Sušenje šipka za čaj – kako osušiti i pripremiti čaj od divljeg šipka

čaj od šipka

Sa suhim plodovima divljeg šipka možete pripremiti ukusan čaj. Sušenje šipka za čaj je vrlo jednostavno i ne zahtijeva posebno znanje. 

Premda postoje različiti načini sušenja šipka, plodovi šipka se najčešće suše u pećnici ili dehidratoru. Proces traje par sati, a kada se osuši najbolje ga je upotrijebiti unutar godine dana.

U nastavku saznajte kako osušiti i pripremiti čaj od divljeg šipka i koje su zdravstvene prednosti takvog čaja.

Čaj od šipka – ljekovitost

Šipak pripada porodici ruža (lat. Rosaceae), a rasprostranjen je u Europi, sjeverozapadnoj Africi te zapadnoj Aziji, ističu stručnjaci s agronomskog portala Plantea.

Divlji šipak je bogat vitaminima kao što su vitamin A, C i E, a time doprinosi jačanju imuniteta. Istraživanje, objavljeno 2013. godine u znanstvenom časopisu Foods, donosi pregled svih spojeva nađenih u plodovima šipka. To su:

  • askorbinska kiselina,
  • tokoferoli,
  • bioflavonoidi,
  • tanini,
  • pektin,
  • minerali,
  • aminokiseline,
  • polinezasićene masne kiseline,
  • fosfolipidi,
  • karotenoidi,
  • galaktolipidi. 

Neke od zdravstvenih prednosti čaja od šipka mogu biti:

  • prevencija kardiovaskularnih bolesti,
  • prevencija karcinoma,
  • smanjenje upala,
  • poboljšanje izgleda kože.

Čaj od šipka posebno je ljekovit u zimskim mjesecima kada doprinosi zaštiti imuniteta od prehlade i kao oblik hidratacije za vrijeme povišene tjelesne temperature. U tu svrhu često se koristi u kombinaciji s lipom na način da se 250 grama šipka i 200 grama lipe prelije jednom litrom zakuhane vode.

Više o divljem šipku i njegovim ljekovitim svojstvima možete saznati ovdje.

šipak

Photo: Photospin

Divlji šipak za čaj – priprema i sušenje

Plod divljeg šipka raste na grmu koji ima oštre bodlje i ovalne listove. Možete ga pronaći na sunčanim rubovima šuma, putevima po pašnjacima brdskog i nizinskog područja. 

Plodovi koji su vam potrebni za čaj su ovalnog oblika i narančasto-crvene boje

Za sušenje je najbolji tvrdi plod koji nije u potpunosti sazrio i omekšao. Idealno ih je ubirati u ranu jesen jer su tada slađi, a u to vrijeme ih je lakše i uočiti jer većina lišća otpadne. Obavezno nosite rukavice kako bi izbjegli ozljede od oštrih bodlji na grmu.

Prije početka procesa sušenja, plodove je potrebno dobro oprati u vodi i osušiti krpom.

Sjemenke divljeg šipka nisu jestive i mogu biti štetne za zdravlje. Zato je potrebno odrezati vrhove svakog ploda, otvoriti ga uzdužno i izvaditi sjemenke

Vađenje sjemenki nužno je ako ste šipak prikupili s grma krumpirove ruže (lat. Rosa rugosa) , ali ih možete ostaviti ako je šipak s vrste pasja ruža (lat. Rosa canina). U svakom slučaju potrebno je odrezati krajeve ploda.

Šipak se najčešće suši u pećnici, a možete koristiti i dehidrator ako ga imate kako bi ubrzali proces sušenja (traje oko 5 sati). Najtradicionalniji način sušenja je na suncu, ali taj proces traje duže.

Možete ih sušiti cijele ili prepolovljene.

Sušenje šipka za čaj u pećnici

Plodovi šipka se mogu sušiti i u pećnici prema sljedećem postupku:

  1. Plodove divljeg šipka smjestite na papir za pečenje i stavite u pećnicu na nisku temperaturu (40°C do 50°C).
  2. Pecite oko 3 do 4 sata ili dok se šipak u potpunosti ne osuši. Kada se plodovi u potpunosti ohlade, stavite ih u papirnatu vrećicu i pustite tjedan dana da se dodatno osuše.
  3. Kada je šipak u potpunosti osušen, stavite ga u procesor hrane i pulsirajte par puta kako biste ga usitnili.
  4. Kada ga usitnite možete ga prosijati kako bi se riješili malih dlačica koje mogu biti iritirajuće.

Nakon toga usitnjeni šipak pohranite u staklenku i iskoristite unutar godine dana.

suhi šipak

Foto: Photospin

Čaj od sušenog šipka – priprema

Za pripremu čaja od šipka možete koristiti i svježe, prignječene bobice. Ako ste sami osušili ili kupili osušeni šipak možete pripremiti čaj na sljedeći način:

  1. Stavite 1 jušnu žlicu osušenog šipka u šalicu.
  2. Prelijte šipak s 350 ml vrele vode i ostavite oko 5 minuta.
  3. Procijedite čaj, dodajte 1 čajnu žlicu meda i uživajte.

Čaj od šipka – nuspojave

Pretjerana konzumacija čaja od šipka može izazvati određene nuspojave kao što su:

Trudnice, dojilje i osobe koje piju određene lijekove trebale bi se savjetovati s liječnikom prije početka redovite konzumacije čaja od šipka, ističu stručnjaci s medicinskog portala WebMD.

Članak uređen:

Izvori:

  1. Bonham, M. (2017). How to Gather Rose Hips and Make Them Into Tea. Delishably.
  2. McCarthy, K. (2017). Benefits of Rosehip Tea. Livestrong
  3. Rose Hip: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. (2018) WebMD.
  4. Divlja ruža. (2019) Priroda i biljke. Plantea.
  5. İlbay, Z., Şahin, S., Kırbaşlar, S.I. (2013) Investigation of Polyhenolic Content of Rose Hip (Rosa canina L.) Tea Extracts: A Comparative StudyFoods. 2(1): 43–52.

Ocjenite članak

4.50 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: čaj od šipka, caj od sipka nuspojave, caj od cijelog sipka, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Sušenje šipka za čaj – kako osušiti i pripremiti čaj od divljeg šipka

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Čaj od peršuna mi je pravo otkriće. Hvala što ste ga uvrstili i nadam se da će mnogima biti od pomoći. Hvala