Djeca koja doručkuju su uspješnija u školi

djeca dorucak

Nova studija pruža dosad najjači dokaz o vezi između kvalitete doručka i uspjeha u školi.

Stručnjaci javnog zdravstva Sveučilišta u Cardiffu uspoređivali su prehrambene navike 5000 djece u dobi 9-11 godina iz više od 100 osnovnih škola i uspoređivali ih s uspjehom u školi.

Nedvojbeno je utvrđeno da djeca koja konzumiraju doručak, a osobito ona koja kvalitetnije doručkuju, postižu više rezultate u nastavi. Njihovi izgledi za postizanje natprosječnog obrazovnog uspjeha su do dvostruko veći u usporedbi s onima koji ne doručkuju.

Doručak za djecu

Iako je dobro poznata veza jutarnjeg obroka s općim zdravstvenim stanjem i mogućnošću koncentracije te kognitivnim funkcijama, značaj ovog istraživanja leži u činjenici da je to do sada najjači dokaz veze prehrambenog ponašanja i uspjeha u školi.

Chris Bonell, profesor sociologije i socijalne politike na University College London Institute of Education, pozdravio je rezultate istraživanja i naglasio da se škole moraju brinuti za zdravlje i obrazovanje kao komplementarne, a ne kompetitivne prioritete.

Uvođenje doručka u školama, ili poticanje njegove konzumacije kod kuće, može predstavljati važan mehanizam jačanja obrazovnih učinaka nastave.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwitterpinterestmail
31-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: zdrava prehrana u skoli 22 lipanj,