Čišćenje lješnjaka od kožice – priprema i savjeti

Čišćenje-lješnjaka-od-kožice

Lješnjak je vrsta orašastih plodova bogatih proteinima, vlaknima, nezasićenim mastima i mnogim drugim važnim vitaminima i mineralima. Osim što sadrže spojeve koji vam pomažu u borbi protiv bolesti srca i dijabetesa, lješnjaci potiču različite funkcije mozga, a pritom su dobar saveznik u mršavljenju.

LješnjaciLješnjak – stablo

Lješnjak je plod stabla koje doseže visinu od 3 do 5 metara. Stablo ima tanku stabljiku i gusto je prekriveno listovima koji se mogu lako prepoznati po svojem okruglom, ovalnom ili srcolikom obliku.

Od početka svojeg razvoja, lješnjak je zaštićen tvrdim ljuskama, a njegov rast se uglavnom odvija od siječnja do travnja zato što bolje podnosi hladna i vlažna razdoblja nego suha i vruća.

Lješnjak se koristi već tisućama godinama zahvaljujući izuzetnom okusu i mirisu. Osim što je korišten kao lijek u povijesti, plod i lišće lješnjaka su se pokazali iznimno učinkovitima u liječenju brojnih bolesti.

Grci i Rimljani su posebno koristili dobrobiti lješnjaka, a stablo lješnjaka je simboliziralo bogatstvo, obiteljsku sreću, mir, zdravlje i moć.

Lješnjak

Lješnjak – zdravstvene prednosti

Kada jedemo lješnjake, nismo niti svjesni koliko koristi od njih ima naš organizam. Zdravstvene prednosti lješnjaka su brojne, a samo neke od njih su sljedeće:

  • prevencija srčanih bolesti – zahvaljujući velikom izvoru vlakana i nezasićenih masnih kiselina, lješnjaci pomažu pri smanjenju lošeg LDL-kolesterola i povećanju dobrog HDL-kolesterola dok znatna količina magnezija pomaže u reguliranju ravnoteže kalcija i kalija što je presudno za normalne razine krvnog tlaka,
  • borba protiv dijabetesa – lješnjaci su odličan izvor dobrih masti pomoću kojih se može zamijeniti masna hrana koja je izrazito loša u regulaciji glukoze, a pritom su bogati magnezijem koji dokazano smanjuje rizik od nastanka dijabetesa,
  • smanjen rizik od nastanka karcinoma – zahvaljujući bogatstvu antioksidansa, lješnjaci uklanjaju štetne slobodne radikale u tijelu zbog čega se smanjuje rizik od nastanka različitih bolesti i karcinoma,
  • borba protiv starenja – zbog znatne količine vitamina E, lješnjaci pomažu u održavanju mladolikog izgleda tijela,
  • jačanje moždanih funkcija i prevencija degenerativnih bolesti – zbog visokih razina vitamina E, mangana, tiamina, folata i masnih kiselina, lješnjaci pomažu u održavanju pravilnog rada mozga,
  • borba protiv pretilosti – lješnjaci potiču zdravlje metabolizma pomoću tiamina (igra važnu ulogu u pretvaranju ugljikohidrata u glukozu koja je izvor energije koju tijelo koristi za rad), mangana (jača sposobnost probavnih enzima) te bjelančevina, vlakana i visokog masnog sastava (potiče osjećaj sitosti što sprječava prejedanje),
  • održavanje zdravlja kože i kosevitamin E u lješnjacima poboljšava elastičnost kože i kose, sprječava različita oštećenja koja mogu dovesti do raka kože ili preranog starenja, pomaže u poboljšanju cirkulacije, smanjenju upala te pri liječenju ožiljaka, akni i bora.

Lješnjak – priprema

Lješnjaci su posebno svestrana vrsta orašastih plodova zbog svih različitih načina na koje se mogu koristiti. Osim što se mogu jesti sirovi, lješnjaci su odlični i prženi, u tijestu ili kao sastojak brojnim zdravim jelima.

Često se dodaju čokoladu u kojoj su nam posebno neodoljivi. Zahvaljujući posebnoj aromi, lješnjaci se koriste i za kavu, kolače te brojna druga ukusna jela. 

