Crni, zeleni, žuti i bijeli čaj – koja je razlika, koji je najbolji?

cajevi

Sva četiri čaja rade se od listova čajevca (lat. Camellia sinensis). Biljka čajevac kao i njezin čaj dolaze iz Kine, a danas se čajevac uzgaja širom svijeta.

Crni čaj

Crni-čaj

Foto: Photospin

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

je najpoznatiji čaj na svijetu koji se najčešće pije uz doručak i u jutarnjim satima jer ima više kofeina od ostalih (dvostruko više od zelenog i 4 puta više od bijelog čaja). Earl gray je najpoznatiji brand crnog čaja, dobio je ime po engleskom premijeru Grayu.

Earl gray je crni čaj kojemu je dodano malo ulja bergamote. Crni čaj dobiva se procesom fermentacije listova i zato ima crnu boju.

Priprema crnog čaja

Crni čaj radi se dodavanjem 2.25 g (jedne vrećice) čaja na 2 dcL kipuće vode. Vrećicu nakon 3 do 4 minuta trebate izvaditi.

Zeleni čaj

zeleni čaj za prostatu

Foto: Photospin

u zadnje vrijeme postaje jako popularan na zapadu, uglavnom zbog svojih nutritivnih vrijednosti koje su dobre za zdravlje. Zeleni čaj proizvodi se minimalnom obradom lista čajevca, nema fermentacije kao kod crnog čaja. Zelenu boju daje klorofil iz lista.

Priprema zelenog čaja

Jako je važno da vrećicu zelenog čaja ne stavljate u kipuću vodu jer će tada čaj imati gorak okus. Zeleni čaj priprema se na 60- 80 °C. Vrećica treba biti umočena u vodu 2- 3 minute, ne dulje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Bijeli čaj

bijeli-caj

Foto: Photospin

Bijeli čaj se dobiva identično kao i zeleni samo se u bijeli čaj stavljaju mlađi listovi. Bijeli čaj nema toliko klorofila kao zeleni pa nema onaj ‘travkasti’ okus.

Autor ovog članka najviše voli bijeli čaj jer mu ima najfiniji okus.

Priprema bijelog čaja

Kao i kod zelenog, i bijeli ne radimo u kipućoj vodi nego na 60- 80 stupnjeva. Vrećicu umakati 5 minuta.

zuti cajŽuti čaj

Žuti čaj dobiva se slično kao zeleni samo se lišće dulje suši (i zato poprima žutu boju).

Priprema žutog čaja

Žuti čaj raditi na oko 80 stupnjeva Celzijusa. Baš kao i zeleni, i žuti će biti gorak ako se radi u kipućoj vodi.

Količina antioksidansa u čaju

Crni čaj je na dnu ljestvice s najmanje antioksidansa. Za to je zaslužna kompleksnija proizvodnja koja sa sobom nosi i uništavanje nekih nutrijenata. Zeleni i žuti čaj bogati su antioksidansima.

Postoje određene kontroverze vezano za blagotvorno djelovanje zelenog čaja. Naime, neki tvrde da on može liječiti čak i određene vrste raka te multiplu sklerozu, ali niti jedna od tih tvrdnji nije dokazana.

Bijeli čaj je još prilično neistražen, ali zdravom logikom može se zaključiti da on ima još više antioksidansa od zelenog čaja jer se radi od mladih listova. Za par godina će se točnije znati sastav i količina korisnih sastojaka jer se sada rade mnoga istraživanja.

Gdje kupiti čaj i koja je cijena?

Crni i zeleni čaj moguće je kupiti u skoro svakoj trgovini, pogotovo crni. Što se tiče žutog i bijelog, njih nema u svakoj trgovini. Ja sam ih oba našao u Mercatoru.

Cijene crnog i zelenog čaja su od 7 do 12 kn za pakovanje od 20 vrećica. Bijeli i žuti čaj su par kuna skuplji.

Koliko kofeina ima kava, crni, zeleni, bijeli i žuti čaj?

Ove vrijednosti mogu varirati ovisno o kvaliteti čaja, procesu pripreme i sl. Mi donosimo prosječne vrijednosti kofeina u napitku:

  • Šalica crne kave » 80-160 mg
  • Crni čaj » 50 mg
  • Zeleni čaj » 25 mg
  • Bijeli čaj » 12 mg

Čaj za odvikavanje od kave

Želite li smanjiti unos kofeina, ali ne želite to učiniti naglo da vas ne bi boljela glava dobra je metoda zamijeniti kavu čajem. I to tako da prvi tjedan pijete crni čaj, drugi tjedan zeleni, a treći tjedan bijeli čaj. Bijeli čaj ima skoro nezamjetnu količinu kofeina.

Čajevi bez kofeina

Crni i zeleni čaj postoje i u beskofeinskoj verziji, ali njihov okus je tada promijenjen. Ostali, voćni čajevi ne sadrže kofein.

Čajevi i mršavljenje

Čajevi mogu pomoći u mršavljenju, ali ne onako kako neki epski naslovi najavljuju, da pijete čaj i svi problemi će nestati. Čaj može pomoći pri mršavljenju, više o tome » zeleni čaj i mršavljenje

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.74 / 5   19
Facebooktwitterpinterestmail
16-08-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: bijeli čaj, žuti čaj cijena, bijeli čaj cijena, bijeli čaj gdje kupiti, crni čaj, caj bez kofeina, čajevi bez kofeina, gdje kupiti bijeli čaj, žuti čaj, zeleni čaj kofein,