Agar-agar – veganska alternativa za želatinu

Agar-agar – veganska alternativa za želatinu
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Napravljen od crvenih algi koje se mogu naći diljem jugoistočne Azije, agar-agar je popularan sastojak u azijskoj kuhinji već stoljećima. Danas je najviše poznat kao vegetarijanska i veganska alternativa za želatinu.

Agar-agar se može koristiti i kao laksativ (ima 80% vlakana) te kao sredstvo za suzbijanje apetita. Ovaj nevjerojatni kulinarski sastojak koristi se kao zgrušnjivač juha, pudinga i umaka, kao i za čuvanje voća, sladoleda i ostalih slastica. Agar-agar možete upotrijebiti čak i prilikom pripreme vegetarijanskog marshmallowa.

Agar-agar nema okusa, mirisa i boje, što ga čini prilično zgodnim za korištenje. Može se naći u obliku praha i pahuljica.

Karakteristike agar-agara

Za razliku od želatine koja se topi pod određenom temperaturom, agar-agar će ostati čvrst i na najtoplijim temperaturama.

Mnogo je snažniji od želatine pa će tako jedna čajna žličica agara biti gusta koliko i osam žličica želatine. Važno je napomenuti da premda će i agar-agar i želatina učvrstiti tekućinu, teksture su im malo drugačije. Želatina može dati kremastu teksturu, dok agar agar daje čvršću strukturu.

Prehrambene vrijednosti agar-agara

Agar-agarAgar-agar sadrži 80% vlakana, ne sadrži masnoće i proteine, a ima malu količinu ugljikohidrata.

Deset grama ili dvije žličice agara, sadrži svega tri kalorije, koje proizlaze iz male količine ugljikohidrata. Također sadrži malu količinu joda i drugih minerala. 

Agar-agar upija glukozu u želucu, prolazi kroz probavni sustav vrlo brzo i sprječava zadržavanje i skladištenje viška masnoće. Svojstvo upijanja vode također pomaže u eliminaciji suvišne tekućine. 

Kako koristiti agar-agar?

Najvažnije je znati da se agar agar prvo mora otopiti u tekućini (voda, sok, čaj, mlijeko ili druga tekućina), a potom dovesti do vrenja i kuhati 5-7 minuta. Prilikom pripreme, u njega se mogu dodati razni drugi sastojci, a temperatura smjese mora ostati iznad 50 stupnjeva. Smjesu izlijte u kalup te ostavite da se ohladi i očvrsne. Agar agar nije potrebno stavljati u hladnjak, no možda će to biti potrebno zbog drugih sastojaka koje koristite. 

Količina potrebnog agara ovisi o receptu i o tome koristite li pahuljice ili prah. Agar pahuljice nisu guste kao agar u prahu, te će ih biti potrebno više. Jedna čajna žličica agara u prahu može se rastopiti u otprilike 4 žlice tekućine.

Gdje kupiti agar-agar?

Agar se obično prodaje u trgovinama zdrave hrane. Agar je također čest sastojak u mnogim azijskim slasticama, te se može vrlo lako naći u trgovinama s azijskom hranom. Online trgovine su još jedan način kupovanja agara za one koji ga ne mogu naći u obližnjim trgovinama.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

4.11 / 5 (9 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: agar agar, agar agar gdje kupiti, Sta je agar, agar agar prodaja, želatina u prahu video upotreba, agar-agar, agara agara, agar kupiti srbija, AGAR DODATAK, agar dm trgovine,