Na našem portalu ovdje možete pronaći recept za neodoljive sirove kuglice od datulja i lješnjaka, a ovdje možete potražiti recept za savijaču od lješnjaka i pistacija.

Čokolada-s-lješnjacima

Lješnjak – nutritivna vrijednost

Iako lješnjaci sadržavaju masti i imaju više kalorija od ostalih zdravih namirnica, umjerena količina lješnjaka dnevno sadrži niz hranjivih sastojaka pomoću kojih možete iskoristiti mnoge zdravstvene prednosti lješnjaka bez straha od dobivanja na težini.

Naime, 28 grama lješnjaka (jedna manja šalica s oko 20 lješnjaka) sadrži:

  • 176 kalorija,
  • 4,7 grama ugljikohidrata,
  • 4,2 grama proteina,
  • 17 grama masti,
  • 2,7 grama vlakana,
  • 1,7 miligrama mangana,
  • 0,5 miligrama bakra,
  • 4,2 miligrama vitamina E,
  • 0,2 miligrama tiamina,
  • 45,6 miligrama magnezija,
  • 0,2 mg vitamina B6,
  • 31,6 mikrograma folata,
  • 81,2 miligrama fosfora,
  • 1,3 miligrama željeza,
  • 4 mikrograma vitamina K,
  • 190 miligrama kalija,
  • 0,7 miligrama cinka.

Za sve one koji tvrde da lješnjaci debljaju, treba napomenuti da sva zdrava prehrana deblja ako pretjerujete s količinama. Smatra se da je dnevno sasvim dovoljna jedna šaka lješnjaka koja će vam osigurati sve zdravstvene prednosti, a pritom očuvati od debljanja.

Zdravstvene-prednosti-lješnjaka

Čišćenje lješnjaka od kožice – savjeti

Čišćenje lješnjaka od kožice može biti poprilično zahtjevan posao od kojega mnogi na kraju odustanu kao frustrirani i živčani. Međutim, postoji odličan način čišćenja lješnjaka koji će vam definitivno pomoći da ne gubite vrijeme i živce. Najjednostavniji način čišćenja je sljedeći:

  1. U velikom loncu prokuhajte 3 do 4 šalice vode. Zatim izmjerite 1 ½ do 2 šalice lješnjaka i ostavite ih sa strane.
  2. Nakon toga, u posebnu šalicu stavite 4 žlice sode bikarbone. Dodajte je u kipuću vodu nakon čega će se pojaviti mjehurići.
  3. Brzo dodajte lješnjake. Odstranite pjenu koja se formira na vodi kako ne bi prelazila preko lonca.
  4. Kuhajte lješnjake 3 do 4 minute. Voda će poprimiti crvenkasto-smeđu boju zbog kožice lješnjaka. To je dobar znak da sve radite kako treba.
  5. Kako biste provjeriti jesu li lješnjaci spremni za čišćenje, izvadite jedan lješnjak nakon tri minute kuhanja i stavite ga pod hladnu vodu. Prstima bi trebali moći vrlo jednostavno skinuti kožicu s njega. Ako se to ne dogodi, kuhajte lješnjake još 30 sekundi do 1 minutu.
  6. Zatim procijedite lješnjake pomoću cjedila te ih isperite u zdjeli s hladnom vodom. Kožica s lješnjaka će nakon ovog procesa lako skliznuti, a cijeli proces neće trajati duže do 10 minuta.
  7. Nakon skidanja kožice, osušite očišćene lješnjake pomoću kuhinjske krpe ili papirnatih ručnika, a nakon toga ih možete staviti na pečenje.

Izvori:

  1. Bryce, S. (2018). How To Easily Peel (Blanch) Hazelnuts? Wicked Good Kitchen.
  2. Dr. Axe (2018). Hazelnuts: 7 Benefits of These Heart-Healthy, Brain-Boosting Nuts. Dr. Axe: Food is medicine.
  3. Semeco, A. (2018). 7 Ways Hazelnuts Benefit Your Health. Healthline.
  4. Hazelnuts (2018). About Nuts: Nuts in a healthy lifestyle.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwitterpinterestmail
06-09-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: ciscenje ljesnjaka, prehrana lješnjaka,