Alge u prehrani – dobrobiti i zašto ih koristiti?

Chlorella

Dobrobiti algi u prehrani već su uvelike poznate u svijetu prehrane. Alge nas opskrbljuju antioksidansima, mineralima te vitaminima i poželjan su dodatak svakoj prehrani, ali uz oprez kod konzumacije.

Alge su fotosintetski organizmi koji mogu biti jednostanični ili višestanični te živjeti samostalno ili u kolonijama. Alge sadrže koncentrirane nutrijente te se upravo zbog toga koriste u dodacima prehrani.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ipak, kao i kod svih dodataka prehrani, potrebno je provoditi redovite pauze između korištenja algi, a preporučljivo je i do nekoliko mjeseci.

Za ljudsku konzumaciju i dodatke prehrani najčešće se koriste plavo -zelene alge, dok o svim vrstama pročitajte nešto niže u tekstu.

Alge – vrste

Postoji mnogo vrsta algi, dok se u veličini mogu razlikovati od nevidljivih mikro algi pa sve do makro algi veličine 100 m. Osim danas popularnih algi iz roda Spirulina i Chlorella, poznate su nam veće skupine: zelene, plave, crvene i smeđe alge.

Pojedine vrste algi mogu pripadati prethodnim većim skupinama, no u prehrani se uglavnom koriste kombu, Chlorella, Spirulina, AFA, kelp i druge.

smeđe alge Foto: Photospin

Alge u prehrani – dobrobiti i zašto ih koristiti?

Alge se već godinama smatraju organizmima koji na svoju veličinu sadrže poprilično velik broj nutrijenata, a mnogi ih svrstavaju u superhranu. Dobrobiti konzumacije ovih organizama je mnogo, a slijede neke od najvažnijih:

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
  • očuvanje zdravlja srca i kardiovaskularnog sustava,
  • antioksidativno djelovanje,
  • poboljšanje probave,
  • održavanje zdravlja jetre,
  • detoksikacija organizma,
  • poboljšanje kvalitete kože, kose i noktiju,
  • održavanje zdrave razine kolesterola,
  • jačanje imuniteta.

Spirulina

Alge iz roda Spirulina su među najstarijim organizmima na Zemlji. Vrsta Spirulina maxima je podrijetlom iz Meksika te predstavlja najbogatiji prirodni izvor proteina. Ove alge su posebno bogate esencijalnim aminokiselinama kao što je fenilalanin.

Dodatak prehrani na bazi ove alge je idealan za ljude koji provode restrikcijske dijete jer je niskokalorična, ali ima visoku hranjivu vrijednost

Alge iz roda Spirulina su dobar izvor:

  • magnezija, kalija i fosfora,
  • bakra, mangana i kroma,
  • beta karotena,
  • vitamina B12,
  • željeza,
  • klorofila.

Chlorella

Alge roda Chlorella su slatkovodne i jednostanične, ali zbog faktora rasta koje posjeduju, veoma se brzo šire. Dobar su izvor:

  • vitamina A, C, E i B12 i B3,
  • bakra, selena, cinka i željeza,
  • omega – 3 masnih kiselina,
  • klorofila (najbogatiji su prirodni izvor ovog antioksidansa).

Chlorella:

  • pospješuje probavu,
  • jača imunitet,
  • pomaže u tretmanu kod Candide albicans,
  • sprječava ispadanje kose,
  • djeluje protiv kroničnih akni,
  • štiti od degenerativnih bolesti. 

Prema Pravilniku Narodnih Novina 160/13 ne postoji ograničenje njihove upotrebe. Zbog nutritivnog sastava Chlorella alge su idealan suplement ljudima na redukcijskim dijetama. 

Kombu alge

Ove alge pripadaju skupini smeđih algi, a konzumiraju se narezane na trake, širine nekoliko centimetara. Ove alge popularne su uz jela od povrća, posebice u azijskoj kuhinji te su zbog blagog okusa temelj mnogih Japanskih recepata.

Konzumacija kombu algi odlično će djelovati na zdravlje i ljepotu kože. Ove alge sadrže značajne količine joda te vitamina B, C, E i K. Alga kombu se prije korištenja ispire i namače otprilike 15 minuta prije kuhanja s povrćem ili korištenja u juhama te jelima s mahunarkama.

Kelp

Kelp je morska alga koja je u Europi poznata pod nazivom Algivit (osušene vrste Laminaria i Ascophylium). Kelp je izvor:

  • joda,
  • vitamina E, K i B12,
  • polisaharida,
  • alginata,
  • fukoidina,
  • laminarina. 

Zbog svoje posebne strukture i hranjivih sastojaka, kelp može djelovati blago laksativno te davati osjećaj sitosti. Služi i kao nutritivni pripravak kod neuravnotežene prehrane. 

Osim toga, poboljšava probavu te se može dodati gotovo svim jelima, a posebice smoothie-ima. Može se jesti sirov ili mljeti u prah. 

Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i osobama koje pate od bolesti štitnjače

alge u prehrani Foto: Photospin

Alge – recepti

Iako nisu tako popularne kod nas, alge su veoma zastupljene u azijskoj kuhinji. Koriste se samostalno, kao dodatak povrću ili pak varivima, za lakšu probavljivost mahunarki, u pripremi sushija ili kao dodatak juhama.

Sendviči ili sushi s Nori algama

Za osobe koje žele smanjiti konzumaciju kruha ili proizvoda od žitarica, no i dalje uživati u sendvičima, nori alge u listovima idealne su upravo za tu svrhu. Poput popularnog načina umotavanja sastojaka za sendvič, možete se okušati i s algama Nori.

