Guarana – prirodni izvor energije

guarana

Guarana (Paullinia Cupana) je višegodišnji drvenasti grm porijeklom iz Brazila i drugih područja Amazone. U prošlosti su je Indijanci zvali warana te su od nje proizvodili guarana čaj. Guarana ima narančasto-žute plodove koji sadrže po 3 sjemenke u sebi te velike listove.

Ova biljka može narasti i do 12 metara. Najbolje uspijeva u područjima gdje vladaju tropske temperature i obilne kiše koje su preduvjet za rast ove vrlo cijenjene biljke. 

Sjemenke sadrže više kofeina nego kava. Visoka koncentracija kofeina služi Guarani kao obrambeni toksin kako bi odbila biljojede od plodova i sjemena. Danas guaranu možemo pronaći u sirupima, ekstraktima i destilatima guarane, a ona se također koristi i u pripravcima sastojaka za mršavljenje.

Guarana je, sa sigurnošću možemo reći – osvojila svijet kao snažan stimulans i izvor energije. 

guarana plod

Kako djeluje guarana?

Guarana se u mnogim religijama koristila kao afrodizijak i kao zaštita od malarije i dizenterije. 1840. godine, kofein je identificiran kao glavni sastojak Guarane. U 19. stoljeću Guarana je postala popularna kao piće u Francuskoj, a najčešće se koristi kao čaj ili kava

Guarana može sadržavati 3,6-5,8% kofeina na svoju težinu, dok je udio kofeina u kavi samo oko 2%. Sušeno lišće Guarane sadrži 1-4% kofeina, dok kava sadrži oko 1-2% kofeina.

Kako povećati koncentraciju?

Nutritivno je guarana pravi dragulj jer obiluje kemikalijama poput teobromina, saponina, tanina i katehina. Ove fitokemikalije su snažni antioksidansi koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala odnosno krivaca za nastanak širokog spektra bolesti.

Guarana se koristi i kao tonik odnosno sredstvo za čišćenje crijeva, pri čemu se može smanjiti simptome upalnih crijevnih poremećaja. Ova biljka služi i kao diuretik za liječenje raznih infekcija mokraćnog mjehura, proljeva te bolnih menstruacija. Guarana dakle utječe na sljedeće tjelesne funkcije: 

Povremeno se guarana koristi u kombinaciji s glukomananom u tabletama za mršavljenje, a kofeinu možemo zahvaliti svojstvo suzbijanja apetita. Guarana je odličan sastojak, međutim, dugoročno korištenje može dovesti do nuspojava. Ako se s Guaranom pretjera pojavljuje se tremor odnosno drhtanje ruku, nesanica, slabost i glavobolja

Preparati koji sadrže guaranu se preporučuju trudnicama i dojiljama. Opasnostima guarane češće su izloženi studenti koji je koriste prije ispitnih rokova, upravo zbog činjenice da je potrebno obaviti velik broj zadataka koji jednostavno ne stanu u 24 sata. Kako bi guarana pravilno djelovala, potrebno je dovoljno se odmarati, ali i paziti na kvalitetu prehrane. 

guarana lijek

Guarana i kognitivne funkcije 

Najveći učinak guarana ima na ljudske kognitivne funkcije. Brojna klinička ispitivanja su dokazala kako guarana značajno poboljšava pamćenje i pozornost. Guarana značajno utječe na raspoloženje. 

Rezultati brojnih istraživanja pokazuju kako guarana utječe na budnost, popravlja raspoloženje te poboljšava dugoročno pamćenje. Skupina ispitanika koji su koristili manje količine guarane pokazala je veći napredak i bolje rezultate u ispitivanjima kognitivnih sposobnosti, nego skupina ispitanika koji su unosili veće količine guarane.

Količina i nuspojeva guarane

Zaključak studije pokazuje kako je 75 mg guarane optimalna dnevna količina za poboljšanje kognitivne funkcije, općeg raspoloženja i fizičkih performansi. Guarana se većinom koristi kao stimulans. Preporučljivo je otopiti 1 g Guarane u vodi ili soku. Sadržaj kofeina je između 3,6% i 5,8%.

Namirnice koje vam oduzimaju energiju!

Nije preporučljiva za korištenje u trudnoći, također, nemojte ju koristiti za vrijeme dojenja, a osobe s kardiovaskularnim bolestima ju moraju koristiti s oprezom. Nuspojave prekomjernog uzimanja Guarane najčešće su nervoza, nesanica i ostali zdravstveni rizici u osoba osjetljivih na kofein.

Guarana tablete

Guarana tablete sadrže kombinaciju ekstrakta sjemenki guarane i vitamin B6 koji doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti. Guarana tablete je potrebno čuvati na tamnom mjestu na temperaturi od 25 C. Dnevna doza je jedna kapsula koju je potrebno popiti uz jelo. Preporučene dnevne doze nemojte prekoračiti jer guarana neće imati jači učinak, no može uzrokovati vrlo neugodne nuspojave. 

Guarana tablete se ne preporučuju osobama koje su osjetljive na kofein, trudnicama ili dojiljama te djeci. Guarana tablete koristite kada ste izloženi velikim fizičkim i psihičkim naporima, tijekom putovanja, kod učenja kako biste postigli veću razinu koncentracije te kod sportskih ili drugih rekreativnih aktivnosti. 

Ako niste sigurni gdje nabaviti guarana tablete te od kojeg proizvođača, pripremili smo vam nekoliko linkova. Prije početka konzumacije guarana tableta konzultirajte s liječnikom, koji će vam savjetovati koji bi proizvođač za vas bio bolji.

guarana prednosti

Guarana – iskustva s foruma

A:”Koristim guarana tablete kao pomoć u učenju. Definitivno poboljšavaju stanje budnosti i pomažu u uspostavljanju optimalne koncentracije, Nerealno je očekivati da ćete kada popijete jednu tabletu uspjeti uspostaviti visoku razinu koncentracije i zadržati je satima. Meni tablete puno pomažu i iskreno ih obožavam.”

B:”Guarane sam koristila kako bi me održale budnom te radi cjelonoćnog učenja. Zaista, služe svojoj svrsi, pomažu u održavanju budnosti i koncentracije, međutim nakon što bih popila tabletu srce bi mi jače kucalo i počela bih se više znojiti. Stoga pretpostavljam da nisu baš toliko zdrave i ne preporučujem ih. Na pakiranju je istaknuto kako se guarane ne bi smjele koristiti duže od tjedan dana.”

C:”Koristim ih kao pripomoć u učenju! pošto se ne smiju koristiti duže od tjedan dana, počnem ih piti svaki dan po jednu baš tjedan dana prije ispita. Daju mi energiju i osvježenje, ali za koncentraciju nisam primijetila poboljšanje. Sve u svemu, pašu mi s obzirom na to da energetska pića i kavu ne smijem piti jer mi ubrzaju rad srca i čest mi bude zlo od njih, nisu mi teške za želudac i nikakvih nuspojava nemam što me začudilo ali i oduševilo. Ako popijem dvije dnevno, sa spavanjem se mogu pozdraviti, što ujedno ako nekom takvo nešto i treba, onda super! I probava radi super kad ih uzimam.”

U komentaru nam ostavite vaša iskustva s guarana proizvodima!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

05-09-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4 / 5   1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: guarana nuspojave, guarana tablete nuspojave, guarana tablete, guarana caj, guarana, guarana iskustva, guarana afrodizijak, guarana mrsavljenje, đumbir i guarana, guarana recepti,