Ketoni maline – pomaže li novi trend stvarno u mršavljenju?

ketoni-maline-mrsavljenje

Ketoni maline popularan su novi trend pri mršavljenju i topljenju masnih naslaga. Ketoni maline dobivaju se iz crvenih malina koje često konzumiramo tijekom ljeta te se koriste kao dodatak prehrani koji potiče mršavljenje. U nastavku saznajte djeluju li stvarno toliko dobro.

U zadnje vrijeme ketoni maline izrazito su popularni kada je riječ o mršavljenju i dodacima prehrani koji će potaknuti topljenje masnih naslaga. Mnoge tvrtke zagovaraju iznimno djelovanje ovog revolucionarnog sastojka za mršavljenje, no postoje podijeljena mišljenja.

Što su ketoni maline i kako nastaju?

Ketoni maline su kemijske supstance koje se dobivaju ekstrakcijom iz crvenih malina, slatkih bobica koje inače konzumiramo tijekom ljetnih mjeseci. Maline su same po sebi izuzetno zdravo voće i preporučuje se konzumacija ovih bobica kada je njihova sezona sazrijevanja.

Ketoni malinama pružaju njihov karakteristični okus i miris, a slični su poznatom sastojku za mršavljenje sinefrinu. Ketoni također podržavaju zdravlje jetre kod prehrane koja obiluje lošim masnoćama poput prženih jela.

Istraživanja su stoga pokazala da ketoni maline pomažu spriječiti povećanje tjelesne težine uslijed visokokalorične i masne prehrane. Ova tvrdnja je ipak povezana s mnogo većom količinom ketona maline (100-300 mg), dok je količina u dodacima prehrani znatno manja.

Mršavljenje – djelovanje i zašto bi moglo pomoći?

Upravo zbog sličnosti sinefrinu, ketoni maline deklariraju se kao potentni agenti za mršavljenje. Nažalost, ove tvrdnje nikada nisu ispitane na ljudima koji su koristili isključivo ketone maline, stoga nije moguće za sigurno potvrditi njihovo djelovanje.

ketoni-maline

Jedino istraživanje provedeno na ljudima koristilo je nekoliko dodataka prehrani koji potiču mršavljenje i topljenje masnih naslaga, uz ketone maline. Rezultati su naravno bili zadovoljavajući, no iz tog razloga ketone maline nije moguće izuzeti kao jedini sastojak koji je potaknuo mršavljenje.

Pozitivno djelovanje ketona maline za mršavljenje poduprli su i Dr. Oz te Oprah, koji ih smatraju uistinu djelotvornima. Nažalost, danas još ne postoje dovoljno dobro istraženi dokazi o njihovoj stvarnoj djelotvornosti.

Isplati li se konzumacija ketona malina?

Zbog podijeljenosti mišljenja o učinku ketona maline na mršavljenje i topljenje masnih naslaga, mnogi stručnjaci smatraju da je ovaj dodatak prehrani neutemeljeno reklamiran. Ukoliko biste ih ipak željeli isprobati i sami se uvjeriti koliko su djelotvorni, na tržištu postoje mnogi dodaci prehrani na bazi ketona maline i drugih sastojaka za mršavljenje.

Prilikom kupovine se ipak preporučuje oprez te bi svakako bilo poželjno provjeriti koje sastojke proizvod sadrži i je li siguran za korištenje kod određenih zdravstvenih stanja.

S time da za zdravo i kvalitetno mrašavljenje ne postoji čudotvorna tableta, najbolji rezultati postižu se uz vježbanje i kvalitetnu redukcijsku prehranu. Dodaci za mršavljenje, poticanje metabolizma i topljenje masnih naslaga tu su samo kako bi vam pripomogli.

Osim ketona maline, također postoje i mnogi dodaci prehrani koji uistinu dokazano potiču mršavljenje. Najpoznatiji takav dodatak je zelena kava čije djelovanje podupiru mnoga znanstvena istraživanja. 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
21-08-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: Ketoni maline, ketoni iz malina,