S druge strane, popularno jelo sushi priprema se upravo s listovima Nori algi. Recept za pripremu sushija s tunom pogledajte ovdje.

Detoks smoothie s algama Chlorella ili Spirulina

Alge u prahu idealan su dodatak svakom smoothieju, dok ćete uz chlorellu ili spirulinu pojačati detoksikacijsko djelovanje, osigurati si dodatne nutrijente i poboljšati zdravlje.

  • 1 banana (prethodno narezana i smrznuta),
  • 1 šalica svježeg špinata,
  • ½ šalice svježeg krastavca,
  • ⅓ šalice bobičastog voća,
  • 1 čajna žličica spirulina ili chlorella praha,
  • 1 jušna žlica chia ili sjemenki konoplje,
  • 1 šalica biljnog mlijeka ili vode.

Sve sastojke stavite u blender, s time da mlijeko ili vodu dodajete zadnje kako biste prelili sastojke u prahu i omogućili da se bolje povežu. Blendajte smjesu dok ne dobijete homogeni tekući smoothie. Za pripremu možete koristiti i štapni mikser ako nemate blender.

sushi alge Foto: Photospin

Energetske pločice ili zalogaji s algama u prahu

Osim smoothieja, alge možete dodati u energetske pločice i osigurati si više nutrijenata, proteina i vlakana. Preporučujemo da pločice izradite po nekom od sljedećih recepata i uživate u zdravom međuobroku ili užini.

Alge za mršavljenje

Redovita konzumacija algi pomaže u reguliranju tjelesne težine. Poput djelovanja na smanjenje lošeg i održavanje zdrave razine dobrog kolesterola u krvi, alge će potaknuti izlučivanje toksina iz organizma.

Samom detoksikacijom pomaže se organizmu uspostaviti ravnotežu po pitanju tjelesne težine te pomoći u regulaciji želje za hranom. Posebno poznate alge za pomoć pri mršavljenju su smeđe alge koje potiču proces termogeneze i mogu se konzumirati uz razna jela od povrća ili u obliku ekstrakta.

Smeđe alge svoj utjecaj na smanjenje tjelesne težine mogu zahvaliti karotenoidu fukoksantinu (zlaćano – smeđem pigmentu koji ima antioksidativna svojstva). Istraživanje provedeno s korištenjem ekstrakta fukoksantina rezultiralo je značajnom gubitku kilograma u odnosu na sudionike koji su koristili placebo

Istraživanje su proveli ruski znanstvenici, s Akademije prirodnih znanosti u Moskvi, na skupini pretilih žena i na kontrolnoj skupini. 

Alge kao dodaci prehrani nisu zamjena zdravoj i uravnoteženoj redovnoj ishrani, a važna je i tjelesna aktivnost.

Prije nego što počnete konzumirati alge ili promijenite način prehrane, obratite se nutricionistu ili svom liječniku. To se posebno odnosi na kronične bolesnike, trudnice i dojilje.

Alge u kozmetici

Osim u prehrani, alge se već godinama koriste u kozmetici gdje mogu služiti kao emolijensi (sastojci koji vezuju vodu na sebe), antioksidansi (posebice zbog klorofila) te kao sastojci za zgušnjavanje i povezivanje formulacija.

Alge najčešće možemo pronaći u maskama za lice gdje ovisno o potrebi mogu pomagati u detoksikaciji i čišćenju kože ili njenom umirivanju te hidrataciji. One također osiguravaju mnoge vitamine, minerale i proteine našoj koži, a proizvodi s algama će pomoći i pri detoksikaciji.

Zbog brzog oksidiranja te smanjenja kvalitete uslijed izlaganja zraku, izbjegavajte proizvode s algama koji su pakirani u teglice, prozirna pakiranja ili općenito pakiranja u koja lako ulaze zrak i sunčeva svjetlost.

spirulina Foto: Photospin

Morske alge u Jadranskom moru

Jadransko more dom je mnogim vrstama algi, dok je nama većinom neugodno dodirnuti ih tijekom kupanja ljeti. Alge u moru nazivaju se još i morskom travom, što obuhvaća više vrsta koje smo prethodno razložili.

U Jadranu se tako nalaze zelene alge (Zeleni mjehurić, Morsko grožđe, Okruglasti kodij, Razgranati kodij, Klobučić), smeđe alge (Jadranski bračić, Padina), crvene alge (Crvena ljuskavica, Crvena koraligena), kritosjemenjača Posidonija i druge.

Morske alge – gdje kupiti

Alge možemo kupiti u prahu, tabletama, listovima ili u njihovom prirodnom suhom obliku koji se priprema kuhanjem.

Kupiti ih možemo u prodavaonicama zdrave hrane i dodataka prehrani, ali i nekim ljekarnama koje sadrže dodatke prehrani s algama te njih same u kapsulama ili prahu.

Izvori:

  1. Abidov, M., Ramazanov, Z., Seifulla, R., Grachev, S. (2010) The effects of Xanthigen in the weight management of obese premenopausal women with non-alcoholic fatty liver disease and normal liver fatDiabetes Obes Metab. 12(1):72-81.
  2. Vidyasagar, A. (2016) What Are Algae? Live Science.
  3. Renee, J. (2018) Algae as a Food Source for Humans. LiveStrong.
  4. Jennings, K. (2017) 9 Impressive Health Benefits of Chlorella. Healthline.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   2
Facebooktwitterpinterestmail
07-05-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: alge u prehrani, alge, SPIRULINA SVE O, RECEPTI ALGE, proizvodi u prehrani od algi, prah crvene dulse alge, Prah crvene alge, nori alge recept, kako koristiti zelene alge, astaksantin prah algi,