godine dana.

U nastavku saznajte kako osušiti i pripremiti čaj od divljeg šipka i koje su zdravstvene prednosti takvog čaja.

Čaj od šipka – ljekovitost

Divlji šipak je bogat vitaminima kao što su vitamin A, C i E, a time doprinosi jačanju imuniteta. Neke od zdravstvenih prednosti čaja od šipka mogu biti:

  • prevencija kardiovaskularnih bolesti,
  • prevencija karcinoma,
  • smanjenje upala,
  • poboljšanje izgleda kože.

Čaj od šipka posebno je ljekovit u zimskim mjesecima kada doprinosi zaštiti imuniteta od prehlade i kao oblik hidratacije za vrijeme povišene tjelesne temperature. U tu svrhu često se koristi u kombinaciji s lipom na način da se 250 g šipka i 200 g lipe prelije jednom litrom zakuhane vode.

Više o divljem šipku i njegovim ljekovitim svojstvima možete saznati ovdje.

šipak

Photo: Photospin

Branje i sušenje divljeg šipka za čaj

Plod divljeg šipka raste na grmu koji ima oštre bodlje i ovalne listove. Možete ga pronaći na sunčanim rubovima šuma, putevima po pašnjacima brdskog i nizinskog područja. Obavezno potražite grm koji nije šprican pesticidima.

Plodovi koji su vam potrebni za čaj su ovalnog oblika i narančasto-crvene boje

Za sušenje je najbolji tvrdi plod koji nije u potpunosti sazrio i omekšao. Idealno ih je ubirati u ranu jesen jer su tada slađi, a u to vrijeme ih je lakše i uočiti jer većina lišća otpadne. Obavezno nosite rukavice kako bi izbjegli ozljede od oštrih bodlji na grmu.

Prije početka procesa sušenja, plodove je potrebno dobro oprati u vodi i osušiti krpom.

Sjemenke divljeg šipka nisu jestive i mogu biti štetne za zdravlje. Zato je potrebno odrezati vrhove svakog ploda, otvoriti ga uzdužno i izvaditi sjemenke

Vađenje sjemenki nužno je ako ste šipak prikupili s grma krumpirove ruže (lat. Rosa rugosa) , ali ih možete ostaviti ako je šipak s vrste pasja ruža (lat. Rosa canina). U svakom slučaju potrebno je odrezati krajeve ploda.

Šipak se najčešće suši u pećnici, a možete koristiti i dehidrator ako ga imate kako bi ubrzali proces sušenja (traje oko 5 sati). Najtradicionalniji način sušenja je na suncu, ali taj proces traje duže.

Možete ih sušiti cijele ili prepolovljene.

Sušenje šipka za čaj u pećnici

Plodove divljeg šipka smjestite na papir za pečenje i stavite u pećnicu na nisku temperaturu (40 do 50°C). Pecite oko 3 do 4 sata ili dok se šipak u potpunosti ne osuši. Kada se plodovi u potpunosti ohlade, stavite ih u papirnatu vrećicu i pustite tjedan dana da se dodatno osuše.

Kada je šipak u potpunosti osušen, stavite ga u procesor hrane i pulsirajte par puta kako biste ga usitnili. Kada ga usitnite možete ga prosijati kako bi se riješili malih dlačica koje mogu biti iritirajuće. Nakon toga usitnjeni šipak pohranite u staklenku i iskoristite unutar godine dana.

suhi šipak

Priprema i sušenje šipka za čaj

Za pripremu čaja od šipka možete koristiti i svježe, prignječene bobice. Ako ste sami osušili ili kupili osušeni šipak možete pripremiti čaj na sljedeći način:

  1. Stavite 1 jušnu žlicu osušenog šipka u šalicu.
  2. Prelijte šipak s 350 ml vrele vode i ostavite oko 5 minuta.
  3. Procijedite čaj, dodajte 1 čajnu žlicu meda i uživajte.

Čaj od šipka – nuspojave

Pretjerana konzumacija čaja od šipka može izazvati određene nuspojave kao što su:

  • gastrointestinalni problemi,
  • problemi sa spavanjem,
  • povećani rizik od bubrežnog kamenca.

Trudnice, dojilje i osobe koje piju određene lijekove trebale bi se savjetovati s liječnikom prije početka redovite konzumacije čaja od šipka.

Izvori:

Bonham, M. (2017). How to Gather Rose Hips and Make Them Into Tea. Delishably

Picking & Preserving Rose-hips for Tea (2011). Lovely Greens

How To Dry & Store Rose Hips For Rose Hip Tea. Eatweeds

McCarthy, K. (2017). Benefits of Rosehip Tea. Livestrong

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
29-08-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: sušenje šipka, molim vas za recept za caj od sipka, kako sušiti divlji šipak, kako se proizvodi čaj od šipka, da li treba prati šipak prije sušenja, caj sipak ciscenje, čaj od šipka sušenje, čaj od šipka domaći, caj od bobica divljeg sipka, caevi,