Dijabetes i lipotoksičnost: Kako zasićene masti podižu šećer u krvi? (dio 1.)

liječnik

Razlog zbog kojih oni koji konzumiraju hranu biljnog porijekla imaju manje nakupljene masti u svojim stanicama mišića i manju otpornost na inzulin može biti i to što Zasićene masti najviše ometaju sisteme za kontrolu razine šećera.

Pišem velikim slovom da naglasim da nisu sve masti baš loše. Pa čak ni sve Zasićene – a neka čak i trebamo. U daljnjem tekstu objašnjavam zašto.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Što točno znači zasićene i nezasićene masti?

To je razlika između domaćeg maslaca (ako to još itko zna napraviti- onda neka čuva to znanje jer je dragocjeno) i margarina.

Ne-zasićene masne kiseline imaju više “slobodnih ruku- nezasićenih” na koje se može vezati svašta, ali ponajprije kisik. I nalaze se u neobrađenim namirnicama. Svojim slobodnim rukama se služe kako bi zdravo djelovale u tijelu.

Vezanjem kisika na te “ruke” nastaje proces pod nazivom oksidacija, a tada su takve masti užegnule masti i nisu baš za jelo. U narodu se ovaj proces naziva kvarenjem masti.

Da bi taj naš maslac mogao beskonačno stajati na polici bez kvarenja industrija ima famozno rješenje – sprječavanje vezanje kisika na te slobodne ruke pomoću procesa tajnovitog naziva – tzv. hidrogeniranja masti.

Što je to zapravo i čemu će nam ove informacije?

Evo zašto.

U tom procesu hidrogeniranja, maslac će biti “zadavljen” plinom vodikom koji će se vezati na te slobodne ruke umjesto kisika ili nečeg pametnog. Mast u maslacu je sada zbog toga zasićena vodikom i ne pada joj na pamet puštati ga ili se dalje vezati na kisik.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Proces kvarenja zbog toga je uspješno obustavljen…. ALI na uštrb zdravlja.

I tako sada naš dragi, ukusni domaći maslac mijenja svoj sastav, okus i postaje bogat Zasićenim masnim kiselinama, a rok trajanja postaje beskonačan. Takav maslac prebogat Zasićenim mastima postaje bahat i naziva se margarin grozni.

Od kojeg mi se diže i ono malo kose na glavi, pa vam toplo preporučujem da police s margarinom izbjegavate u tri-metarskom luku. Da Vam ne bi s police skočio u košaricu… Barem ako Vam je stalo do zdravlja.

Zašto?

Pa postoji tajna povezanost između ZASIĆENIH masti i porasta šećera u krvi i otpornosti na inzulin.

To je tzv. ektopično nakupljanje masnoća, nakupljanje masnoća na mjestima u kojima ih ne bi trebalo biti u našim mišićima i na taj način sprečavanje ulaska glukoze u stanice.

maslac

Otpornost na inzulin – nepozvani gost i vrlo nepoželjna pojava u prehrani

To je zapravo kvar u bravi na vratima za glukozu.

Naime, u prošlom u članku o glukozi naveo sam da joj treba propusnica da uđe u stanice tijela. I da se ta propusnica zove Inzulin- izdaje se u uredima smještenim na prekrasnim Langerhansonovim otocima u gušterači.

Međutim čak i uz ovu propusnicu, ponekad se vrata ne otvaraju- i inzulina ima dovoljno ali ne otvara baš sva vrata. Razlog tome je tzv. otpornost na inzulin.

Ulaz glukoze u stanicu nije samo kroz jedna vrata. On se odvija kroz barem 4 vrata. A to znači i 4 brave… E sad.. zamislite da je netko u drugu ili treću bravu gurnuo iglu i tako spriječio okretanje ključa i time pokvario bravu. E upravo to se zove otpornost na inzulin. Stanje kad imate sve potrebno za otvaranje vrata, a ipak se ne otvaraju.

Rezultat: gužva pred stanicom i visok porast koncentracije šećera u krvi.

Otkud ta igla u bravama? Od zasićenih masti.

Što to čini zasićene masnoće lošima? I jesu li one baš potpuno loše i naopake?

Naime, razgradnjom Zasićenih masti stvaraju se neki dobri spojevi, ali i otrovni spojevi.

Oni bezobrazno i besramno ometaju unos glukoze i stvaranje energije.

Za zainteresirane čitatelje, a osobito drage čitateljice objašnjavam i kako, sve za njihovu dobru liniju i život bez celulita, kako bi bile što ljepše i poželjnije.

Naša spremišta masti tzv. masne stanice pre-ispunjene Zasićenim mastima muku muče sa razgradnim produktima tih groznih zasićenih masti.

Da dugu priču skratim, razgradni produkti masti zovu se ceramidi. To je zapravo familija voskova alergičnih na propuh pa se zavlače u brave vratiju za glukozu i sprečavaju otvaranje tih vrata.

Detaljno o ovom procesu čitajte u sljedećoj epizodi sage o Dijabetesu i lipotoksičnosti:

Masne kiseline – štetočine i dobrotvori te veza sa povišenim šećerom u krvi

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.25 / 5   4
Facebooktwitterpinterestmail
10-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: maslac i dijabetes, dijabetes maslac, masnoće i dijabetes, NIZAK SECER KOD PASA, sta najvise podize secer, sta najvise podize secer u krvi,