Dobre i loše masti- naučite ih raspoznavati

dobre-i-lose-masti

Da biste bili vitki, zdravi i poletni ne trebate se odricati hrane. Dovoljno je znati koja vam hrana koristi, a koja šteti.

Što su masti- definicija

Zajedno s ugljikohidratima i proteinima masti čine osnovu naše prehrane. One su neophodne za razvoj. Masti su kombinacija zasićenih i nezasićenih masnih kiselina.

Kemijska razlika između zasićenih i nezasićenih masnih kiselina

Maksimalno pojednostavimo, zasićene masne kiseline imaju jednostruku vezu između atoma ugljika u molekuli, nezasićene imaju dvostruku vezu. Ta mikroskopska razlika uzrok je što jedne masne kiseline debljaju i dižu razinu kolesterola, druge čine suprotno.

Loše masti

Loše masti sadrže pretežno zasićene ili trans masne kiseline. One podižu razinu lošeg kolesterol, uzrokuju dijabetes i debljanje, bolesti srca i žila, mogu biti i kancerogene.

Zasićene masne kiseline

Zasićene masne kiseline nalaze se u proizvodima životinjskog podrijetla: mesu, jajima i mliječnim proizvodima. Zastupljene su i u nekim biljnim proizvodima kao što su kokos i kikiriki.

Trans masne kiseline

Ove masne kiseline nalaze se uglavnom u prženoj prerađenoj hrani, npr. u kokicama koje kupujemo u kinu te u čipsu. One su umjetno proizvedene i služe kako bi konzervirale hranu. Zato čips ili pommes frites iz McDonaldsa mogu stajati mjesecima bez da promjene boju, oblik ili okus.

Trans masne kiseline dižu razinu kolesterola, ali što je još gore one su kancerogene.

Dobre masti

spuštaju razinu lošeg kolesterola,

poboljšavaju krvožilni sustav, dobro utječu na mozak, čine kosu sjajnijom, kožu pomlađuju, reguliraju san.

Nalaze se u biljnim proizvodima, orašastim plodovima te u ribi. Izvori nezasićenih masnih kiselina su:

  • Ulja: Maslinovo, laneno, soja, kanola
  • Orašasti plodovi: brazilski orah, indijski orah, običan orah, pistacija, lješnjak
  • Razne ribe: Tuna, losos, sardina, haringa..

Nezasićene masne kiseline dijele se na jednostruko (mono) i višestruko (poli) nezasićene. Obično se u ribi nalazi najveća koncentracija višestruko nezasićenih kiselina dok u orašastim plodovima i avokadu prevladava jednostruko nezasićena kiselina.

Kako prepoznati dobre masti?

Masti koje su na sobnoj temperaturi u krutom stanju su zasićene, npr. maslac, svinjska mast… Masti koje su na sobnoj temperaturi u tekućem stanju su nezasićene. To su maslinovo ulje, laneno ulje…

Ovo pravilo vrijedi samo za čiste masti, ne i za namirnice. Orah je u krutom stanju, ali sadrži uglavnom nezasićene (zdrave) masti.

Savjet za zdravu prehranu

U prehranu treba uvrstiti što više namirnica koje sadrže dobre masti. Loše masti nisu štetne u malim količinama (1 jaje dnevno, 2 dcl mlijeka i sl.), ali je potrebno paziti da se s njima ne pretjeruje. Kod izbora ulja bogatog Omegom uvijek treba dati prednost hladno prešanom ulju. Ono nije termalno obrađeno i nije izgubilo zdrave sastojke. Ako mislite da ne uzimate dovoljno dobrih masti, postoje dodaci prehrani s Omegom 3, ribljeg i biljnog podrijetla koji će vam pomoći da nadoknadite dobre masti.

Volite li više zdravu ili nezdravu (ali ukusnu) hranu?

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.38 / 5   48
Facebooktwitterpinterestmail
11-09-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: zasicene masne kiseline, zdrave masti, zasićene masti, nezasićene masne kiseline, dobre masti, zasicene i nezasicene masti, nezasicene masti, Zdrave masnoce, zasicene masnoce, dobre i lose masti,